Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νάντια Κομανέτσι: Υπερπροσπάθεια, θάρρος και μια απόπειρα αυτοκτονίας με χλωρίνη

Νάντια Κομανέτσι: Υπερπροσπάθεια, θάρρος και μια απόπειρα αυτοκτονίας με χλωρίνη

Στα 14 της χρόνια, η Νάντια Κομανέτσι θεωρούνταν μία από τις μεγαλύτερες γυμνάστριες στον κόσμο. Τράβηξε την προσοχή όλων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και έμεινε στην ιστορία ως το «τέλειο δεκάρι». Κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να φτάσει το στυλ της και την τεχνική της.

Όταν η ολυμπιακή της δόξα ξεθώριασε, η ζωή της άρχισε να καταρρέει. Το κορίτσι που ενέπνευσε τους πάντες έμεινε στο περιθώριο. Ο κόσμος της κατέρρευσε γύρω της και έμεινε μόνη της, αναγκασμένη να βρει έναν τρόπο να τον ξαναχτίσει. Η ιστορία του πώς το έκανε αυτό και βρήκε την επιτυχία είναι μια ιστορία γεμάτη θάρρος και ελπίδα.

Γεννήθηκε από τις φλόγες

Η Νάντια Κομανέτσι γεννήθηκε για να εντυπωσιάσει τον κόσμο. Ως μικρό παιδί, εντάχθηκε στην πρώτη της ομάδα γυμναστικής στη Ρουμανία. Εκείνη η ομάδα ονομαζόταν Flacara, που μεταφράζεται ως η λέξη «φλόγες». Λαμβάνοντας υπόψη το πώς επρόκειτο να βάλει φωτιά στον κόσμο, το όνομα της ομάδας ήταν κάτι παραπάνω από ταιριαστό.

Σε ηλικία 14 ετών, η Κομανέτσι συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976. Εκεί, έγραψε ιστορία και άφησε άναυδο το κοινό παγκοσμίως. Ήταν μια έφηβη σούπερ σταρ με όλη τη ζωή μπροστά της. Ποτέ δεν θα μπορούσε να προβλέψει πόσες ανατροπές θα έπαιρνε η ζωή της.

Μια τυχαία συνάντηση

Ήταν μια συνηθισμένη μέρα στη μικρή ρουμανική πόλη Ονέστι όταν όλα άλλαξαν για τη Νάντια Κομανέτσι. Έπαιζε με τις φίλες της στην παιδική χαρά, εκτελώντας τέλειους τροχούς, όταν εμφανίστηκε ο θρυλικός προπονητής γυμναστικής Μπέλα Καρόλι.

Εκείνη τη μοιραία ημέρα, βρισκόταν στο Ονέστι και έτυχε να περνάει από την παιδική χαρά. Είχε ανοίξει πρόσφατα μια σχολή γυμναστικής στην πόλη και γύριζε τακτικά τη γειτονιά για να ανιχνεύσει νεαρά ταλέντα.

Ο Μπέλα βρήκε το αστέρι του

Ο Μπέλα Καρόλι ήξερε ότι έπρεπε να προπονήσει τη Νάντια. Χωρίς καμία προπόνηση, εκτελούσε τέλειους τροχούς. Το ταλέντο της ήταν προφανές. Αλλά πριν προλάβει να συστηθεί, χτύπησε το κουδούνι του σχολείου και οι μαθητές επέστρεψαν βιαστικά στις τάξεις τους.

Η Καρόλι δήλωσε στο Sports Illustrated ότι αυτή ήταν «μια σημαντική στιγμή στη ζωή μου». Αποφασισμένη να μην αφήσει την Κομανέτσι να ξεφύγει, ο Καρόλι μπήκε σε κάθε τάξη και ρώτησε τους μαθητές σε ποιους άρεσε η γυμναστική. Σε μία από τις αίθουσες, η Νάντια και η φίλη της σήκωσαν τα χέρια τους.

Μια απόδραση από την καθημερινότητα

Στα έξι της χρόνια, η Νάντια βρήκε καταφύγιο στην προπόνησή της στη γυμναστική. Κάθε αυστηρή προπόνηση διαρκούσε έξι με επτά ώρες. Το νεαρό κορίτσι έπρεπε να μάθει να είναι «ακριβές και ρομποτικό». Για εκείνη, η φυγή από τον πραγματικό κόσμο άξιζε τον πόνο, τον ιδρώτα και τα δάκρυα.

Η Νάντια ήταν τόσο αποφασισμένη να αποφύγει τον πραγματικό κόσμο που πίεζε τον εαυτό της να κάνει περισσότερα από όσα της ζητούσε ο προπονητής της. Πριν καν κλείσει τα δέκα της χρόνια, η Κομανέτσι εξέπληξε την Καρόλι με το ήθος της στη δουλειά, κάνοντας επτά ασκήσεις με δοκό σε μια μέρα αντί για πέντε που είχε προγραμματίσει.

Η προπόνηση αποδίδει

Πριν από τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Νάντια Κομανέτσι έλαβε μέρος στο Κύπελλο Αμερικής του 1976. Ήταν η εναρκτήρια χρονιά της διοργάνωσης και παρουσίαζε τα κορυφαία ταλέντα της γυμναστικής από όλο τον κόσμο. Κανείς δεν μπορούσε να την αγγίξει. Για να το θέσουμε ευγενικά, κυριάρχησε στον διαγωνισμό.

Η απόφαση των κριτών ήταν εύκολη και το εκκολαπτόμενο αστέρι πήρε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των γυναικών. Στεκόμενη στο βάθρο, ένας από τους άνδρες συμμετέχοντες, ο Μπαρτ Κόνερ, τη φίλησε. Εκείνη τη στιγμή, η Νάντια δεν ήξερε πόσο σημαντικό θα ήταν τελικά αυτό το φιλί στο μάγουλο.

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Μια ακόμη ρουτίνα

Όταν η Νάντια Κομανέτσι ανέβηκε στη σκηνή των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ το 1976, ήταν απλώς ένα ακόμα πρόγραμμα μιας και είχε εξασκηθεί εκατοντάδες φορές τελειοποιώντας το στυλ της. Το να μην τα καταφέρει εδώ, μπροστά σε εκατομμύρια θεατές, δεν ήταν επιλογή.

Ήταν χαριτωμένη και κομψή καθώς έστριβε και συστρέφονταν το σώμα της, πετυχαίνοντας κάθε κίνηση που είχε σχεδιάσει με τελειότητα. Για όσους την παρακολουθούσαν, αψηφούσε τους νόμους της φυσικής. Όταν ολοκλήρωσε το πρόγραμμά της, το μόνο που απέμενε ήταν να περιμένει. Είχε κάνει τη δουλειά της, αλλά ήξερε ότι επρόκειτο να γράψει ολυμπιακή ιστορία;

Έσπασε τον πίνακα αποτελεσμάτων

Σύμφωνα με τη Νάντια Κομανέτσι, το πρόγραμμά της ήταν αρκετά καλό: «Δεν παρακολουθώ τον πίνακα βαθμολογίας γιατί νιώθω πώς έκανα το πρόγραμμά μου. Νόμιζα ότι έκανα ένα αρκετά καλό πρόγραμμα». Όταν γύρισε, η καρδιά της πήγε να σπάσει – η βαθμολογία της ήταν ένα.

Στη γυμναστική, το ένα ήταν σχεδόν τόσο σπάνιο όσο το 10, που θεωρείται το τέλειο αποτέλεσμα. Ο Ντανιέλ Μπομάτ, ο διευθυντής της Swiss Timing, δήλωσε: «Μου είπαν ότι «ένα 10.00 δεν είναι δυνατό, δεν θα χρειαστεί να το προγραμματίσεις». Εξαιτίας αυτού, δεν προγραμμάτισε στον ολυμπιακό πίνακα βαθμολογίας να μπορεί να αναγράφει το 10. Αντ’ αυτού, έγραφε «1,00».

