Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Τα νέα πρόσωπα στο κόμμα και γιατί τους επέλεξε ο Ανδρουλάκης

ΠΑΣΟΚ: Τα νέα πρόσωπα στο κόμμα και γιατί τους επέλεξε ο Ανδρουλάκης

Τα μηνύματα που στέλνει ο Νίκος Ανδρουλάκης με την προώθηση των «τριαντάρηδων» σε θέσεις - κλειδιά στο κόμμα

Πότε τα πρόσωπα ενός κόμματος συζητιούνται; Όταν έρχονται να ενισχύσουν ένα νέο αφήγημα –και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η επιλογή που έγινε χθες για την δημοσιοποίηση των τριών νέων προσώπων σε νευραλγικές θέσεις εντός του κομματικού μηχανισμού είχε κατά κύριο λόγο τέτοια συμβολική σημασία.

Παρότι η λίστα με τους τομεάρχες έχει ακόμα «κενά» που θα γεμίσουν καλώς εχόντων των πραγμάτων τις επόμενες μέρες, όταν και αναμένεται η τελική ανακοίνωση, η Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε να ανακοινώσει εκείνους που θα στελεχώσουν θέσεις από τις οποίες στο παρελθόν έχουν περάσει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της παράταξης: αυτήν του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και του γραμματέα Οργανωτικού.

Από την Οξφόρδη στη Χαριλάου Τρικούπη

Ο Παναγιώτης Δουδωνής, συνταγματολόγος και διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ανέλαβε τον Πολιτικό Σχεδιασμό είναι μόλις 32 ετών –ανήκει σε αυτό που είθισται να ονομάζουμε «εκσυγχρονιστικό» χώρο, ενώ έχει πολύ καλή σχέση και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος παρουσίασε και το πρώτο του βιβλίο. Δεν ήταν μια επιλογή δεδομένη, μάλλον το αντίθετο: παρότι η σχέση ανάμεσα στους δύο είναι καλή, η μικρή εμπλοκή του Δουδωνή στον κομματικό μηχανισμό δεν τον έκανε φαβορί για την θέση.

Διαλέγοντάς τον, ο Νίκος Ανδρουλάκης στέλνει δύο σήματα. Σε μια στιγμή που το θέμα των υποκλοπών έχει «ανοίξει», τοποθετεί έναν νομικό στον πολιτικό σχεδιασμό, δείχνοντας στην πράξη πως θέλει να πάει το θέμα θεσμικά. Από την άλλη, θέλει να δείξει πως στόχος του δεν είναι η ανακύκλωση προσώπων, αλλά η αναζήτηση νέων, με στόχο και την ανάδειξή τους.

Είναι δεδομένο πια για τα περισσότερα από τα κεντροαριστερά στελέχη πως το κόμμα έχει ανάγκη να προσελκύσει νεότερους ψηφοφόρους για να μπορέσει όχι μόνο να διατηρήσει τις δυνάμεις του, αλλά και για να επανέλθει σε μεγαλύτερα ποσοστά.

Αν υπάρχει ένας δισταγμός για την επιλογή Δουδωνή είναι από τους εκπροσώπους του πιο αριστερού κομματιού του κόμματος, που αναρωτιούνται για το τι σημαίνει αυτή η επιλογή για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ωστόσο ο Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει την σημασία που αποδίδει στην αυτονομία της παράταξης.

Το Οργανωτικό

Από τον τομέα Οργανωτικού έχουν περάσει πολλές σημαντικές προσωπικότητες, που πολλές φορές έκαναν αθόρυβη δουλειά για το ΠΑΣΟΚ –μια εξ αυτών ο Λευτέρης Κατσικαρέλης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, πριν από τον θάνατό του, βρέθηκε στον στενό πυρήνα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ποτέ η θέση του γραμματέα Οργανωτικού δεν είχε πάει σε γυναίκα. Αυτό συνέβη από χθες, με την επιλογή της Αναστασίας (Τασίας)  Χατζηδάκη, η οποία βρίσκεται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχει συνεργαστεί και με την Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ βρέθηκε στην κρατική μηχανή κατά την τελευταία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Οσοι την γνωρίζουν μιλούν για «ήρεμη δύναμη», που θα μπορούσε να βάλει τάξη σε ένα κόμμα που πολλές φορές δείχνει πως την χρειάζεται. Αναπληρωτής της αναλαμβάνει ο Νίκος Δασκαλάκης, μόλις 27 ετών και στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος –μια ακόμα επιλογή που έγινε με στόχο να αναδειχθεί η ηλικιακή ανανέωση που επιχειρείται να γίνει στο κόμμα.

Είναι αυτή η συνταγή που μπορεί να φέρει καινούριους ψηφοφόρους προς την κεντροαριστερή πλευρά; Αν μη τι άλλο, η επιλογή ανανέωσης που έγινε από την πασοκική ηγεσία είναι συστηματική –μόνο ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο πρόκειται για αλλαγή βιτρίνας, πρακτική που συνηθίζουν όλα τα κόμματα, ή αν θα καταφέρει να ενισχύσει τον πράσινο κομματικό μηχανισμό με φρεσκάδα σε μια περίοδο που, λόγω της πόλωση, σίγουρα την χρειάζεται.

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024