Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάρεν Μπας: Μια γυναίκα στα «ηνία» του Λος Άντζελες

Κάρεν Μπας: Μια γυναίκα στα «ηνία» του Λος Άντζελες

Πώς η μάχη για τη δημαρχία του Λος Άντζελες και δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ ανέδειξε τις πιθανές μελλοντικές προκλήσεις για το κόμμα των Δημοκρατικών

Τελικά δεν ήταν μόνο τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και η διαμόρφωση των νέων πολιτικών ισορροπιών στο Κογκρέσο που εξελίχθηκαν σε πολυήμερο πολιτικό θρίλερ στις ΗΠΑ. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι παράλληλες εκλογές για την ανάδειξη νέου δημάρχου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην αμερικανική επικράτεια: στο Λος Άντζελες.

Εν προκειμένω η αγωνιά δεν ήταν διακομματική. Αντίπαλοι βρέθηκαν δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών, εκ των οποίων… όψιμα ο ένας.

Επί της ουσίας ήταν μια αναμέτρηση μεταξύ δύο ιδεολογικά αντίθετων ρευμάτων σε μια πολιτεία-«προπύργιο» του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ μιας θεσμικής υποψήφιας που προέρχεται από τη βάση και ενός πολιτικού αουτσάιντερ με προσωπική περιουσία δισεκατομμυρίων από τον κατασκευαστικό τομέα.

Πρόκειται για μια ιστορία αντιθέσεων, με δύο υποψηφίους που συμβόλιζαν διαφορετικά οράματα για την πόλη.

Τελικά οι ψηφοφόροι στην «Πόλη των Αγγέλων» με τα εφιαλτικά συσσωρευμένα προβλήματα -από την κρίση των αστέγων, έως την αυξημένη εγκληματικότητα- τάχθηκαν υπέρ της επιλογής που στήριξε «με νύχια και με δόντια» η ηγεσία των Δημοκρατικών.

Έγραψαν έτσι ιστορία, εκλέγοντας την πρώτη στα χρονικά γυναίκα δήμαρχο του Λος Άντζελες και μόλις τη δεύτερη που αναδεικνύεται στο τοπικό αξίωμα από την αφροαμερικανική κοινότητα.

Παρ’ όλα αυτά, η επικράτησή της ήταν οριακή.

«Ώρα για αλλαγή»

«Οι πολίτες του Λος Άντζελες έστειλαν σαφές μήνυμα: είναι ώρα για αλλαγή και είναι επείγουσα ανάγκη», διακήρυξε η 69χρονη Κάρεν Μπας την Πέμπτη, λίγο αφότου είχε καταστεί πια ξεκάθαρο ότι της ανήκε η νίκη.

Οκτώ ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης το τελικό αποτέλεσμα δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί. Όμως το αρχικά απειροελάχιστο προβάδισμά της έναντι του επίσης Δημοκρατικού αντιπάλου της, Ρικ Καρούζο, διευρύνθηκε σαφώς με την καταμέτρηση των ψήφων μέσω ταχυδρομείου. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, διαπιστώθηκε ότι η διαφορά μεταξύ τους ήταν πια «αγεφύρωτη» και μη αναστρέψιμη η τάση υπέρ της.

Όμως η έκπληξη δεν ήταν η τελική επικράτηση της Μπας: μιας γυναίκας γέννημα-θρέμμα των υποβαθμισμένων προαστίων του Λος Άντζελες, που ξεκίνησε από κοινωνική λειτουργός και ακτιβίστρια. Μεταπήδησε το 2004 στην πολιτική σκηνή και στην πολιτειακή Βουλή στην Καλιφόρνια, μέχρι που το 2010 «κατέκτησε» την Ουάσιγκτον, με μια έδρα στην ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων και μια θέση πιθανής υποψήφιας αντιπροέδρου το 2020 στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν.

Για τη θέση επελέγη τελικά τότε η Κάμαλα Χάρις. Όμως η Κάρεν Μπας παραμένει μια από τις «εκλεκτές» του Αμερικανού προέδρου.

Υπό αυτό το πρίσμα, την πολυετή και πλούσια κοινωνική δράση της στον τόπο καταγωγής της και το πολιτικό της πρόγραμμα -με προτάσεις για άμεση επίλυση του προβλήματος των αστέγων, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και για τη μετατροπή του Λος Άντζελες σε μια πόλη προσιτή για τις οικογένειες εργαζομένων- το γεγονός ότι δόθηκε πραγματική μάχη για να εκλεγεί προβληματίζει.

