Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Άφησα το Twitter μετά την εξαγορά του Ίλον Μασκ για το Mastodon

Άφησα το Twitter μετά την εξαγορά του Ίλον Μασκ για το Mastodon

Το Mastodon απέκτησε 70.000 χρήστες μετά την εξαγορά του Twitter από τον Μασκ. Ο δημοσιογράφος Wilfred Chan γράφει την εμπειρία του στην Guardian.

«Η πλατφόρμα φιλοξενεί μια αφοσιωμένη βάση αριστερών κοινοτήτων – και κανένας δισεκατομμυριούχος δεν μπορεί να την ελέγξει» γράφει ο Wilfred Chan, ο οποίος έφυγε από το Twitter για να περάσει στο Mastodon.Από τη στιγμή που ο Ίλον Μασκ ολοκλήρωσε την αγορά του Twitter την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι από τους χρήστες της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης αναζητούν μια νέα στέγη – και διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν πολλές καλές επιλογές. Ο συνιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσι, δοκιμάζει σε beta μια νέα εφαρμογή που ονομάζεται Bluesky, αλλά δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας.

Ωστόσο, οι χρήστες με τεχνολογικές γνώσεις συσπειρώνονται γύρω από το Mastodon, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έξι ετών, δημοφιλής σε μια αφοσιωμένη βάση αριστερών εξειδικευμένων κοινοτήτων. Το Mastodon, που πήρε το όνομά του από το προϊστορικό, εξαφανισμένο ζώο με τους χαυλιόδοντες, δεν μπορεί να ελεγχθεί από μία μόνο εταιρεία ή έναν διαστημικό δισεκατομμυριούχο. Αυτό είναι σαφώς ελκυστικό για την πλημμύρα των χρηστών που έχουν εγγραφεί μετά την εξαγορά του Twitter από τον Mασκ, με περισσότερους από 70.000 χρήστες να εγγράφονται στο Mastodon μόνο την επομένη της ανακοίνωσής του.

Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τα 450 εκατομμύρια καθημερινά ενεργούς χρήστες του Twitter. Ένα μεγάλο πρόβλημα; Το συγκεκριμένο λογισμικό παραμένει δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να το χρησιμοποιήσουν.

«Εγώ μπήκα στο Mastodon αυτή την εβδομάδα και χρειάστηκα μερικές ώρες μόνο για να κατακτήσω το νέο του λεξιλόγιο» γράφει ο Wilfred Chan. «Κάποια από αυτά ακούγονται λίγο ανόητα: αντί για tweets, έχετε «toots». Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα μετά από αυτό. Το Mastodon δεν είναι ένας μοναδικός ιστότοπος αλλά ένα δίκτυο χιλιάδων ιστότοπων που ονομάζονται «instances», που ονομάζονται επίσης διακομιστές. Αυτοί οι διακομιστές είναι «ομοσπονδιακοί», πράγμα που σημαίνει ότι διοικούνται από διαφορετικές οντότητες, αλλά μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από ένα κεντρικό σύστημα. Και ο χώρος στον οποίο υπάρχουν όλοι αυτοί ονομάζεται «fediverse», το οποίο κάποιοι έξυπνοι χρήστες αποκαλούν «the Fedi».

»Όταν εγγράφεστε στο Mastodon, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να επιλέξετε έναν διακομιστή. Υπάρχουν servers γενικής χρήσης, όπως ο mastodon.social, καθώς και κάποιοι που απευθύνονται σε ομάδες ενδιαφέροντος, όπως ο kpop.social ή ο linuxrocks.online. Υπάρχουν επίσης αστείοι διακομιστές, όπως ο dolphin.town, όπου το μόνο πράγμα που επιτρέπεται στους χρήστες να δημοσιεύουν είναι το γράμμα «e».

»Ο διακομιστής γίνεται μέρος του ονόματος χρήστη σας (για παράδειγμα, wilfred@kpop.social), και τα toots που βλέπετε στην τροφοδοσία σας είναι toots από τους φίλους σας στον διακομιστή και όχι από ολόκληρο το fediverse. Αλλά είστε επίσης ελεύθεροι να κάνετε τοτ σε άτομα από άλλους διακομιστές και ακόμη και να «ανεβάσετε» τα δημόσια τοτ τους στο feed σας.

»Με αυτόν τον τρόπο το Mastodon δημιουργεί μια ενιαία παγκόσμια εμπειρία χωρίς να ελέγχεται από μία οντότητα, δήλωσε ο Eugen Rochko, ιδρυτής και επικεφαλής προγραμματιστής του Mastodon με έδρα τη Γερμανία. «Οι διακομιστές είναι πάροχοι υπηρεσιών, όπως είναι το Hotmail και το Gmail για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διάφοροι διακομιστές είναι απομονωμένοι μεταξύ τους, όπως τα φόρουμ της παλιάς σχολής», δήλωσε. «Το να έχετε μόνο έναν λογαριασμό σας επιτρέπει να ακολουθείτε και να αλληλεπιδράτε με οποιονδήποτε σε αυτό το παγκόσμιο αποκεντρωμένο κοινωνικό δίκτυο».

