Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eurobank | Μπροστά, για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Eurobank | Μπροστά, για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Εν μέσω παράλληλων κρίσεων και ισχυρών διεθνών προκλήσεων, η ελληνική οικονομία οδεύει προς το 2023, αντιμέτωπη με δύο σημαντικά στοιχήματα: Τη διατήρηση, έστω και επιβραδυνόμενης, ανάπτυξης και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προκειμένου Δημόσιο και επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους δανεισμού και περισσότερες επενδύσεις.

Οι επόμενοι μήνες θα καθορίσουν το βαθμό δυσκολίας για την επίτευξη των στόχων αυτών μέσα σε ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον, ως συνέπεια της συνεχιζόμενης σύρραξης στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού που οδηγεί σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, μετά την πολυετή δημοσιονομική κρίση και την πανδημία, θέτουν σήμερα ως βασικές προτεραιότητες, αφενός να αμυνθούν απέναντι στην τρέχουσα κρίση αλλά και να κτίσουν θέσεις για να αξιοποιήσουν γρήγορα και αποδοτικά τις ευκαιρίες του νέου ανοδικού κύκλου, εφόσον ξεκινήσει να εκτονώνεται η τρέχουσα κρίση. Πολύτιμο ανάχωμα και σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία είναι το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ένας πολυδύναμος αναπτυξιακός μηχανισμός με επιχορηγήσεις και δάνεια σχεδόν 30 δισ. ευρώ που μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις έως και 60 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Τα κεφάλαια αυτά, και άλλα μικρότερης κλίμακας προγράμματα που είναι διαθέσιμα, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας και στον εκσυγχρονισμό, όλων, των επιχειρήσεων.

Σε αυτή τη διαδικασία οι τράπεζες έχουν κομβικό ρόλο. Τόσο για τη διάθεση των δανείων του ΤΑΑ, ύψους σχεδόν 13 δισ. ευρώ και την υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, αλλά και εν γένει για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Η Eurobank, με κεντρική στρατηγική τη στήριξη της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής της, συμμετέχει ενεργά στη διαχείριση των σύνθετων αυτών προκλήσεων από ισχυρή θέση, ως η πρώτη ελληνική συστημική τράπεζα που περιόρισε σε μονοψήφιο ποσοστό τον δείκτη των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της (NPEs). Ταυτόχρονα, είναι και η μοναδική με έντονο το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας διαφοροποιημένης πηγής εσόδων, εξαιτίας της ισχυρής διεθνούς της παρουσίας.

Ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της Τράπεζας υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι έχει ήδη εγκριθεί η αίτηση εκταμίευσης της δεύτερης δόσης των δανείων του ΤΑΑ, αφού έχει ήδη εξαντλήσει, πλήρως, την πρώτη. Στηρίζει, έτσι, την ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδας, που αποτελεί μία από τις πέντε πρώτες χώρες που έχει υποβάλει αίτημα για τη δεύτερη δόση ύψους €3,6 δισ.. Παράλληλα, η χώρα έχει κατακτήσει ένα ακόμα ορόσημο, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες έχει καταγράψει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης, που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα.

Η Eurobank, ως Τράπεζα της Ανάπτυξης, αναμένεται να έχει πιστωτική επέκταση της τάξεως των 4,74 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε εκταμιεύσεις των 14,8 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία. Συμβάλλοντας σε βασικούς αναπτυξιακούς στόχους της οικονομίας, επενδύει σε εμβληματικά project και αναβαθμίζει σε στρατηγική προτεραιότητα την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, στηρίζοντας όλες τις επιχειρήσεις σε όλους τους ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας, με έμφαση σε Τουρισμό, Ενέργεια, Υποδομές – Real Estate, Ναυτιλία, Logistics και ψηφιακή ανάπτυξη. Ειδικότερα:

