Τρίκαλα: Το χωριό «φάντασμα» της Ελλάδας όπου τα κτίρια έχουν μεγάλη κλίση
Το γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης στο Ροπωτό ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη
Στο χωριό Ροπωτό των Τρικάλων νομίζεις ότι αυτό που βλέπεις είναι ψευδαίσθηση… αλλά δεν είναι.
Το χωριό των Τρικάλων, που είναι χτισμένο στις πλαγιές της Καραβούλας (1862 μ.) και σε υψόμετρο 750 μ., έχει σχεδόν ερημώσει, καθώς το 2012 εγκαταλείφθηκε από τους περισσότερους λόγω της καθίζησης, για την οποία οφείλεται η κλίση στα κτίρια. Αρκετά σπίτια καταστράφηκαν, κάποια κόπηκαν στη μέση, αλλά όσα έμειναν όρθια κύλησαν χωρίς να καταστραφούν και στέκονται ακόμη και σήμερα γερμένα στην πλαγιά.
«Αυτό που βλέπετε δεν είναι ψευδαίσθηση». Πράγματι… γέρνουν, πράγματα υπάρχει κλίση στα κτίρια και δεν είναι κάποιο εφέ ή κάποιο παιχνίδι της κάμερας», λένε οι εξερευνητές Bob Thissen και Frederik Sempels που επισκέφτηκαν το χωριό «φάντασμα» της Ελλάδας.
- Διαβάστε επίσης: Καθίζηση στην άσφαλτο; Ετσι δεν θα πέσει κανένας οδηγός μέσα
Οι Thissen και Sempels επισκέπτονται μια εκκλησία στο ελληνικό χωριό, η οποία έχει κλίση κατά 17 μοίρες. Για να καταλάβετε ο διάσημος πύργος της Πίζας στην Ιταλία, με τον οποίο «παίζουν» πολλοί στις φωτογραφίες τους κάνοντας ότι τον στηρίζουν ή τον σπρώχνουν για να έρθει στα ίσα του, έχει κλίση 3.97 μοίρες.
Το γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης στο Ροπωτό ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Κάποτε ζούσαν 300 οικογένειες, αλλά πλέον έχουν μείνει λιγοστοί, που προσπαθούν να ζήσουν με όσες το δυνατόν καλύτερες συνθήκες.
- Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Δήμου Αρταίων
- Κίνα: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από πλημμύρες – Συνεχίζονται οι καταρρακτώδεις βροχές
- Έχω παιδιά: Η πιο κλασική ενοχή
- Κυριακή Γρίβα: Παραπομπή σε δίκη ζητά η εισαγγελέας για τους τέσσερις αστυνομικούς
- Ευρώπη: Είναι προετοιμασμένη για τις νέες υγειονομικές απειλές; – Οι δύο νέοι κανονισμοί, πώς ενεργοποιούνται
- Το μέλλον της Δημόσιας Τηλεόρασης, επιμύθιο στην Eurovision
- Θεσσαλονίκη: 63χρονος οδηγούσε αντίθετα στον δρόμο με τρίκυκλο – Εις βάρος του εκκρεμούσαν οκτώ καταδικαστικές αποφάσεις
- Άβολο: O Καλάθης δίνει το χέρι σε ρεπόρτερ και αυτή τον αγνοεί (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-18398973-1-315x220.jpg)








![Η αντίδραση των γατιών σε Roller Coaster που ξεκίνησε να κατακτά το διαδίκτυο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/image-11-315x220.jpg)

![Βατικανό: Μαθητές έμαθαν στον Πάπα να κάνει το «six – seven» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/fca1f0c8-papas-315x220.jpg)




![Ένας τουρίστας στη Χαβάη πέταξε μια μεγάλη πέτρα σε φώκια – σύμβολο της Λαχάινα – Μετά έγινε viral [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/HH1Ke9QWMAATsaz-315x220.jpg)
![Πιτσιρικάς γλιτώνει από ημιφορτηγό και ιπτάμενα συντρίμμια λίγο πριν ανέβει στο σχολικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/hug-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442