Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο τρίτος καλύτερος Ασιάτης

Ο τρίτος καλύτερος Ασιάτης

Ο winger της Αλ Χιλάλ αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς όχι μόνο για το ποδόσφαιρο της Σαουδικής Αραβίας αλλά συνολικά για την Ασία

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) ο Σαλέμ Αλ Νταουσάρι είναι ο τρίτος καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ασίας για τη δεκαετία 2010-2020.

Τον προσπέρασαν σε αυτή την κούρσα μόνο ο περίφημος Χιουνγκ Μιν Σον της Τότεναμ και ο Κεϊσούκε Χόντα από την Ιαπωνία. Η κατάταξη βεβαίως λίγη σημασία έχει. Η ουσία είναι πως η λίστα επιβεβαιώνει ότι ο winger της Αλ Χιλάλ αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς όχι μόνο για το ποδόσφαιρο της Σαουδικής Αραβίας και κατ’ επέκταση για την εθνική του ομάδα (53 συμμ., 15 γκολ) αλλά συνολικά για την ήπειρό του.

Πιο… μακριά είναι μάλλον απίθανο καθώς οι Σαουδάραβες ακόμη ψάχνουν τρόπο για να ισορροπήσουν ανάμεσα σε δύο βασικές τους ποδοσφαιρικές σκέψεις: Πώς θα διατηρήσουν το ισχυρό τους πρωτάθλημα με τα μυθικά συμβόλαια και την ίδια στιγμή πώς θα αναδείξουν ποδοσφαιριστές για το υψηλότερο επίπεδο που θα αγωνιστούν σε top clubs της Ευρώπης. Ως ότου να το αποφασίσουν, η κατάσταση χάνεται στη… μετάφραση.

Βρέθηκε το 2018 ο Σαλέμ στην Ισπανία. Δανεικός στη Βιγιαρεάλ όπως και άλλοι επτά συμπατριώτες του σε άλλες ομάδες του ισπανικού πρωταθλήματος σε μια κεντρική «συμφωνία». Τελικά όμως πήρε μόλις μια ευκαιρία συμμετοχής, τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος όταν και πέρασε σαν αλλαγή για μισή ώρα στο ματς με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ουσιαστικά η «κεντρική σκηνή» του ποδοσφαίρου τους ποδοσφαιριστές της Σαουδικής Αραβίας τους συναντά μόνο στα Μουντιάλ.

Ο 31χρονος άσος για παράδειγμα ήταν εκεί και το 2018, σκοράροντας μάλιστα στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων το νικητήριο γκολ στη 2-1 επικράτηση επί της Αιγύπτου. Η πρώτη νίκη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου από το μακρινό 1994. Ενδιάμεσα χώρεσαν δέκα ήττες και μόλις δύο ισοπαλίες.

Εννοείται πως και αυτή τη φορά η Σαουδική Αραβία θα είναι το αουτσάιντερ στον όμιλό της.  Ο στόχος της όμως είναι παίζοντας δίπλα στο σπίτι τους οι Green Falcons να ξεπεράσουν τα προγνωστικά. Και γιατί όχι; Να καταφέρουν κάτι που θα αποτελέσει την επανεκκίνηση συνολικά για το ποδόσφαιρο της χώρας τους.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΕΡΒΕ ΡΕΝΑΡ

Στην Ευρώπη τον γνωρίζουμε ελάχιστα. Κάποιοι λίγοι μήνες στον πάγκο της Λιλ το 2015 με συνολικά 14 ματς και νωρίτερα σχεδόν μια σεζόν στη Σοσό (2013-14 και 33 ματς). Πέρα μακριά όμως ο Ερβέ Ρενάρ απολαμβάνει τιμές και η προπονητική του καριέρα τον έφτασε κάποια στιγμή στο σημείο να τον συνοδεύει η φήμη του «μάγου της Αφρικής». Δύο φορές κάτοχος του «Κόπα Αφρικα» με τη Ζάμπια (2012) και την Ακτή του Ελεφαντοστού (2015).

Και μια φορά ως το Μουντιάλ (2018, Μαρόκο). Δεν έχασε την ευκαιρία η ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας το καλοκαίρι του 2019. Ο Ρενάρ είναι Γάλλος με καταγωγή από την Πολωνία. Η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει την Πολωνία τη 2η αγωνιστική. Και αν όντως κάνει κάποια μεγάλη έκπληξη στο γκρουπ, είναι πολύ πιθανό στους «16» να βρεθεί απέναντι στη Γαλλία!

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024