Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πράσινη μετάβαση: Η ΕΕ αναζητά στο Καζακστάν τις πρώτες ύλες του μέλλοντος

Πράσινη μετάβαση: Η ΕΕ αναζητά στο Καζακστάν τις πρώτες ύλες του μέλλοντος

Η δημιουργία του «Μεσαίου Διαδρόμου» και οι νέες συμφωνίες.

Στο μακρινό Καζακστάν έχει στρέψει πλέον το βλέμμα της Ευρώπη, καθώς αναζητά προμήθειες σπάνιων γαιών και καθαρού υδρογόνου για να επιτύχει τους στόχους της για την πράσινη οικονομία.

Στις 7 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Καζακστάν για την ανάπτυξη προμηθειών πράσινου υδρογόνου και πρώτων υλών για την κατασκευή εξοπλισμού όπως ανεμογεννήτριες και μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όπως ανάφερε στη σχετική ανακοίνωση η Κομισιόν, το μνημόνιο κατανόησης, που υπογράφηκε στο περιθώριο της διάσκεψης  COP27 για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο, θα «τονώσει τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών και των δύο πλευρών».

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία ανακάλυψε το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στον κόσμο

Μάλιστα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι «μια ασφαλής και βιώσιμη προμήθεια πρώτων υλών, εξευγενισμένων υλικών και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου είναι ένα βασικό στρώμα που θα βοηθήσει να οικοδομήσουμε ένα νέο, καθαρότερο θεμέλιο για τις οικονομίες μας, ειδικά καθώς απομακρυνόμαστε από την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα».

«Μαζί, θα εργαστούμε για να ενσωματώσουμε καλύτερα τις στρατηγικές μας αλυσίδες αξίας που σχετίζονται με τις πρώτες ύλες, τις μπαταρίες και το ανανεώσιμο υδρογόνο», πρόσθεσε .

Και συνέχισε λέγοντας ότι η επίτευξη των στόχων της πράσινης και της ψηφιακής οικονομίας «απαιτεί κατάλληλη ποσότητα συγκεκριμένων πρώτων υλών, και ιδιαίτερα ορυκτών από τα οποία το Καζακστάν είναι τόσο πλούσιο»:  «Έτσι οι πρώτες ύλες και το ανανεώσιμο υδρογόνο δεν είναι μόνο απαραίτητα δομικά στοιχεία για το βιώσιμο μέλλον μας αλλά και για την κοινή μας ευημερία».

Οι στόχοι

Η συμφωνία επικεντρώνεται σε τρεις τομείς, ξεκινώντας με «στενότερη οικονομική και βιομηχανική ολοκλήρωση στις στρατηγικές αλυσίδες αξίας πρώτων υλών, μπαταριών και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου». Αυτό συνεπάγεται τον προσδιορισμό κοινών έργων, την ευθυγράμμιση των ESG και τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογιών εξόρυξης και διύλισης με βιώσιμες πρακτικές.

Ένας άλλος τομέας είναι η συνεργασία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την έρευνα και την καινοτομία. Αυτό περιλαμβάνει «απανθρακοποίηση της αλυσίδας αξίας κρίσιμων πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ψηφιοποίησης» και «πρασίνισμα και βιωσιμότητα των διαδικασιών εξόρυξης».

Μια περαιτέρω προτεραιότητα είναι «η αύξηση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού πρώτων υλών, μπαταριών και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου». Αυτό μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόσκληση δεδομένης διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ του Καζακστάν και της Ευρώπης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη της οδού εφοδιασμού του «Μεσαίου Διαδρόμου », παρακάμπτοντας τη Ρωσία και διασχίζοντας την Κασπία Θάλασσα, αλλά η άρση των σημείων συμφόρησης θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Οι κρίσιμες πρώτες ύλες που προσδιορίζονται από την ΕΕ περιλαμβάνουν ποσότητες των λεγόμενων σπάνιων γαιών, για ανεμογεννήτριες, λίθιο και κοβάλτιο, για μπαταρίες και πολυπυρίτιο, για ημιαγωγούς.

Το Καζακστάν έχει περίπου 50.000 μετρικούς τόνους σε κοιτάσματα, εκτιμά το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών . Αυτό είναι ένα κλάσμα των 89 εκατομμυρίων τόνων σε παγκόσμια κοιτάσματα, αλλά ένα σημαντικό ποσό σε έναν κόσμο που διψά για σπάνιες γαίες.

Ο Πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev είπε τον περασμένο μήνα ότι ζήτησε από το USGS να εντείνει την εξερεύνηση κοιτασμάτων λιθίου στο Καζακστάν, προσθέτοντας ότι «απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στην εξερεύνηση και την ανάπτυξη». Παράλληλα, προχωρούν οι  φιλοδοξίες του Καζακστάν για το πράσινο υδρογόνο.

Τον περασμένο μήνα η χώρα υπέγραψε συμφωνία 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον ευρωπαϊκό όμιλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Svevind για την κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες πράσινες μονάδες υδρογόνου στον κόσμο στη δυτική περιοχή Mangystau.

Το Hyrasia One στοχεύει να ξεκινήσει την παραγωγή έως το 2030 και να παράγει 2 εκατομμύρια τόνους ετησίως από το 2032. Αυτό ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο του στόχου της ΕΕ για το 2030 για εισαγωγές πράσινου υδρογόνου .

Πηγή: OT.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024