Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Πρώτη συνάντηση Εμανουέλ Μακρόν και Ρίσι Σούνακ τη Δευτέρα στην COP27

Γαλλία: Πρώτη συνάντηση Εμανουέλ Μακρόν και Ρίσι Σούνακ τη Δευτέρα στην COP27

Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν για πρώτη φορά από κοντά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με τον Ρίσι Σούνακ αύριο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, για την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.

Ο Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία στα τέλη Οκτωβρίου με τον συντηρητικό ηγέτη. Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο άνδρες είχαν αποφασίσει κυρίως να έχουν περαιτέρω συνεργασία για την καταπολέμηση των παράνομων διελεύσεων της Μάγχης.

Για τον διάπλου της Μάγχης

Τότε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης είχε «υπογραμμίσει τη σημασία για τις δύο χώρες να καταστεί ο διάπλους της Μάγχης εντελώς ανέφικτος για τους διακινητές ανθρώπων», είχαν αναφέρει οι υπηρεσίες του.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Mail on Sunday, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν δηλώνει ότι συνεργάζεται με τον Γάλλο ομόλογό της Ζεράλ Νταρμανέν «για την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής συνεργασίας και καλύτερης χρήσης των βρετανικών τεχνολογιών επιτήρησης».

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να υπογράψει «τις επόμενες εβδομάδες» συμφωνία για το φλέγον αυτό θέμα.

Σχεδόν 40.000 άνθρωποι έχουν κάνει τον διάπλου της Μάγχης με μικρά σκάφη από την αρχή της χρονιάς, ήδη πολύ περισσότεροι συγκριτικά με το ρεκόρ του 2021.

Έπειτα από μια περίοδο εντάσεων μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ — ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία μεσούσης της σοβαρής πολιτικής κρίσης στη χώρα του μετά τις παραιτήσεις, η μία μετά την άλλη, του Μπόρις Τζόνσον και της Λιζ Τρας — φαίνεται να υιοθετεί έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο απέναντι στη Γαλλία.

Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Εμανουέλ Μακρόν «τη σημασία της σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, γείτονος χώρας και συμμάχου» και είπε ότι «προσβλέπει» στη διμερή σύνοδο κορυφής την προσεχή χρονιά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να «εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις» στους «τομείς της άμυνας, των στρατηγικών υποθέσεων και της ενέργειας», είχε ανακοινώσει το Ελιζέ χωρίς να αναφέρει το ακανθώδες θέμα των μεταναστών.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024