Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Προσφέρει «ασφαλές λιμάνι» στους 234 πρόσφυγες του Ocean Viking

Γαλλία: Προσφέρει «ασφαλές λιμάνι» στους 234 πρόσφυγες του Ocean Viking

«Υποδεχόμαστε κατ' εξαίρεσιν το σκάφος αυτό, δεδομένης της αναμονής 15 ημερών στη θάλασσα που οι ιταλικές αρχές ανάγκασαν τους επιβαίνοντες να υποστούν» τόνισε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση της Ρώμης

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα υποδεχθεί τελικά τους 234 ναυαγούς του σωστικού πλοίου Ocean Viking με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμάνεν να χαρακτηρίζει την αρνητική στάση των ιταλικών Αρχών «ακατανόητη». Ανάμεσα στους διασωθέντες πρόσφυγες είναι και 57 παιδιά.

Όπως δήλωσε ο Ζεράλντ Νταρμανέν το πλοίο θα δέσει την Παρασκευή στην Τουλόν της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε πως η απόφαση υιοθετήθηκε για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους. Τόνισε επίσης ότι το «ένα τρίτο» των προσφύγων που επιβαίνουν σε αυτό θα «μετεγκατασταθούν στη Γαλλία».

Δριμεία επίθεση στην Ιταλία

Ο Νταρμάνεν σημειώνοντας ότι το «το πλοίο βρίσκεται χωρίς καμία αμφιβολία στη ζώνη διάσωσης της Ιταλίας» και ότι επομένως «ήταν δουλειά της να ορίσει αμέσως ένα λιμάνι για να υποδεχθεί αυτό το πλοίο», κατήγγειλε την ιταλική κυβέρνηση πως με την άρνηση της να υποδεχτεί το πλοίο παραβίασε τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Υποδεχόμαστε κατ’ εξαίρεσιν το σκάφος αυτό, δεδομένης της αναμονής δεκαπέντε ημερών στη θάλασσα που οι ιταλικές αρχές ανάγκασαν τους επιβαίνοντες να υποστούν», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόσθεσε πως οι επιβαίνοντες που δεν πληρούν τα κριτήρια των αιτούντων άσυλο «θα επιστραφούν αμέσως».

Προειδοποίησε δε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις με την Ιταλία.

Όπως αναφέρει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, ο Νταρμανεν τόνισε ότι η Γαλλία έχει ήδη αποφασίσει να «παγώσει» ένα σχέδιο για την υποδοχή 3.500 μεταναστών που βρίσκονται επί του παρόντος στην Ιταλία και προέτρεψε τη Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ να κάνουν το ίδιο.

Ανακούφιση ανάμεικτη με πίκρα

H ΜΚΟ SOS Méditerranée, που ναυλώνει το σκάφος, εξέφρασε «ανακούφιση ανάμεικτη με πίκρα» μετά την ανακοίνωση της υποδοχής του σκάφους από τη Γαλλία, έπειτα από 20 ημέρες στη θάλασσα σε αναζήτηση ασφαλούς λιμανιού.

«Η κατάσταση στο Ocean Viking δείχνει πως είναι επείγον οι ευρωπαϊκές χώρες να θέσουν σε εφαρμογή έναν διαρκή μηχανισμό κατανομής για τους μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διευθύντρια της SOS Méditerranée Σοφί Μπο καταγγέλλοντας «το μαρτύριο» που έζησαν οι διασωθέντες πάνω στο σκάφος ανθρωπιστικής διάσωσης.

Εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης  SOS Mediterranee είπε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ένας από τους ασθενείς είχε νοσήσει βαριά κατά την διάρκεια του ταξιδιού και δεν αντιδρά τώρα πλέον στη θεραπεία».

«Οι άλλοι δύο τραυματίστηκαν στη Λιβύη και λόγω αυτής της μεγάλης αναμονής για θεραπεία, κινδυνεύουν να έχουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν υπογράμμιζε ότι ζητεί την άμεση αποβίβαση, στο πλησιέστερο σημείο ασφαλείας, όλων των ατόμων που διασώθηκαν και βρίσκονται στο Ocean Viking, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση στο πλοίο έχει φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως για να αποφευχθεί ανθρωπιστική τραγωδία.

Η νομική υποχρέωση για διάσωση και διασφάλιση της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που οδηγούν τους ανθρώπους να βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου επισημαίνει η Επιτροπή. Παράλληλα υπενθυμίζει την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας και καλεί τα κράτη μέλη να εργαστούν από κοινού για να εξασφαλίσουν μια κοινή απάντηση, με την ανθρώπινη ζωή να είναι υψίστης και πρωταρχικής σημασίας.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024