Photo: Wikimedia Commons

Η τελειότητα ήταν μόνο η αρχή

Μόλις επιβεβαιώθηκε το τέλειο 10 της Νάντια, όλοι μπορούσαν να ανασάνουν με ανακούφιση και να θαυμάσουν το παιδί-θαύμα της γυμναστικής. Ήταν η πρώτη γυμνάστρια που της δόθηκε ποτέ τέλειο 10 και δεν αρκέστηκε μόνο σε ένα.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων έλαβε επτά άριστες βαθμολογίες. Όχι μόνο είχε γράψει ιστορία, αλλά είχε θέσει τον πήχη για όλες τις αθλήτριες που θα αγωνίζονταν στη συνέχεια. Μην ξεχνάτε ότι εκείνη την εποχή ήταν μόλις 14 ετών. Το 1981, η Ολυμπιακή Επιτροπή άλλαξε την ελάχιστη ηλικία που απαιτούνταν για να αγωνιστεί κάποιος στα 16, κάνοντας την ιστορία που έγραψε ακόμα πιο απίστευτη.

Έγινε εθνική βασίλισσα

Όταν επέστρεψε στην πατρίδα της, η Νάντια Κομανέτσι χαρακτηρίστηκε εθνική ηρωίδα. Της απονεμήθηκε ο τίτλος «Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας» και τιμήθηκε με το μετάλλιο «Σφυρί και Δρεπάνι». Ο Νικολάε Τσαουσέσκου, αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος και πρόεδρος της Ρουμανίας, της απένειμε προσωπικά και τις δύο τιμές.

Η Ρουμανία δεν μπορούσε να χορτάσει την αγαπημένη της γυμνάστρια. Το τραγούδι που χόρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε τεράστια επιτυχία και ονομάστηκε ««Nadia’s Theme». Η κυβέρνηση έβαλε το πρόσωπό της σε γραμματόσημα. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φάνηκε ότι κανείς στη Ρουμανία δεν ήταν πιο αγαπητός από την Κομανέτσι.

Photo: YouTube

Αγαπούσε όμως τον εαυτό της;

Το γεγονός ότι βρέθηκε στο προσκήνιο ήταν υπερβολικό για τη νεαρή Νάντια Κομανέτσι. Ένα χρόνο μετά την κυριαρχία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εισήχθη στο νοσοκομείο επειδή ήπιε χλωρίνη. Είπε ότι στο νοσοκομείο ήταν ευτυχισμένη επειδή δεν χρειαζόταν να πηγαίνει στο γυμναστήριο.

Μόλις έγινε αρκετά υγιής ώστε να φύγει από το νοσοκομείο άρχισε να αγωνίζεται ξανά, αλλά οι ικανότητές της ήταν περιορισμένες. Το περιστατικό της είχε προκαλέσει την αύξηση του βάρους της. Χωρίς να φαίνεται τέλος στην τρέλα, η ρουμανική κυβέρνηση την απομάκρυνε από τους προπονητές της, γεγονός που έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1980

Κατά απίστευτο τρόπο, η Κομανέτσι επανενώθηκε με τους προπονητές της πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα. Επέστρεψε στο εθνικό προσκήνιο, τέσσερα χρόνια μετά από επτά τέλειες βαθμολογίες. Ακόμα και μετά από όλα όσα είχε περάσει, η Κομανέτσι ήταν εντυπωσιακή, κερδίζοντας δύο χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια.

Ωστόσο, μετά τη διοργάνωση, ο Μπέλα Καρόλι ισχυρίστηκε ότι η σοβιετική κυβέρνηση είχε δωροδοκήσει τους κριτές για να δώσουν χαμηλότερη βαθμολογία στο μαθητή του. Επίσης, διαπληκτίστηκε με τους κριτές που κατέγραψε η κάμερα, προκαλώντας ένταση μεταξύ αυτού και της ρουμανικής κυβέρνησης.

