Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Επέστρεψε στη φυλακή η γερμανοϊρανή ακτιβίστρια Νάιντ Ταγκάβι

Ιράν: Επέστρεψε στη φυλακή η γερμανοϊρανή ακτιβίστρια Νάιντ Ταγκάβι

Η 67χρονη Νάιντ Ταγκάβι που υπερασπίζεται για χρόνια τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, είχε βγει από τη φυλακή για να της προσφερθεί ιατρική θεραπεία.

Η γερμανοϊρανή αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάιντ Ταγκάβι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από iranhumanrights.org), στην οποία είχε επιτραπεί τον Ιούλιο να βγει από τη φυλακή του Ιράν όπου κρατείτο επί σχεδόν δυο χρόνια προκειμένου να της προσφερθεί ιατρική θεραπεία, φυλακίστηκε εκ νέου, έκανε γνωστό χθες Κυριακή η κόρη της.

«Με το κεφάλι ψηλά»

«Παρά το γεγονός ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η ιατρική θεραπεία της, όμως με το κεφάλι ψηλά, η μητέρα μου Νάιντ Ταγκάβι αναγκάστηκε να επιστρέψει στη φυλακή Εβίν (χθες) Κυριακή 13η Νοεμβρίου», ανέφερε η Μάριαμ Κλάρεν μέσω Twitter.

Δείτε ακόμα – Ιράν: Συνελήφθη δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον πατέρα της Μαχσά Αμινί

Η κυρία Ταγκάβι, 67 ετών, η οποία υπερασπίζεται για χρόνια τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, ιδίως αυτά τα γυναικών, είχε συλληφθεί στο διαμέρισμά της στην Τεχεράνη τη 16η Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Internationale Gesellschaft für Menschenrechte, IGFM).

Η αρχιτέκτονας, που κατηγορήθηκε πως «έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους», καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2021 να εκτίσει κάθειρξη 10 ετών και 8 μηνών, διότι επίσης ανήκε σε «παράνομη οργάνωση» και επιδιδόταν σε «προπαγάνδα» εναντίον του κληρικαλιστικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με την κόρη της, η ακτιβίστρια έχει πολλαπλή δισκοπάθεια στον λαιμό και στην πλάτη και σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα στο αριστερό της χέρι.

Κύμα διαδηλώσεων

Η κυρία Ταγκάβι πάσχει επίσης από διαβήτη τύπου 2 και η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε πολύ αφότου προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό τον Ιούλιο του 2021.

Το Ιράν βιώνει κύμα διαδηλώσεων και αιματηρής καταστολής τους μετά τον θάνατο τη 16η Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, ιρανής κουρδικής καταγωγής, 22 ετών, που συνελήφθη τρεις ημέρες νωρίτερα από την αστυνομία ηθών, διότι δεν φόραγε «σωστά» τη μαντίλα της, παραβίαζε τον εξαιρετικά αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Μετά τον θάνατο (της νεαρής) στα χέρια της αστυνομίας και με το επαναστατικό κίνημα σε εξέλιξη στο Ιράν, ο κόσμος ολόκληρος γίνεται μάρτυρας των αντιποίνων αυτού του απάνθρωπου καθεστώτος», στηλίτευσε η Μάριαμ Κλάρεν.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024