Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Μεγάλη Τουρκία»: Η προεκλογική εκστρατεία Ερντογάν στην Γερμανία

«Μεγάλη Τουρκία»: Η προεκλογική εκστρατεία Ερντογάν στην Γερμανία

Αναφέρεται στο ρόλο των Τούρκων του εξωτερικού για το σχέδιο της «Μεγάλης Τουρκίας» και την υποστήριξη που τους προσφέρει το τουρκικό κράτος

Προεκλογική εκστρατεία και στη Γερμανία και μάλιστα με διανομή επιστολών έχει ξεκινήσει το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και σύμφωνα με τη Welt το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας διοργανώνει εκδηλώσεις σε τζαμιά και τουρκικούς συλλόγους. Σε αυτές τα μέλη λαμβάνουν συχνά μια επιστολή του Προέδρου, στην οποία ο Ερντογάν περιγράφει τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που έχει προσφέρει -και ένα όραμα για τα επόμενα 30 χρόνια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας το ΑΚΡ διανέμει σε τζαμιά και τουρκικούς συλλόγους στη Γερμανία επιστολή του Προέδρου Ερντογάν, που απευθύνεται σε πολίτες τουρκικής καταγωγής και στην οποία καλεί τους Τούρκους του εξωτερικού να τον υποστηρίξουν στις επερχόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Σονέρ Τσαγαπτάι στο in για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Το δίπολο «Ασφάλεια εναντίον Δημοκρατίας» και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

«Οι εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για να στεφθεί η 100ή επέτειος της Δημοκρατίας μας όσο και για την πραγματοποίηση του οράματος για το 2053. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε με όλες σας τις δυνάμεις το μέλλον της χώρας μας», σημειώνεται στην επιστολή την οποία έχει στην κατοχή της η Welt.

Στις τουρκικές εκλογές ψηφίζουν 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι στη Γερμανία

Η εφημερίδα σημειώνει ότι για τις εκλογές στην Τουρκία το ερχόμενο έτος έχουν δικαίωμα ψήφου 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι στη Γερμανία. Επισημαίνεται, δε, ότι το «όραμα 2053» είχε παρουσιαστεί από τον Ερντογάν πρώτη φορά το 2020, και σε αυτό περιλαμβάνονται μια σειρά από έργα υποδομής με στόχο να καταστεί η Τουρκία μέχρι το 2053 «υπερδύναμη» σε θέματα logistics.

Σημειώνεται επίσης ότι στην εν λόγω επιστολή ο Τούρκος Πρόεδρος ανατρέχει στη διακυβέρνηση του ΑΚΡ από το 2001. Τονίζει ότι το κόμμα ξεκίνησε τη διακυβέρνηση της χώρας πριν από 21 χρόνια με «τον στόχο μιας Μεγάλης Τουρκίας», ενώ υπογραμμίζει τη σημασία των Τούρκων του εξωτερικού για αυτό το σχέδιο και την υποστήριξη που τους προσφέρει το τουρκικό κράτος, όπου και αν ζουν.

Η νεο – οθωμανική ρητορική του Ερντογάν

Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι ο Ερντογάν εδώ και χρόνια καταφεύγει σε μια «νέο-οθωμανική ρητορική και παντουρκικές ιδέες» περί επιστροφής της Τουρκίας στην παλιά της δύναμη, ενώ παραπέμπει συχνά στο σύμφωνο «Misak-i-Milli» μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που προέβλεπε ότι η Τουρκία θα περιελάμβανε μέρη της Συρίας, του Ιράκ και της Ελλάδας.

Στην επιστολή που διανέμεται σε Τούρκους της Γερμανίας ο Πρόεδρος Ερντογάν κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για μια Τουρκία για την οποία ο καθένας είναι υπερήφανος, όπου και αν ζει.

Προσθέτει ότι το ΑΚΡ έχει διορίσει για τους Τούρκους του εξωτερικού «χιλιάδες δασκάλους και θρησκευτικούς λειτουργούς, ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να υπάρχουν στην κοινωνία στην οποία ζουν, χωρίς να ξεχνούν τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό τους».

Ενώ στην επιστολή γίνεται αναφορά στο  Ινστιτούτο Yunus-Emre και το Ίδρυμα Maarif, εκπαιδευτικά ιδρύματα του τουρκικού κράτους, που δραστηριοποιούνται και στη Γερμανία.

Σε πλήρη εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία

Ο προεκλογικός αγώνας του ΑΚΡ είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Γερμανία, σχολιάζει το δημοσίευμα, παρατηρώντας ότι τις προηγούμενες εβδομάδες δεκάδες βουλευτές του κόμματος επισκέφτηκαν τη Γερμανία για την προσέλκυση ψηφοφόρων στις κοινότητες των θρησκευτικών ενώσεων Ditib και IGMIG (Milli Görüs), αλλά και στις προεκλογικές εκδηλώσεις του συλλόγου UID (Union of European Turkish Democrats).

Τον περασμένο Μάρτιο, όπως επισημαίνεται, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος είχε εκφράσει στην ε/φ Welt am Sonntag την εκτίμησή της ότι το ΑΚΡ κατά την προεκλογική περίοδο θα προσπαθήσει «να συνενώσει τις δυνάμεις των συλλόγων στη Γερμανία που έχουν πολλά μέλη και να συντονίσει τις ενέργειές τους».

Ο σύλλογος UID, μάλιστα, διοργάνωσε πρόσφατα στη Νυρεμβέργη προεκλογική εκδήλωση στην οποία παρευρέθη ο επί χρόνια Υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Recep Akdag, καθώς επίσης στελέχη του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας και, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ, υπεύθυνοι της Ditib, σημειώνει, τέλος, το δημοσίευμα.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024