  • Συμμετέχει με κεντρικό ρόλο χρηματοδότησης σε εμβληματικά έργα που υλοποιούνται στη χώρα, όπως το Ελληνικό και το μεγάλο έργο του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Επιπλέον, συμμετέχει στη χρηματοδότηση όλων των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που υλοποιούνται ή έχουν ήδη δρομολογηθεί στη χώρα. Συνολικά, στοχεύει σε εκταμιεύσεις άνω των 12 δισ. ευρώ, μέσα στην επόμενη τριετία, το 20% των οποίων θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις που ενσωματώνουν κριτήρια ESG, (Environmental, Social, Governance). Ήδη, μόνο το 2021 εγκρίθηκαν σχεδόν €1 δισ. σε δάνεια με βιώσιμα χαρακτηριστικά ενώ, για το 2022, η Τράπεζα έχει θέσει ως στόχο να ταξινομούνται ως πράσινες/περιβαλλοντικά βιώσιμες τουλάχιστον το 20% των ετήσιων νέων εκταμιεύσεων προς επιχειρήσεις.
  • Στηρίζει δυναμικά επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες σε ανταγωνιστικούς τομείς. Ειδικά στον Τουρισμό, ο οποίος εκτιμάται πως θα αποφέρει φέτος έσοδα σχεδόν 19 δισ. ευρώ, η Eurobank έχει ενεργοποιήσει για την τετραετία 2020 – 2024 παρεμβάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη του κλάδου και σημαντικών επενδύσεων ειδικά στον ξενοδοχειακό κλάδο. Μεγάλη είναι η έμφαση που δίνει η Τράπεζα και στην ενίσχυση ειδικά των μικρότερων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω των πόρων ευρωπαϊκών ή / και ελληνικών προγραμμάτων. Από το 2020, έχει χορηγήσει 21.600 δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω των δυναμικών προγραμμάτων Business Banking Τουρισμός, Business Banking Μεταποίηση, Business Banking Αγροδιατροφή, στέκεται στο πλευρό των πελατών της με στόχο την βελτίωση, ποσοτικά και ποιοτικά, των προϊόντων και υπηρεσιών τους.
  • Προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας με σύγχρονες ψηφιακές λύσεις για όλους τους πελάτες της. Στέκεται στο πλευρό των επιχειρηματικών της πελατών της στην πορεία τους προς ένα πιο ψηφιακά προηγμένου αύριο, παρέχοντάς τους σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης, στρατηγικές συνεργασίες και καινοτόμες επιλογές όπως το Digital Academy for Business. Ενδεικτική της ισχυρής προσήλωσης της Τράπεζας στην ανάπτυξη του εγχώριου ψηφιακού οικοσυστήματος είναι και η ενεργός της συμμετοχή στο Πρόγραμμα Naxos Smart Island με πρωτοβουλία της Amazon Web Services (AWS) για την ψηφιακή αναβάθμιση της Νάξου.
  • Συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός δυναμικού, εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας και στηρίζει τη νέα επιχειρηματικότητα μέσω του επιχειρηματικού της επιταχυντή egg-enter•grοw•go. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του το egg, στο οποίο η Τράπεζα έχει επενδύσει περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ, έχει υποστηρίξει πάνω από 1.000 νέους επιχειρηματίες.
  • Αναπτύσσει ένα ευρύ πλέγμα δράσεων ΕΚΕ με δυναμικά προγράμματα, όπως το ΜΠΡΟΣΤΑ για την παιδεία, την μακροβιότερη δράση ΕΚΕ για τους αριστούχους της χώρας, το ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια για τη συμβολή στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, και διαρκείς δράσεις για το περιβάλλον, με στόχο την ενίσχυση του συνόλου της κοινωνίας και την επιστροφή αξίας στο περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη Τράπεζα και από τους λίγους ελληνικούς οργανισμούς που ανακοίνωσε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας εν μέσω της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης και πέτυχε να καταναλώνει κατά 97% μόνο «πράσινη», καθαρή ενέργεια. Τέλος, στηρίζει διαχρονικά με πλήθος δράσεων το Περιβάλλον και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πρόσφατα ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση της Ειδικής Μονάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024