Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα τηλεοπτικά gay φιλιά που «αναστάτωσαν» - Από το «Κλείσε τα μάτια» στο «Maestro» του Παπακαλιάτη

Τα τηλεοπτικά gay φιλιά που «αναστάτωσαν» – Από το «Κλείσε τα μάτια» στο «Maestro» του Παπακαλιάτη

Όταν λοιπόν σήμερα, λίγες μόλις μέρες πριν μπει το 2023, είδηση αποτελεί ότι η τηλεόραση πρόβαλε ένα gay φιλί, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πανηγυρίζουμε

Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ένα φιλί μεταξύ δύο ανδρών, στη σειρά της ΕΡΤ, «Η Τούρτα της Μαμάς» είχε κάνει ολόκληρη την Ελλάδα να μιλάει για αυτό. Αν και βρισκόμασταν στο 2021, ένα gay φιλί ήταν αρκετό ώστε να γίνει πρώτο θέμα συζήτησης στα social media, αλλά και να χυθούν κιλά… διαδικτυακού «μελανιού» από τις ιστοσελίδες.

Είχε προηγηθεί μεγάλη συζήτηση και για τη σκηνή με το ομόφυλο ζευγάρι στις «Άγριες Μέλισσες» και το φιλί μεταξύ των ηθοποιών, η οποία είχε κι εκείνη με τη σειρά της συζητηθεί πολύ έντονα.

Δείτε τα βίντεο από τα εν λόγω φιλιά

Στο αποψινό 5ο επεισόδιο του Maestro, της νέας σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, οι τηλεθεατές παρακολούθησαν μια ερωτική σκηνή ανάμεσα στον Αντώνη και τον Σπύρο.

Το twitter αποθέωσε για ακόμα μια φορά τον δημιουργό της σειράw, Χριστόφορο Παπακαλιάτη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που τόλμησε να σπάσει τα στεγανά της συντηρητικής -τότε- ελληνικής τηλεόρασης το 2003, ενώ έκαναν και ειδική μνεία στον έρωτα ανεξαρτήτως φύλου!

Μπορεί για μερικούς το φιλί ανάμεσα σε δύο άντρες να είναι μια απλή εικόνα, τίποτα το ιδιαίτερο που αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, αν ρίξουμε μια ματιά στην ελληνική πραγματικότητα θα διαπιστώσουμε κάτι διαφορετικό.

Τα γκέι φιλιά, και οτιδήποτε σχετικό βέβαια, σχεδόν διώκονταν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μέχρι και δύο δεκαετίες πριν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σιγά σιγά να εκλείψουν από την ελληνική τηλεόραση, μέχρι να κάνουν ξανά την εμφάνιση τους δυναμικά, μέσα σε ένα νέο ιδεολογικό πλαίσιο ισότητας.

Κι αν τώρα έχουμε στη διάθεσή μας τα social media, μέσα από τα οποία γίνεται viral μια σκηνή με ένα φιλί ανάμεσα σε δύο άντρες, ή δύο γυναίκες, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε παλαιότερα.

Το πρώτο γκέι φιλί στην ελληνική τηλεόραση και το πρόστιμο

Η πρώτη ελληνική σειρά, στην οποία είδαμε φιλί μεταξύ δύο ανδρών ήταν το «Κλείσε τα μάτια» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη το 2003.

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη σκηνή ήταν ο Κώστας Κάππας και ο Περικλής Ασημακόπουλος. Η εν λόγω σκηνή, σόκαρε τόσο πολύ που είχε σαν αποτέλεσμα το ΕΣΡ να επιβάλλει πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ στη σειρά.

Τελικά το πρόστιμο ακυρώθηκε, αλλά χωρίς να αναιρεθεί ο στιγματισμός της από τα μέλη του ΕΣΡ.

«Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι με κυνηγούσαν όλοι να βγω στα δελτία ειδήσεων. Εγώ δεν ήθελα. Εγώ το θεωρώ φυσιολογικό σε έναν ρόλο. Δεν γινόταν να υποδύεσαι έναν gay και κάποια στιγμή να μη γίνει κάτι. Είναι σαν να κοροϊδεύεις τον κόσμο. Το μόνο που δεν με απασχολούσε είναι να βγάλω αυτό. Δεν νομίζω ότι 18 χρόνια μετά έχει αλλάξει η κοινωνία» έχει δηλώσει για το εν λόγω γεγονός ο Κώστας Κάππας.

Ένα κινηματογραφικό φιλί μεταξύ δύο ανδρών

Κάπου στο ενδιάμεσα υπήρξε στην ελληνική πραγματικότητα και ένα κινηματογραφικό gay φιλί.

Τα Χριστούγεννα του 2011 κυκλοφόρησε στις αίθουσες η ταινία «Το τανγκό των Χριστουγέννων» όπου παρακολουθήσαμε τον Γιάννη Στάνκογλου να φιλάει τον Αντίνοο Αλμπάνη.

Η σκηνή αυτή ήταν αφορμή για κάποιες από τις ελάχιστες αρνητικές κριτικές που εισέπραξε η ταινία που κατά τα άλλα σάρωσε σε εισιτήρια.

Το πρώτο γκέι φιλί και στην Κύπρο

Αντιδράσεις προκάλεσε -πριν από ένα χρόνο- και στην Κύπρο το πρώτο gay φιλί που προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση της χώρας.

Στην σειρά «Το Μυστικό της Πεταλούδας» που σημείωνε μεγάλη επιτυχία, οι γνωστοί ηθοποιοί Μέμος Μπεγνής και Νίκος Γκέλιας δίνουν ένα φιλί σύμφωνα με το σενάριο, εικόνα που ενόχλησε ορισμένους τηλεθεατές.

Όταν λοιπόν, λίγες μόλις μέρες πριν μπει το 2023, είδηση αποτελεί ότι η τηλεόραση πρόβαλε ένα gay φιλί δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πανηγυρίζουμε.

Όταν το gay φιλί, που τόσος λόγος γίνεται από σε social media και δημοσιογραφικά sites, γίνει μία μέρα απλά «φιλί», τότε θα έχουμε κάνει σίγουρα ένα μεγάλο βήμα ως κοινωνία και θα μπορούμε να πανηγυρίσουμε.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024