Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στο Ισραήλ: Αλματώδης άνοδος της ακροδεξιάς - «Δεν είχαμε καμία ψευδαίσθηση»

Εκλογές στο Ισραήλ: Αλματώδης άνοδος της ακροδεξιάς – «Δεν είχαμε καμία ψευδαίσθηση»

Δεν είχαμε «καμμία ψευδαίσθηση» λέει ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός ότι οι εκλογές στο Ισραήλ θα αναδείκνυαν εταίρο για την ειρήνη, κρίνοντας τα αποτελέσματα με βάση τα έξιτ πολ που καταγράφουν αλματώδη άνοδο της ακροδεξιάς.

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Τρίτη στο Ισραήλ μαρτυρούν την «άνοδο του εξτρεμισμού και του ρατσισμού» στην ισραηλινή κοινωνία, σχολίασε σήμερα ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, μετά τη δημοσιοποίηση έξιτ πολ που καταγράφουν αλματώδη άνοδο των ψήφων της ισραηλινής άκρας δεξιάς (στιγμιότυπο από την ψηφοφορία, στη φωτογραφία επάνω, του Amir Cohen/Reuters).

«Ανοδο του εξτρεμισμού»

«Η αύξηση των ποσοστών θρησκευτικών κομμάτων της άκρας δεξιάς στις ισραηλινές εκλογές (…) μαρτυρά την άνοδο του εξτρεμισμού και του ρατσισμού στην ισραηλινή κοινωνία, από την οποία υποφέρει ο λαός μας εδώ και χρόνια», τόνισε ο κ. Στάγεχ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα στη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Δείτε ακόμα – Ισραήλ: Οι εκλογές, ο Νετανιάχου, ο Λαπίντ, η Τουρκία και το ενδιαφέρον της Ελλάδας

«Δεν είχαμε καμιά ψευδαίσθηση πως οι ισραηλινές εκλογές θα αναδείκνυαν εταίρο για την ειρήνη», πρόσθεσε ο κ. Στάγεχ.

Προβλέψεις ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων πιστώνουν στο Λικούντ, τη δεξιά παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ποσοστό ικανό να του δώσει την πρώτη θέση με περίπου τριάντα έδρες, μπροστά από το κόμμα Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον») του απερχόμενου επικεφαλής της κυβέρνησης Γιαΐρ Λαπίντ, με περίπου 24 έδρες.

Νετανιάχου με «φασίστες στο πλευρό του»

Η παράταξη «Θρησκευτικός Σιωνισμός» οδεύει να διπλασιάσει την ισχύ του, αναδεικνύοντας 14 μέλη στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, κατά τις δημοσκοπήσεις εξόδου από την κάλπη, που προοιωνίζονται επίσης καλές επιδόσεις για τα λεγόμενα υπερορθόδοξα θρησκευτικά κόμματα.

Πάντα κατά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων εξόδου, ο κ. Νετανιάχου οδεύει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ αν συνυπολογιστούν οι έδρες των θρησκευτικών κομμάτων και της άκρας δεξιάς.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Νετανιάχου έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση, έχοντας φασίστες στο πλευρό του. Κι αυτό μας ανησυχεί πολύ (…) καθώς δείχνει την κατεύθυνση που παίρνει αυτή η χώρα και τι περιμένει τους Παλαιστίνιους που ζουν σε αυτή τη χώρα», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αιντα Τούμα-Σουλεϊμάν, βουλευτής της παράταξης των ισραηλινών αράβων Χαντάς-Τάαλ («Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα»).

Η αραβική μειονότητα του Ισραήλ (περί το 20% του πληθυσμού) αποτελείται κυρίως από τους απόγονους των Παλαιστίνιων που παρέμειναν στα εδάφη τους μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024