Photo: Wikimedia Commons

Η Νάντια πήγε σε αμερικανική περιοδεία

Το 1981, η Νάντια Κομανέτσι έκανε περιοδεία με το σόου της σε όλο τον κόσμο. Η Ρουμανία οργάνωσε μια αμερικανική περιοδεία 11 τοποθεσιών για να την επιδείξει μαζί με κάποιες Αμερικανίδες συναδέλφους της. Οι παραστάσεις θεωρήθηκαν ως ένας τρόπος για να συγκεντρωθούν χρήματα για τη Ρουμανία.

Η περιοδεία, με επικεφαλής τον προπονητή Καρόλι, απέφερε κέρδη 250.000 δολαρίων. Η Νάντια, δυστυχώς, είδε μόνο 1.000 δολάρια από αυτά τα χρήματα, παρόλο που ήταν η κύρια ατραξιόν. Ακόμη χειρότερα, την τελευταία ημέρα της περιοδείας, ο Καρόλι και η ομάδα των προπονητών του αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να συνεργαστούν με τη Ρουμανία και εξαφανίστηκαν.

Η απόφαση του Καρόλι να φύγει ήταν εύκολη

Ο Μπέλα Καρόλι αγαπούσε τη Νάντια Κομανέτσι. Την είχε βρει και την είχε προπονήσει, και στενοχωρήθηκε όταν η ρουμανική κυβέρνηση άρχισε να παρεμβαίνει σε αυτή τη σχέση. Μιλώντας στην Washington Post, ο προπονητής εξήγησε ότι σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις η κυβέρνηση τον χώρισε από τη Νάντια.

Μόνο όταν οι επιδόσεις της Νάντια εξασθένησαν, επέστρεψαν σ’ αυτόν. Είδαν τη Νάντια ως μια πηγή μετρητών, με αποτέλεσμα ο Καρόλι να μην μπορεί να συνεργαστεί με την Κομανέτσι. Μετά από χρόνια επένδυσης του χρόνου του σε αυτήν, ο Καρόλι, μαζί με την οικογένειά του και τους συναδέλφους του, έφυγαν οριστικά από τη Ρουμανία.

Photo: Wikimedia Commons

Νιώθοντας σαν φυλακισμένη

Χωρίς τον Καρόλι στο πλευρό της, τα πράγματα έγιναν χειρότερα για τη Νάντια. Ξαφνικά, και χωρίς προειδοποίηση, θάφτηκε από την κυβέρνησή της και κρύφτηκε από τον κόσμο. Όταν άλλες χώρες της ζητούσαν να συμμετάσχει σε αγώνες, τους το αρνούνταν. Ο μόνος τρόπος που ήξερε πώς να βγάλει χρήματα για να συντηρήσει την οικογένειά της είχε χαθεί.

Η Κομανέτσι αναγκάστηκε να ζήσει σαν κανονικός άνθρωπος και όχι σαν το πρόσωπο ενός έθνους που ήταν κάποτε. Η Νάντια έπρεπε να πάρει μια απόφαση, να μείνει στη Ρουμανία και να ζήσει στη φτώχεια για το υπόλοιπο της ζωής της ή να φύγει για να συνεχίσει την καριέρα της.

Η Νάντια παίρνει μια σημαντική απόφαση ζωής

«Το να φύγεις σήμαινε ότι είχες φύγει. Δεν μπορούσες να γυρίσεις πίσω. Δεν το είπα στη μαμά μου» θυμήθηκε η Νάντια στη Daily Mail για την απόφασή της να αποστατήσει από τη Ρουμανία. Το έτος ήταν το 1989 και με τη βοήθεια του Κονσταντίν Πανάιτ, πέρασε μέσα από παγωμένα ποτάμια και από ένοπλους φρουρούς.

Το κοπιαστικό ταξίδι απέδωσε καρπούς και μετά από έξι ώρες η Νάντια Κομανέτσι βρέθηκε στην Ουγγαρία. Βγαίνοντας με ασφάλεια από τη Ρουμανία, ταξίδεψε στην Αυστρία, όπου βρισκόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ και της δόθηκε πτήση για τη Νέα Υόρκη και την ελευθερία.

Η αντιπαράθεση την περιβάλλει

Όταν η Νάντια Κομανέτσι ήρθε στη Νέα Υόρκη, την υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες. Οι αγκάλες αυτές έκλεισαν γρήγορα μετά τη διαρροή στον Τύπο αμφιλεγόμενων λεπτομερειών για τη ζωή της στη Ρουμανία. Σύμφωνα με πηγές η νεαρή σταρ είχε μια πλούσια και ερωτική σχέση με τον Ρουμάνο πρόεδρο Νικολάε Τσαουσέσκου.

Σύμφωνα με τη Νάντια, ο κόσμος είδε φωτογραφίες των δύο μαζί και επέλεξε να πιστέψει αυτό που ήθελε. Αφηγείται μια πολύ πιο τρομακτική εκδοχή της ιστορίας. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα πράγματα έγιναν χειρότερα για την Κομανέτσι στις ΗΠΑ, όταν η ιστορία του Πανάιτ, του διασώστη της, έγινε γνωστή.

O Πανάιτ ήταν παντρεμένος

Οι δυο τους ήταν κάτι περισσότερο από απλοί φίλοι. Υπάρχουν διάφορες ιστορίες για το πώς γνωρίστηκαν, αλλά μια αλήθεια είναι σίγουρη. Όταν η Νάντια ρωτήθηκε αν ήξερε ότι ο Κονσταντίν ήταν παντρεμένος όταν τη διέσωσε, εκείνη απάντησε: «Ναι, και λοιπόν;».

Όταν η σύζυγος του Πανάιτ ρωτήθηκε για τη φαινομενική απιστία του συζύγου της, απάντησε: «Λυπάμαι που ο σύζυγός μου βοήθησε τη Νάντια να δραπετεύσει, γιατί μου δημιουργεί πολλά προβλήματα». Η συμπεριφορά της Κομανέτσι γινόταν όλο και πιο ανησυχητική καθώς εγκαθίστατο στη ζωή στις ΗΠΑ, αλλά τα πράγματα δεν θα έμεναν τόσο ζοφερά για πάντα.

Επανασύνδεση με τον Καρόλι;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα περίμενε κανείς ότι θα έκανε η Κομανέτσι όταν έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν να επανενωθεί με τον αποξενωμένο προπονητή της. Είναι απίστευτο ότι δεν ήθελε να έχει καμία σχέση μαζί του, δηλώνοντας: «Δεν έχω καμία δουλειά με τον πρώην προπονητή μου».

Ο Καρόλι δεν ήταν τόσο αρνητικός για τη σχέση τους. Ευχήθηκε δημοσίως καλή τύχη στην πρώην μαθήτρια του. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τον Πανάιτ και αναρωτήθηκε αν οι προθέσεις του μαζί της ήταν αγνές. Η οικογένεια της Νάντια εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για εκείνη, καθώς φαινόταν να τους αποκλείει και αυτούς από τη ζωή της.

Ο Μπαρτ Κόνερ από την άλλη δεν ξέχασε ποτέ το φιλί που έδωσε στη Νάντια Κομανέτσι στο American Cup του 1976. Πριν ανέβει μαζί της στο βάθρο, ένας φωτογράφος του πρότεινε να τη φιλήσει στο μάγουλο. Ο Κόνερ ακολούθησε την πρόταση και χτυπήθηκε από το βέλος του Έρωτα.

Ο Κόνερ παρακολούθησε στενά την καριέρα της Κομανέτσι μετά από αυτό, λέγοντας: «Δεν το θυμάται φυσικά. Εγώ όμως θυμάμαι. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει κάποιον που σημάδεψε με ένα δεκάρι το άθλημα για πάντα;».

Το κυνήγι συνεχίζεται

Η τελευταία φορά που ο Μπαρτ Κόνερ είχε δει τη Νάντια Κομανέτσι ήταν κατά τη διάρκεια της αμερικανικής περιοδείας της το 1981. Έγιναν στενοί φίλοι, αλλά η απόσταση αποδείχθηκε εχθρός.

