Το μεταναστευτικό ζήτημα και οι ενέργειες της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Columbia, Lee Bollinger.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του πανεπιστημίου Columbia, Lee Bollinger είχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο Έλληνας υπουργός υποδέχθηκε τον κ. Bollinger και την αντιπροσωπεία του αμερικανικού πανεπιστημίου στο κτήριο «Κεράνη», όπου συζήτησαν για τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό και η πανδημία του κοροναϊού.

Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε τις ελληνικές ενέργειες γύρω από το μεταναστευτικό, ενώ παράλληλα τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαι περήφανος που ήμουν μέλος στη συνεδρίαση της ΕΕ τον Μάρτιο του 2022 που αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα σύνορα για τους Ουκρανούς, μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία. Δεν υπάρχουν σύνορα για τους Ουκρανούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις δομές των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίες αποτελούν μια από τις προτεραιότητες στον τομέα της μετανάστευσης: «Όλοι οι μετανάστες ζουν σε κλειστές δομές, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μεγαλώνουν με ειδικούς και σε οικογενειακό κλίμα».

Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε και στην πανδημία του κοροναϊού, η οποία αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά -όπως υπογράμμισε- στις κλειστές δομές: «Αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την πανδημία καθώς δεν χάθηκε καμιά ζωή από κοροναϊό στις δομές, σταθήκαμε όμως και τυχεροί, αλλά τα καταφέραμε».

Επίσης, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως η χώρα μας έχει ανάγκη τη νόμιμη μετανάστευση, φέρνοντας χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους εργάτες γης: «Προάγουμε την νόμιμη μετανάστευση στους εργάτες. Έχουμε ήδη συμφωνίες με το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές κλπ. Χρειαζόμαστε τους νόμιμους μετανάστες και έχουμε εργασίες για να μπορέσουν να διαβιώσουν αξιοπρεπώς».

Τέλος, ο Νότης Μηταράκης, αναφέρθηκε στην προστασία των ελληνικών συνόρων αλλά και στο ρόλο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό: «Επενδύουμε στην προστασία των συνόρων μας. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να χτίσουμε τείχος στον Έβρο. Παραμένουμε πιστοί στην Κοινή Δήλωση του 2016, η Τουρκία δεν τις εκπληρώνει στο ακέραιο. Κάποιες ημέρες συμμορφώνεται και κάποιες όχι. Δεν θα επιτρέψω στους λαθροδιακινητές να επιλέξουν ποιος θα έρχεται και ποιος όχι στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr