Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζεφ Μπέζος: Δεσμεύεται να δώσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του σε φιλανθρωπίες

Τζεφ Μπέζος: Δεσμεύεται να δώσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του σε φιλανθρωπίες

Ο 4ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει περιουσία 124 δισ. δολάρια

γράφει η Βασιλίνα Ριστάνη *

Το Σάββατο, ο Τζεφ Μπέζος έδωσε το Βραβείο Μπέζος στην Ντόλι Πάρτον «για το θάρρος και την ευγένειά της». Η τραγουδίστρια της κάντρι θα δωρίσει με τη σειρά της τα 100 εκατομμύρια δολάρια στους φιλανθρωπικούς σκοπούς που έχει επιλέξει. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη καλή πράξη στα σχέδια του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Amazon.

Στη συνέντευξη που έδωσε για το CNN μαζί με τη σύντροφό του, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι πρόκειται να χαρίσει τη μερίδα του λέοντος από τα 124 δισ. δολάρια. Στο παρελθόν, είχε επικριθεί επειδή δεν υπέγραψε το «Giving Pledge», μια υπόσχεση μερικών από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους σε φιλανθρωπίες.

Πως θα μοιράσει την περιουσία του;

Αν και ο όρκος του Μπέζος δεν περιείχε πολλές λεπτομέρειες, δεσμεύτηκε να δώσει τους κόπους της ζωής του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την υποστήριξη ανθρώπων που μπορούν να ενώσουν την ανθρωπότητα απέναντι στις βαθιές κοινωνικές και πολιτικές ανισότητες.

Ερωτηθείς απευθείας από το CNN αν σκοπεύει να δωρίσει τα περισσότερα χρήματα που απέκτησε κατά τη διάρκεια της ζωής του αποκρίθηκε «ναι, το θέλω». Από κοινού ο Μπέζος και η – δημοσιογράφος που έγινε φιλάνθρωπος – Λόρεν Σάντσεζ, είπαν ότι το δύσκολο μέρος της διανομής των χρημάτων είναι το πώς θα μπορούσε να γίνει σε επίπεδο μόχλευσης.

Το ζευγάρι αυτή τη στιγμή κάνει προετοιμασίες και «οικοδομεί την ικανότητα να είναι σε θέση να δώσει αυτά τα χρήματα», ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των δωρεών. «Είναι πραγματικά δύσκολο», συμπλήρωσε ο Μπέζος. «Και υπάρχουν ένα σωρό τρόποι, νομίζω, που θα μπορούσες να κάνεις αναποτελεσματικά πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνέκρινε, μάλιστα, τη φιλανθρωπική του στρατηγική με την πολυετή προσπάθειά του να κατασκευάσει μια τιτάνια μηχανή ηλεκτρονικού εμπορίου και υπολογιστικού νέφους, που τον έχει καταστήσει έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο.

«Δεν είναι εύκολο. Η οικοδόμηση της Amazon δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκε πολλή σκληρή δουλειά, πολλούς έξυπνους συνάδελφους, σκληρά εργαζόμενους συνάδελφους, και διαπιστώνω – και νομίζω ότι και η Λόρεν διαπιστώνει το ίδιο – ότι η φιλανθρωπία, είναι πολύ παρόμοια». πρόσθεσε. «Πρέπει να το σκεφτείς προσεκτικά και να έχεις λαμπρούς ανθρώπους στην ομάδα».

Η μεθοδική προσέγγιση του Μπέζος στη δωρεά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη της πρώην συζύγου του. Η Μακένζι Σκοτ πρόσφατα χάρισε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 465 οργανισμούς, σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

* Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies 

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024