Η κίνηση έχει επικριθεί από την Πανκομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα (APPG) για τον HIV και το AIDS, η οποία ανέφερε ότι αυτό το γεγονός θα μπορούσε να «θέσει σε κίνδυνο τις εγχώριες προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου για τον τερματισμό του HIV».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει περικόψει σημαντικό μέρος από τη χρηματοδότηση για τον αγώνα κατά του HIV, μια απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Η προηγούμενη κυβέρνηση πέρυσι υποσχέθηκε 1,4 δισεκατομμύρια λίρες στο The Global Fund, το οποίο καταπολεμά το HIV/AIDS, τη φυματίωση, και την ελονοσία παγκοσμίως, αλλά φέτος η χρηματοδότηση μειώθηκε στις 1 δισεκατομμύριο λίρες.

Η κίνηση έχει επικριθεί από την Πανκομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα (APPG) για τον HIV και το AIDS, η οποία ανέφερε ότι αυτό το γεγονός θα μπορούσε να «θέσει σε κίνδυνο τις εγχώριες προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου για τον τερματισμό του HIV».

«Όπως μάθαμε ξεκάθαρα από την COVID-19, οι πανδημίες δεν αναγνωρίζουν σύνορα. Εάν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον HIV παγκοσμίως, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τις εγχώριες προσπάθειές μας», πρόσθεσε.

Η διακομματική ομάδα είπε ακόμη, ότι ενώ η δέσμευση είναι «καλοδεχούμενη» στον αγώνα κατά του HIV και του AIDS, η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τη χρηματοδότηση κατά 400 εκατομμύρια λίρες ήταν «απογοητευτική», ειδικά καθώς άλλα κράτη της G7 αύξησαν τη χρηματοδότησή τους.

Ο βουλευτής των Εργατικών Lloyd Russell-Moyle, ο οποίος ζει με τον HIV, είπε στο PinkNews, ότι η ιδεολογία των Τόρις διακινδύνευε την πρόοδο και αποτελούσε απειλή για τον στόχο να τερματιστούν οι νέες μεταδόσεις HIV αυτή τη δεκαετία:

«Ενώ χαιρετίζω τη δέσμευση χρηματοδότησης, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει δύο μήνες λόγω της πολιτικής αναταραχής στο κόμμα των Τόρις, έρχεται με σχεδόν 30% περικοπή, όταν όλα τα άλλα έθνη της G7 έχουν αυξήσει τη συνεισφορά τους κατά σχεδόν 30%. Αυτή η περικοπή θα σημαίνει λιγότερη έρευνα για τη θεραπεία του HIV/AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, θα καταστήσει δυσκολότερη την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μας για εξάλειψη νέων μεταδόσεων HIV έως το 2030 και θα επιβραδύνει τη ζωτικής σημασίας έρευνα.»

Οι κρατικές περικοπές σε βοήθεια και χρηματοδότηση οργανισμών για τον HIV και το AIDS, συμπεριλαμβανομένου του UNAIDS, επικρίθηκαν το 2021, με μια έκθεση που ανέφερε ότι οι περικοπές «θέτουν το έδαφος για μια αναζωπύρωση της πανδημίας [HIV/AIDS]».

Η έκθεση, από το STOPAIDS, το Frontline AIDS, και το APPG για τον HIV και το AIDS, αναφέρει: «Ακόμα και πριν από την COVID-19, η απόκριση στον HIV ήταν ήδη σε επισφαλή θέση. Η παγκόσμια ανταπόκριση στον HIV είναι τώρα κλιμακούμενη – παγιδευμένη σε μια τέλεια καταιγίδα φθίνουσας πολιτικής και δημόσιας δέσμευσης, μείωσης των κεφαλαίων και του παγκόσμιου σοκ της COVID-19.»

Η έκθεση προσέθεσε ότι ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε «ιστορικός ηγέτης» στην παγκόσμια υγειονομική περίθαλψη, «μια ανανεωμένη ηγεσία από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση του HIV είναι απεγνωσμένα αναγκαία.»

TAGS:
Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr