Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οικονόμου για υποκλοπές: Καμία δημόσια αρχή δεν αγόρασε και δεν χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό

Οικονόμου για υποκλοπές: Καμία δημόσια αρχή δεν αγόρασε και δεν χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απαγόρευση χρήσης παράνομων λογισμικών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια

Στην υπόθεση των υποκλοπών μετά τη δημοσιοποίηση λίστας από την εφημερίδα Documento αναφέρθηκε εκτενώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δεχόμενος «βροχή» ερωτήσεων.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως πρόκειται για ισχυρισμούς, χωρίς την απαιτούμενη τεκμηρίωση.

Διαβάστε επίσης: Να χυθεί άπλετο φως στο ψηφιακό παρακράτος και τα πολιτικά-ιδιωτικά παρακλάδια του

Ξεκαθάρισε δε, πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας θα διερευνηθούν για να μην μείνει καμία υποψία, καμία σκιά.

Είπε, δε, πως εάν αυτά που δημοσιεύτηκαν αποδειχτούν τότε θα διωχθούν όσοι παρανόμησαν. «Το ίδιο θα συμβεί εάν δεν ευσταθούν» ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου.

«Αν αποδειχτούν θα πρέπει να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες και να διωχθούν όσοι παρανόμησαν. Το ίδιο θα συμβεί και αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί προς εκείνους σε όσους σπέρνουν τις πληροφορίες. Δεν χρειάζεται να επανέλθω. Χρειάζεται να τοποθετηθούμε για την εργαλειοποίησή του. Η πρακτική αξιοποίησης κακόβουλων λογισμικών φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα. Γνωστοί μηχανισμοί αποδίδουν τη χρήση στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε τεκμήριο. Επικαλούνται πηγές που δήθεν έκαναν τις παρακολουθήσεις και έπειτα αποφάσισαν να διαθέσουν τα στοιχεία σε αυτούς που κάνουν αποκαλύψεις. Η χειρότερη εκδοχή είναι όλα αυτά να είναι κατασκευασμένα. Αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και θα τα αντιμετωπίσουμε. Δεν υποκύπτουμε σε υπονοούμενα. Θα τα αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια και με θεσμικότητα. Τα λογισμικά αυτά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμιά δημόσια υπηρεσία».

Επίσης, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε για ακόμη μια φορά το γεγονός ότι καμία δημόσια αρχή της χώρας μας δεν αγόρασε και δεν χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης.

Ερωτηθείς ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά τα κέντρα που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της χώρας ο κ. Οικονόμου είπε: «Δια της λογικής σκέψης μπορεί να καταλάβει κανείς ποιος σε ένα ασταθές περιβάλλον θα είχε κέρδος και όφελος να αποσταθεροποιηθεί η χώρα. Μέσα σε μια διεθνή και μεγάλη καταιγίδα η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχαν να κρατήσουν την Ελλάδα ασφαλή και σταθερή».

Μπορεί να έχουμε μια σειρά από διαφωνίες και τις έχουμε πει με καθαρό τρόπο. Υπάρχει όμως ένα παράδοξο. Η εφημερίδα Documento κάνει αποκαλύψεις χωρίς επαρκείς εξηγήσεις και αφήνει υπονοούμενα. Δεν θα σχολιάσω την τακτική που ακολουθεί κανείς με τις πηγές του. Όταν κάποιος κάνει μια αποκάλυψη δεν μπορεί να μην αναλαμβάνει το βάρος της τεκμηρίωσης και να ζητεί από άλλους να το κάνουν. Οφείλει να σηκώσει αυτός το βάρος της τεκμηρίωσης».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απαγόρευση χρήσης παράνομων λογισμικών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Έστρεψε, δε, τα «βέλη» του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «συμφέροντα και κέντρα» ενώ είπε πως διάφοροι δεν έκρυψαν ότι θα προτιμούσαν άλλη κυβέρνηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τους ισχυρισμούς, χωρίς να περιμένει» είπε ο κ. Οικονόμου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «τραγικό ατόπημα» από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας σε ερώτημα για τα όσα γράφει η εφημερίδα Documento, ο κ. Οικονόμου είπε: «Αν έχει φτάσει στο σημείο να παρακολουθείται ο υπουργός Εξωτερικών, μιλάμε για υποθέσεις κατασκοπείας. Αν παρακολουθούνται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, παρακολουθείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κινητοποιήθηκε η κυβέρνηση, θεσμικά, γιατί αυτή είναι πάντα η αντίδρασή μας για να βρεθεί άκρη και λύση. Και θα επιδιώξουμε να βρεθεί μέχρι τέλους».

Για το ενδεχόμενο να επισπευσθούν οι εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Περιγράφω μια επιχείρηση τοξικότητας και ανωμαλίας. Η κυβέρνηση έχει επικεντρώσει στα μεγάλα ζητήματα και δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στις προθέσεις του πρωθυπουργού. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας».

Η απάντηση στον Γιάννη Βρέντζο

Απαντώντας στις καταγγελίες του μέλους του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννη Βρέντζου, ο κ. Οικονόμου ισχυρίστηκε πως «όσα είπε ο κ. Βρέντζος σαφώς δεν ισχύουν σε καμιά περίπτωση» και διερωτήθηκε:

«Δεν μπορώ να καταλάβω από πού κι ως πού με την ποδοσφαιρική του ιδιότητα μπορεί κάποιος παράγοντας να προβαίνει σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις χωρίς το παραμικρό στοιχείο. Σαφώς λοιπόν και δεν συμβαίνουν. Για τα θέματα με την ποδοσφαιρική του διάσταση, δεν έχω αρμοδιότητα να σχολιάσω».

Για το καλάθι

Για το καλάθι του νοικοκυριού, είπε: «Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα. Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια. Είναι πασίγνωστο ότι ο πληθωρισμός είναι το σοβαρότερο κοινωνικό πρόβλημα σε όλη την ευρωζώνη. Είναι απολύτως αυτονόητο ότι μιλάμε για ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ακόμα ένα εργαλείο για την συγκράτηση των τιμών.

Δεν είναι το μόνο μέτρο αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια για να μην αυξηθούν οι τιμές. Γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές και σε προϊόντα εκτός καλαθιού. Επειδή παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες το υπουργείο προχωρά σε νέα υπουργική απόφαση για να λυθούν τα όποια προβλήματα. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν είναι εύκολη αλλά είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024