Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έτοιμη η Ελλάδα για εξαγωγές φυσικού αερίου; - Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Έτοιμη η Ελλάδα για εξαγωγές φυσικού αερίου; – Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι το κοίτασμα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, όπου εκεί αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η χώρα μας θα μπορεί να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου.

Την πάγια δέσμευση της Κυβέρνησης πως όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα στηρίζει τα νοικοκυριά και τος επιχειρήσεις, επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί περίπου 7 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Από αυτά τα χρήματα, τα 2 δισ. είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, αλλά και τον μηχανισμό δημοπράτησης αερίων.

Ήδη έχουν εισπραχθεί περίπου 2,5 δισ. από τη φορολόγηση των υπερκερδών, ενώ βεβαιώθηκαν κι άλλα 400 εκ. ευρώ που θα εισπραχθούν αναδρομικά.

Ερωτηθείς για τους υδρογονάνθρακες, είπε ότι μέσα στο 2023 θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα Ιωάννινα κι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, το κοίτασμα θα δώσει αυτονομία φυσικού αερίου στη χώρα μας για 10 χρόνια.

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι το κοίτασμα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, όπου εκεί αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η χώρα μας θα μπορεί να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου.

Ερωτηθείς για την επιβολή ενός νέου τέλους στους λογαριασμούς του ρεύματος και στην αύξηση της χρέωσης των ΥΚΩ, είπε ότι όντως θα επιβληθεί μια νέα επιβάρυνση περίπου 1 λεπτό αν κιλοβατώρα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων που θα χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν ανάλογες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, στο μέλλον.

Θα έχουμε διακοπές ρεύματος;

Σχολιάζοντας τις διακοπές ρεύματος που σχεδιάζονται σε ευρωπαϊκές χώρες ή και έχουν ξεκινήσει ήδη όπως στην Αυστρία για παράδειγμα, διαβεβαίωσε πως στην Ελλάδα έχει ήδη δρομολογηθεί το σχέδιο που θα μας βοηθήσει να μην χρειαστεί αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Ερωτηθείς για τις οφειλές που έχουν οι εταιρίες ενέργειας στους δήμους από την παρακράτηση των δημοτικών τελών μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, παραδέχθηκε ότι αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο η Κυβέρνηση προσπάθησε να λύσει και ήδη τον τελευταίο χρόνο οι οφειλές αυτές που αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα για τους δήμους έχουν μειωθεί κατά 70-80%.

Τέλος , σχολιάζοντας το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων που απασχολεί την πολιτική ατζέντα, είπε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμική θωράκιση των σχετικών διαδικασιών, αλλά τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με σπέκουλα».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024