Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Art de la table

Art de la table

Ο διευθυντής του ΜΕΤ άνοιξε μία χαραμάδα για να φανεί πως η τέχνη της κουζίνας επιχειρεί να καλύψει τη μαγειρική της διπλωματίας.

To 2010 στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco προστέθηκε η γαλλική art de la table αναγνωρίζοντας το γαστριμαργικό τελετουργικό το οποίο ξεκίνησε τη ραφιναρισμένη πορεία του στην Ευρώπη του 17ου αιώνα. Μάλιστα το χειρόγραφο του ιπποκόμου Jacques Vontet για την τέχνη του τραπεζιού το οποίο φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη Καλών Τεχνών στο Παρίσι είναι ένα από τα σπάνια αντίτυπα αυτής της πραγματείας που ασχολείται με τα εποχιακά μενού, την τέχνη του κοψίματος και του σερβιρίσματος, τη διακόσμηση του τραπεζιού, το δίπλωμα στις πετσέτες, τη διάταξη για τα σκεύη και τα σερβίτσια προκειμένου να λειτουργήσουν οι κοινωνικοί συμβολισμοί. Γιατί σύμφωνα με την τέχνη του τραπεζιού τα λόγια είναι περιττά, αφού προέχει η απόλαυση των αισθήσεων για να αναδυθεί μια αίσθηση συντροφικότητας.

Στο μεταξύ χάρη και στην ταινία της Σοφίας Κόπολα «Marie Antoinette» και τις εξαιρετικές αναπαραστάσεις της για τον αυλικό βίο στα ανάκτορα των Βερσαλλιών, μπορούμε να καταλάβουμε με ποιο τρόπο η γαλλική ανακτορική τέχνη της γεύσης κατέληξε σε pop culture φαινόμενο, το οποίο συνεχίζει να διαχέεται σε επίσημες δεξιώσεις με ολίγη περφόρμανς από σεφ και διακοσμητές- στυλίστες. Οι οποίοι με βρώσιμη ύλη επιτελούν γλυπτικές δημιουργίες.

Αντιστοιχεί σε αυτές τις προϋποθέσεις η δεξίωση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή για την υποδοχή των αντικείμενων από την κυκλαδική συλλογή του αμερικανού συλλέκτη, Leonard Stern; Διάφορα amuse-bouches ήταν σερβιρισμένα σε δίσκους και ανάμεσά τους είχαν τοποθετηθεί κεριά μαζί με κυκλαδικά ειδώλια και σκεύη.

Μία επιλογή – εικάζουμε – από αντίγραφα που πωλούνται στο chic πωλητήριο της Νεοφύτου Δούκα αποτελούσε τον διάκοσμο στο λευκοστολισμένο τραπέζι. Ο διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης Μαξ Χολάιν ο οποίος συνόδευσε τα εκθέματα της συλλογής Στερν στο ταξίδι τους προς την Αθήνα ανέβασε στο Instagram εικόνες από αυτήν τη δεξίωση αναφερόμενος σε μία ιστορία «σύνθετης προέλευσης». Ο διευθυντής του ΜΕΤ άνοιξε μία χαραμάδα για να φανεί πως η τέχνη της κουζίνας επιχειρεί να καλύψει τη μαγειρική της διπλωματίας.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024