»Αλλά το μοντέλο της Mastodon συνοδεύεται από τους δικούς του κινδύνους. Αν ο διακομιστής στον οποίο συμμετέχετε εξαφανιστεί, μπορεί να χάσετε τα πάντα, όπως ακριβώς αν κλείσει ο πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Ο διαχειριστής ενός διακομιστή Mastodon έχει επίσης τον απόλυτο έλεγχο σε ό,τι κάνετε: αν για κάποιο λόγο ο ιδιοκτήτης του kpop.social δεν θέλει να ανεβάσω ένα toot από το dolphin.town, μπορεί να το αφαιρέσει ή ακόμα και να «αποστερήσει» τον διακομιστή, πράγμα που θα μπλοκάρει εντελώς όλα τα toots του dolphin από τον διακομιστή k-pop. Ένας διαχειριστής του διακομιστή θα μπορούσε επίσης να κατασκοπεύσει τα ιδιωτικά μου toots αν ήθελε – ή να διαγράψει το λογαριασμό μου για οποιονδήποτε λόγο.

»Αν και τεχνικά ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει έναν διακομιστή Mastodon, οι περισσότεροι χρήστες συμφωνούν ότι το δίκτυο έχει μια αριστερή κλίση. Ο κατάλογος των ελεγχόμενων διακομιστών του Mastodon περιλαμβάνει παραδείγματα με queer-θεματολογία και προσανατολισμένα στην κλιματική δικαιοσύνη. Για να συμπεριληφθεί ένας διακομιστής στη λίστα, πρέπει να συμφωνήσει με το Mastodon Server Covenant, το οποίο απαιτεί «μετριοπάθεια κατά του ρατσισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας». Ο Rochko δήλωσε ότι το έργο του δεν ήταν ειδικά αριστερό ή δεξιό, αλλά απλώς τηρούσε «τις βασικές, βασικές πεποιθήσεις που έχω για τα κοινωνικά δίκτυα, και αυτές είναι, για παράδειγμα, ότι η ρητορική μίσους δεν πρέπει να επιτρέπεται».

»Η διαφορά μεταξύ των Mastodon και ενός ιστότοπου όπως το Twitter μπορεί να φαίνεται δραματική. Η Elilla, μια Βραζιλιάνα τρανς γυναίκα που ζει στη Γερμανία, δήλωσε ότι το Mastodon της φάνηκε πολύ πιο ασφαλές: επειδή οι περιπτώσεις μπορούν να ελέγχονται αυστηρά, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν συζητήσεις χωρίς να ανησυχούν μήπως αυτές μεταδοθούν κατά λάθος στον κόσμο. «Αυτό που μετράει ως «viral» ανάρτηση θα έχει συνήθως 50 έως 100 boosts. Τα περισσότερα από τα δικά μου toots έχουν δύο έως 20 likes», είπε. «Αλλά όταν υπάρχουν 20 likes γνωρίζω τους περισσότερους ανθρώπους με το όνομά τους, ξέρω τις προσωπικότητες, τα γούστα και τα ενδιαφέροντά τους. Υπάρχει ένα αίσθημα αμοιβαιότητας που δεν είχα ποτέ στο Twitter- κανείς δεν είναι διάσημος, όλοι διαβάζονται».

»Αυτό επέτρεψε στην Elilla να σχηματίσει μια κοινότητα φροντίδας μέσω της οποίας βρήκε βαθιές φιλίες, ρομαντικές σχέσεις, ακόμα και δουλειές. Όταν αποφάσισε να δοκιμάσει να δημοσιεύσει ερωτικό περιεχόμενο, «δεν δέχτηκε ούτε μία φορά μίσος», είπε – κάτι που θα ήταν αδιανόητο σε έναν δημόσιο ιστότοπο όπως το Twitter. «Το fediverse μου έμαθε πώς είναι να έχεις κοινότητα, και η κοινότητα μου έμαθε τι είναι η τρανς χαρά».

»Δυστυχώς, η αποκέντρωση του Mastodon σημαίνει επίσης ότι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε για οποιονδήποτε λόγο. Το 2019, το κοινωνικό δίκτυο λευκής υπεροχής Gab άρχισε να χρησιμοποιεί μια έκδοση του ελεύθερου λογισμικού Mastodon. Η ομάδα του Mastodon δεν μπόρεσε να εμποδίσει το Gab να το κάνει, αλλά πολλοί από τους μεγαλύτερους διακομιστές του Mastodon αποδελτίωσαν τους διακομιστές του Gab, έτσι ώστε να μην μπορούν να αλληλεπιδράσουν. Ο κώδικας της Mastodon χρησιμοποιήθηκε επίσης για την τροφοδοσία του κοινωνικού δικτύου του Τραμπ, Truth Social.

»Ο Πάρις Μαρξ, ένας μεγάλος επικριτής της τεχνολογίας και οικοδεσπότης του podcast Tech Won’t Save Us, δήλωσε ότι δοκίμασε το Mastodon, αλλά δεν μπόρεσε να βρει μεγάλο κοινό, σε αντίθεση με το Twitter, όπου έχει 35.000 οπαδούς και γράφει αναρτήσεις που συχνά γίνονται viral.»Εξακολουθεί να είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με μεγάλη επιρροή. Και δεν υπάρχει δεν υπάρχει ένα πραγματικό ισοδύναμο με αυτό, και έτσι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για αυτά που προσφέρει το Twitter, ξέρετε, είναι κάπως κολλημένοι εδώ», είπε.

Μη μπορώντας να παραιτηθεί, κάνει το επόμενο καλύτερο πράγμα: «Μπλοκάρω τους λογαριασμούς που μου σερβίρουν διαφημίσεις. Δεν πληρώνω για πράγματα όπως το Twitter Blue», είπε. «Προσπαθώ να βεβαιωθώ ότι δεν είμαι πολύ κερδοφόρος οικονομικά γι’ αυτούς»».
*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024