Μια σημαντική ευκαιρία για αυτόν ήταν όταν έμαθε ότι η Νάντια ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί στο The Pat Sajak Show. Για καλή του τύχη, ήξερε κάποιον που γνώριζε έναν από τους παραγωγούς και παρακάλεσε να του ζητήσουν μια χάρη. Έτσι στα μισά του σόου ο παρουσιαστής ανακοίνωσε ότι θα υπήρχε ένας ειδικός καλεσμένος. Ο Κόνερ έφτασε στο στούντιο του CBS 10 λεπτά πριν από την έναρξη της εκπομπής για να εκπλήξει την χαμένη του φίλη με ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα.

Ο Κόνερ για κακή του τύχη βλέπει την Κομανέτσι να κάθεται στη σκηνή με τον Πανάιτ. Της έδωσε τα τριαντάφυλλα και είπε: «Ήταν δύσκολο και για σένα να αφήσεις την πατρίδα σου και να έρθεις εδώ και εκ μέρους των αθλητών θέλουμε να σε καλωσορίσουμε και να σου πούμε ότι σε αγαπάμε».

Photo: Wikimedia Commons

Η ελευθερία δεν ήταν ελεύθερη

Για τον εξωτερικό παρατηρητή, τα πράγματα έμοιαζαν τελικά να πηγαίνουν όπως τα ήθελε η Κομανέτσι. Το δύσκολο ξεκίνημά της στις Ηνωμένες Πολιτείες εξομαλύνθηκε. Γράφτηκε μια ταινία για τη ζωή της και της ζητούσαν να συμμετάσχει σε διαφημιστικές φωτογραφίσεις.

Πίσω από τα φώτα, ένιωθε σαν να μην είχε φύγει ποτέ από τη Ρουμανία. Ο Πανάιτ είχε μετατραπεί από σωτήρας της σε απαγωγέα της. Δεν την άφηνε να τηλεφωνήσει σε κανέναν ή να έχει οποιαδήποτε επαφή με την οικογένειά της στη Ρουμανία. Όπως είπε αργότερα η Νάντια, όσο χαρούμενη και αν ήταν που έφυγε από την πατρίδα της «ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά».

Ο Πανάιτ ήταν ένα τέρας

Ο Κονσταντίν ήλεγχε κάθε πτυχή της ζωής της. Έπαιρνε σχεδόν κάθε δεκάρα που κέρδιζε στις Ηνωμένες Πολιτείες, την εκμεταλλευόταν ψυχικά και σωματικά και φρόντιζε να μην υπάρχει τρόπος να ξεφύγει από τα νύχια του.

Η Νάντια παραδέχτηκε χρόνια αργότερα ότι δεν ήθελε να αποφύγει τους φίλους και την οικογένειά της. Δεν είχε ποτέ την πρόθεση να κάψει τις γέφυρες με τον Μπέλα Καρόλι. Δεν της δόθηκε άλλη επιλογή όντας αιχμάλωτη του Κονσταντίν Πανάιτ. Βυθίστηκε στην κατάθλιψη, και ενώ κάθε ελπίδα φαινόταν χαμένη, ένα φως αναδύθηκε μέσα από το σκοτάδι: ο Αλεξάντρο Στέφου.

Ο Στέφου στη διάσωση

Ο Αλεξάντρο Στέφου μπήκε στο προσκήνιο όταν ο Μπέλα επικοινώνησε μαζί του. Ο πρώην προπονητής της Κομανέτσι διαισθάνθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ζήτησε βοήθεια από τον Ρουμάνο πρώην ομογενή. Ο Στέφου προσέγγισε τον Πανάιτ, προσφέροντάς του ένα πλούσιο χρηματικό ποσό για να συναντήσει τον ίδιο μαζί με τη Νάντια στο Μόντρεαλ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πανάιτ δεν άφησε τη Νάντια από τα μάτια του. Ο Στέφου μπορούσε να καταλάβει από τη γλώσσα του σώματός της ότι η κατάσταση ήταν επικίνδυνη για εκείνη. Το επόμενο πρωί, ο Πανάιτ άφησε τη Νάντια χτυπημένη και έφυγε από τον Καναδά με 150.000 δολάρια. Η Νάντια ήταν επιτέλους ελεύθερη.