Ίδιο κόμμα, άλλοι κόσμοι

Η 69χρονη Αφροαμερικανή υποψήφια είχε απέναντί της έναν 63χρονο λευκό δισεκατομμυριούχο, που έχτισε μια αυτοκρατορία στον χώρο των ακινήτων, με πλέον χαρακτηριστικό δημιούργημά του το αυστηρά φρουρούμενο εμπορικό κέντρο Grove, ως αντανάκλαση του οράματός του για την ζωή στην πόλη.

Όχι αδίκως, ο Ρικ Καρούζο χαρακτηρίζεται πολιτικός «χαμαιλέοντας». Πρώην Ρεπουμπλικανός και ενίοτε ανεξάρτητος, εγγράφηκε πρώτη φορά μέλος των Δημοκρατικών στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, περίπου τρεις εβδομάδες πριν δηλώσει την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία του Λος Άντζελες.

Πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Αστυνόμευσης, υποσχέθηκε την επιβολή του νόμου και της τάξης με την πρόσληψη επιπλέον 1.500 αστυνομικών. Δεσμεύτηκε επίσης «να καθαρίσει το Λος Άντζελες» από τους αστέγους, σε μια πόλη όπου ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα ήταν και παραμένει η έλλειψη στέγης.

Έριξε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια από την τσέπη του στην προεκλογική του εκστρατεία, για να εμφανίσει εαυτόν ως υπέρμαχο του δικαιώματος στην άμβλωση, ενώ στο παρελθόν έχει ενισχύσει οικονομικά πολιτικούς που ζητούσαν τον δραστικό περιορισμό ή και την απαγόρευσή του.

Κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς «του κατεστημένου» -που διοικούν την  την πόλη εδώ και μια 20ετία- ότι οδήγησαν το Λος Άντζελες στην παρακμή.

Εξαπέλυσε προσωπικές επιθέσεις κατά της Μπας, συνδέοντάς την με την σαϊεντολογία. Η ίδια απάντησε κατηγορώντας τον αντίπαλό της ότι είχε μείνει σιωπηλός για ένα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, όταν εκείνος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Στην κορύφωση της προεκλογικής μάχης επιστρατεύτηκαν εν τω μεταξύ και από τα δύο «στρατόπεδα» αστέρες του Χόλιγουντ και, ειδικά στην περίπτωση του Καρούζο, και επιχειρηματίες. Τον στήριξαν δημόσια από την Κιμ Καρντάσιαν έως τον Έλον Μασκ.

Στο πλευρό της Κάρεν Μπας έσπευσαν προεκλογικά ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και τελικά ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν, κινητοποιώντας όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος περισσότερους ψηφοφόρους.

Ανοιχτοί «λογαριασμοί», μεγάλες προκλήσεις

Το ότι χρειάστηκε να δοθεί σκληρή μάχη απέναντι σε ένα αουτσάιντερ από τον επιχειρηματικό κόσμο ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη των προκλήσεων για την νέα δήμαρχο του Λος Άντζελες, η οποία θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα στα μέσα Δεκεμβρίου.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, αποτυπώνοντας τη βαθιά απογοήτευση μεγάλου μέρους της παραδοσιακής εκλογικής βάσης των Δημοκρατικών στην «Πόλη των Αγγέλων».

Πέρα από τα γνωστά και άλυτα εδώ και χρόνια προβλήματα, τη δυσαρέσκεια τροφοδοτούν επίσης σκάνδαλα διαφθοράς, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση των ανισοτήτων μετά την πανδημία της COVID-19.

Πρόσφατα η δημόσια εικόνα των Δημοκρατικών του Λος Άντζελες δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα, μετά τη διαρροή ηχογραφημένων συνομιλιών μεταξύ μελών του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου -ανάμεσά τους σύμμαχοι της Μπας- που κάνουν πλήθος ρατσιστικών σχολίων και δηλώνουν πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να κρατηθούν στην εξουσία.

Στο φόντο όλων αυτών, φαντάζει μοιραία ως προτεραιότητα για τη νέα δήμαρχο η άμεση αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης.

Από τα πρώτα έργα της, η Κάρεν Μπας έχει πει ότι θα είναι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τους άστεγους σε μια πόλη όπου περίπου 41.000 άνθρωποι -πολλοί εκ των οποίων εργαζόμενοι- κοιμούνται σε σκηνές, τροχόσπιτα και άλλες αυτοσχέδιες κατοικίες.

Ο Καρούζο της ευχήθηκε καλή επιτυχία. «Θα έρθουν περισσότερα από το κίνημα που δημιουργήσαμε», διακήρυξε, «αλλά προς το παρόν, ως πόλη, πρέπει να ενωθούμε γύρω από την Μπας και να της δώσουμε την υποστήριξη που χρειάζεται. Συγχαρητήρια Κάρεν».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024