Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Φεύγουν από την PwC για να έχουν Ρώσους πελάτες

Κύπρος: Φεύγουν από την PwC για να έχουν Ρώσους πελάτες

Οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση δραστηριότητες πελατών που έχουν δεσμούς με τη Ρωσία.

Ομάδα στελεχών της PwC έφυγαν από αυτήν και έφτιαξαν άλλη εταιρεία στην Κύπρο για να αναλαμβάνουν δουλειές πελατών που σχετίζονται με τη Ρωσία, τους οποίους οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες («Οι Μεγάλες Τέσσερις») δεν μπορούν να αναλάβουν λόγω των κυρώσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Το νέο σχήμα λέγεται Kiteserve και ο επικεφαλής της Τεό Παρπέρης ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα πως η εταιρεία υπακούει στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία. Οπως αναφέρει, «οι Μεγάλες Τέσσερις (ελεγκτικές) πήγαν παραπέρα από όσα προέβλεπαν οι κυρώσεις από τις χώρες αυτές (…) και ουσιαστικά καλύπτουμε το κενό ως έναν βαθμό, αλλά (…) είμαστε πολύ επιλεκτικοί». Προσέθεσε επίσης ότι η Kiteserve θα μπορούσε να είχε την τετραπλάσια δουλειά «εάν το ήθελε», σύμφωνα πάντα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ως «Μεγάλες Τέσσερις» θεωρούνται διεθνώς οι ελεγκτικές εταιρείες Deloitte, Ernst & Young, KPMG και PwC, οι οποίες όμως πλην της PwC δεν κατονομάζονται στο δημοσίευμα.

Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η PwC αποφάσισε να εφαρμόσει παγκοσμίως πολιτική τύπου «εάν επιβάλλονται κυρώσεις οπουδήποτε, τότε αυτές ισχύουν παντού». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρεία είναι ακόμη πιο αυστηρή από ό,τι απαιτείται νομίμως με βάση τις κυρώσεις, αναφέρεται από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Τους επηρέασε

Η πολιτική αυτή επηρέασε ιδιαίτερα τις δραστηριότητες της PwC Cyprus, καθώς η Κύπρος και η Ρωσία διατηρούν παραδοσιακά πολύ στενούς δεσμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η πελατεία της και τρεις εταίροι (partners) να την εγκαταλείψουν τον Ιούνιο και να δημιουργήσουν την Kiteserve. Περίπου οι μισοί από τους πελάτες της εταιρείας αυτής έχουν δεσμούς με τη Ρωσία, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Αυτό επιβεβαιώνουν στη βρετανική εφημερίδα και στελέχη της Kiteserve, που προβλέπουν ότι το σχετικό ποσοστό θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Η Kiteserve συνεργάζεται με τέτοιους πελάτες σχετικά με περιουσιακά στοιχεία που έχουν στη Δύση παρά στη Ρωσία, ανέφερε ο Τεό Παρπέρης.

«Αυτοί οι πελάτες (…) εξυπηρετούνται επίσης από δυτικές τράπεζες, από δυτικούς δικηγόρους», είπε επίσης ο Παρπέρης. Σε αντίθεση με την PwC Κύπρου, η Kiteserve δεν τηρεί εθελοντικά τις κυρώσεις που επιβάλλονται από χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Παρέχει επίσης υπηρεσίες σε οντότητες που πλήττονται από κυρώσεις της ΕΕ όταν αυτό επιτρέπεται βάσει εξαίρεσης, αν και αυτό αντιπροσωπεύει μόνο ένα «μικρό ποσοστό» του πελατολογίου της Kiteserve, είπε ο Παρπέρης, προσθέτοντας ότι η «πλειοψηφία» όπως τη χαρακτήρισε των πελατών δεν υπόκειται σε κυρώσεις από ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία.

Συμφωνία εξαγοράς

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ιδρυτές της Kiteserve έκαναν συμφωνία εξαγοράς με τις Μεγάλες Τέσσερις για να μην υπόκεινται σε περιορισμούς που αφορούν την πρόσληψη προσωπικού της PwC Cyprus ή τη συνήθη πενταετή απαγόρευση σε πρώην partners να δραστηριοποιούνται στην παροχή ελεγκτικών και φορολογικών υπηρεσιών, καθώς και υπηρεσιών κανονιστικής συμμόρφωσης. Η Kiteserve προσέλαβε 20 από τα περίπου 30 μέλη του προσωπικού της από την PwC, αναφέρεται ακόμη.

Η συμφωνία για την άρση των περιορισμών αυτών απέφερε στην PwC Cyprus κάποιο κέρδος, με αντάλλαγμα να επιτρέψει στους αποχωρούντες εταίρους να εργαστούν για οποιαδήποτε εταιρεία επιθυμούσαν. Ούτε η PwC ούτε η Kiteserve αποκάλυψαν το ποσό που συμφωνήθηκε για την άρση των περιορισμών περί μη ανταγωνισμού, αναφέρεται από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Το ποσό προοριζόταν να αντισταθμίσει το προκαταβολικό κόστος για την PwC Κύπρου για την πραγματοποίηση κανονικών συνταξιοδοτικών πληρωμών στους αναχωρούντες εταίρους, είπε πηγή που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα. Η PwC ανακοίνωσε ότι τα συμφωνηθέντα ποσά ήταν «σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική της αγοράς ή συμβατικές υποχρεώσεις».

Ο Παρπέρης είπε ότι ο ίδιος και οι συνιδρυτές του ήταν κοντά στην υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησής τους από την PwC και πως ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε τα σχέδια να συνεχίσουν μόνοι τους την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Η Kiteserve λειτουργεί από τα γραφεία της PwC στη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Η PwC είπε ότι ο χώρος είναι ξεχωριστός και ενοικιάζεται στην Kiteserve, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». «Η Kiteserve είναι πλήρως ανεξάρτητη από την PwC Cyprus και δεν είναι μέλος του δικτύου της PwC», δήλωσε η PwC.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024