Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Εκατοντάδες δελφίνια πέθαναν στη Μαύρη Θάλασσα μετά την έναρξη της εισβολής

Ουκρανία: Εκατοντάδες δελφίνια πέθαναν στη Μαύρη Θάλασσα μετά την έναρξη της εισβολής

«Ασυνήθιστη αύξηση» στον αριθμό των κητωδών που εκβράζονται ή ανασύρονται νεκρά από δίχτυα. Οι υποψίες στρέφονται στους ήχους του πολέμου.

Μαζί με τους χιλιάδες ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εκατοντάδες δελφίνια της Μαύρης Θάλασσας ξεβράζονται νεκρά ή παγιδεύονται σε δίχτυα, ένα φαινόμενο που δεν αποκλείεται να οφείλεται στους ήχους του πολέμου.

Την φετινή άνοιξη και το καλοκαίρι υπήρξε «ασυνήθιστη αύξηση» στον αριθμό των δελφινιών που εκβράζονται ή ανασύρονται νεκρά από δίχτυα, σύμφωνα με έκθεση της ACCOBAMS, της Συμφωνίας για την Προστασία των Κητωδών στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Διαβάστε επίσης: Μέτρα για την προστασία των κητών μετά τον εκβρασμό φάλαινας στον Πειραιά

«Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 δημιουργεί τεράστια απειλή για ολόκληρη τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές ενδέχεται να επηρεάζει τη θαλάσσια πανίδα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των κητωδών» σημειώνεται στην έκθεση.

Περισσότερα από 700 νεκρά κητώδη, κυρίως δελφίνια και φώκαινες, έχουν βρεθεί νεκρά στις ακτές των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, όπως στην Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Τουρκία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Business Insider ο Έρικ Χόιτ της βρετανικής οργάνωσης Whale and Dolphin Conservation, ο οποίος συνεργάστηκε με τους συντάκτες της έκθεσης.

Νεκρό δελφίνι στις ακτές του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου του Τούζλι στην Ουκρανία (Ivan Rusev)

Οι ερευνητές προσπαθούν να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για τα πιθανά αίτια θανάτου, ωστόσο ο πόλεμος καθιστά την προσπάθεια δύσκολη.

Η αύξηση στους θανάτους κοινών δελφινιών και ρινοδέλφινων είναι πιθανό να οφείλεται στην ηχορύπανση του πολέμου, όπως οι ήχοι των σόναρ στα πολεμικά πλοία.

«Τα δελφίνια και οι φώκαινες χρησιμοποιούν ήχους για να προσανατολίζονται, να βρίσκουν τροφή και να επικοινωνούν το ένα με το άλλο» εξήγησε ο Χόιτ. «Ο θόρυβος της αυξημένος ναυτιλιακής κίνησης μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις, όμως ο ήχος των εκρήξεων στην επιφάνεια του νερού ή υποβρυχίως μπορεί να αποπροσανατολίσει ή να σκοτώσει δελφίνια και φώκαινες σε ακτίνα μερικών μιλίων».

Ο ήχος ταξιδεύει εξάλλου πιο μακριά στο νερό, κάτι που επιδεινώνει το πρόβλημα.

H φώκαινα είναι θαλάσσιο θηλαστικό που μοιάζει με μικρό δελφίνι (Ecomare/Salko de Wolf)

Νωρίτερα φέτος, ο Ιβάν Ρούσεφ, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Καταφύγιο του Τούζλα στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι δελφίνια εκβράζονται νεκρά με εγκαύματα.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι δυνατοί ήχοι αναγκάζουν τα κήτη να μεταναστεύουν σε νέες, άγνωστες περιοχές, όπου είναι πιο πιθανό να αποπροσανατολιστούν ή να παγιδευτούν σε δίχτυα.

Αρκετές θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Ουκρανία έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικά ενδιαιτήματα για τα κητώδη, συμπεριλαμβανομένων περιοχών έξω από την Κριμαία, τον Πορθμό του Κερτς και τη Θάλασσα του Αζόφ, όπως μπορεί κανείς να δει σε αυτό τον διαδραστικό χάρτη.

Στις περιοχές αυτές ζουν τρία απειλούμενα υποείδη θηλαστικών, το ρινοδέλφινο της Μαύρης Θάλασσας (Tursiops truncatus ponticus), το κοινό δελφίνι της Μαύρης Θάλασσας (Delphinus delphis ponticus) και η φώκαινα της Μαύρης Θάλασσας (Phocoena phocoena relicta).

«Υπάρχουν φυσικά φόβοι ότι τα δελφίνια και οι φώκαινες που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές όλο τον χρόνο μπορεί να έχουν σκοτωθεί ή εκδιωχθεί» είπε ο Χόιτ.

«Επειδή όμως δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να γίνουν έρευνες δεν θα μάθουμε μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος».

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024