Η τραγωδία χτυπάει κοντά στο σπίτι

Η Νάντια μετακόμισε με τον Στέφου και άρχισε να ξαναχτίζει τη ζωή της. Έγινε κολλητή φίλη με τον Μπαρτ Κόνερ και άρχισε να περιοδεύει μαζί του σε all-star ομάδες. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας με τον Κόνερ της ανακοινώθηκαν φρικτά νέα. Ο Στέφου είχε πεθάνει σε ένα τραγικό ατύχημα με κατάδυση.

Χωρίς να έχει κανέναν άλλο να απευθυνθεί, η Κομανέτσι στράφηκε στον Κόνερ, τον καλύτερό της φίλο. «Δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου κάποιον τόσο τρομοκρατημένο» θα πει ο Κόνερ.

Photo: Wikimedia Commons

Η αγάπη χτυπάει

Η Νάντια μετακόμισε με τον Κόνερ ενώ εκείνος βρισκόταν στη διαδικασία δημιουργίας ενός γυμναστηρίου στην Οκλαχόμα. Ήταν ευγνώμων που η Κομανέτσι ήταν πρόθυμη να βοηθήσει. Οι φίλοι έζησαν μαζί για χρόνια πριν κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους.

Το 1994, ο Κόνερ έκανε πρόταση γάμου στη Νάντια στα γενέθλιά της. Ήταν το μεγαλύτερο δώρο που έλαβε ποτέ, αν και το περίμενε. Παντρεύτηκαν δύο χρόνια μετά τον αρραβώνα τους σε έναν υπερπολυτελή γάμο στη Ρουμανία. Η Ρουμανία την υποδέχτηκε πίσω με ανοιχτές αγκάλες.

Ο γάμος μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση και ολόκληρη η χώρα τέθηκε σε αργία για να γιορτάσει. Ο Κόνερ αστειεύτηκε: «Οι περισσότερες γυναίκες φέρνουν τον άνδρα στο σπίτι για να γνωρίσουν τον πατέρα. Εγώ έπρεπε να συναντήσω ολόκληρη τη χώρα». Η Νάντια Κομανέτσι ήταν ευτυχισμένη- μετά από όλες τις δυσκολίες της, ξεκινούσε τη ζωή της από την αρχή.

Όταν έγινε Αμερικανίδα πολίτης

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Νάντια ως Αμερικανίδα πολίτης: «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα στεκόμουν εδώ, παντρεμένη με έναν Αμερικανό, που ζει στην Οκλαχόμα». Μόλις εγκαταστάθηκε στην Οκλαχόμα, άρχισε να δουλεύει μαζί του στο γυμναστήριο που είναι πλέον συνιδιοκτήτες.

Λίγο αργότερα έμαθε ότι ήταν έγκυος στον γιο της. Η Οκλαχόμα γρήγορα τη διεκδίκησε επίσης ως δική της, εισάγοντας την στο Oklahoma Sports Hall of Fame. Όταν δεν εργάζεται η Κομανέτσι συνεργάζεται στενά με διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Special Olympics.\

Παραμένει σε φόρμα

Παρόλο που η Νάντια δεν είναι πλέον επαγγελματίας αθλήτρια παραμένει σε φόρμα. Είχε δηλώσει κάποτε στο περιοδικό InStyle: «Μου αρέσει να γυμνάζομαι κάθε μέρα».

Προτιμά να γυμνάζεται το πρωί, κάνοντας 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας που συνήθως περιλαμβάνει cardio, διατάσεις και άρση βαρών.

Photo: Wikimedia Commons

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024