Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θέλει να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διότι το καθεστώς «δεν θα γίνει καλύτερο αν αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ είπε χθες Παρασκευή πως δεν θέλει να τερματιστούν οριστικά οι διαπραγματεύσεις για να επανέλθει σε πλήρη ισχύ η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, παρά το πολύμηνο αδιέξοδο στις συνομιλίες και παρά την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών δηλώσεων από τον Σεπτέμβριο στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Δεν θα γίνει καλύτερο»

«Υπάρχουν πράγματι ορισμένοι που μας λένε πως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως όλο αυτό απέτυχε», παραδέχθηκε η πολιτικός των Πρασίνων έπειτα από το πέρας της συνόδου με τους ομολόγους της στην G7 στο Μίνστερ (στο κέντρο της φωτογραφίας, επάνω, από Bernd Lauter/via Reuters). Ομως, πρόσθεσε, αυτό «θα σήμαινε πως αποδέχεσαι τον περαιτέρω εμπλουτισμό (ουρανίου)».

Δείτε ακόμα – Ιράν: Ευρωπαϊκή κατακραυγή για το καθεστώς

Είπε πως είναι «απόλυτα πεπεισμένη πως το Ιράν, το καθεστώς, δεν θα γίνει καλύτερο αν αποκτήσει πυρηνικό όπλο», τουναντίον η εξέλιξη αυτή θα επιδείνωνε το περιφερειακό περιβάλλον ασφαλείας και την κατάσταση για τον ιρανικό λαό. Η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει σκοπό να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Πρόσβαση στον ΔΟΑΕ»

«Δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω εμπλουτισμός (ουρανίου), πρέπει να δοθεί πρόσβαση στον ΔΟΑΕ (σ.σ. τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας) στις ιρανικές εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας», αξίωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας από την ιρανική κυβέρνηση, επιμένοντας πως αυτές είναι υποχρεώσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας που ανέλαβε με τη συμφωνία του 2015, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Εν μέσω της καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν και με την Τεχεράνη να κατηγορείται πως προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι διαπραγματεύσεις αμφισβητούνται ολοένα πιο έντονα και η επίτευξη συμφωνίας θεωρείται πως απομακρύνεται.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr