Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Όψιμο και υποκριτικό το ενδιαφέρον Τσίπρα για την ΕΑΒ

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Όψιμο και υποκριτικό το ενδιαφέρον Τσίπρα για την ΕΑΒ

Οι ισχυρισμός Τσίπρα είναι όχι μόνο ψευδής αλλά και εξωφρενικός υποστηρίζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

«Ψευδή και εξωφρενικό» χαρακτηρίζει τον ισχυρισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ότι από τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ εξοπλιστικά προγράμματα σε δύο χρόνια, δεν έχει δοθεί ένα ευρώ στην ελληνική βιομηχανία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Για το Πεντάγωνο δε «με δεδομένη την απόλυτη αδράνεια της κυβερνητικής του θητείας, το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι όψιμο και υποκριτικό».

Πιο συγκεκριμένα απαντώντας στις δηλώσεις Τσίπρα κατά την επίσκεψη του στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ), σε σχέση με τη μη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξελισσόμενα εξοπλιστικά προγράμματα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ ότι επί κυβερνήσεως του «η ΕΑΒ είχε απαξιωθεί και μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης χαλασμένων αεροσκαφών από το 2015 ως το 2019».

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Εθνικό έγκλημα ότι δεν έχει δοθεί ευρώ από τα εξοπλιστικά στην ελληνική βιομηχανία

«Με άμεσες αποφάσεις και σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας η Κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει την εταιρεία σε πλήρη λειτουργία, με προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, ώστε να μπορεί σήμερα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις για την υλοποίηση της αναβάθμισης 83 μαχητικών αεροσκαφών F16 στην εκδοχή Viper, εντός των χρονοδιαγραμμάτων και των ποιοτικών απαιτήσεων της κατασκευάστριας εταιρείας, την απεμπλοκή του προγράμματος αναβάθμισης των P-3 “Orion” του ΠΝ και τη συντήρηση των αεροσκαφών C-130, για τα οποία δεν υπήρχε έως πρότινος ούτε καν Σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS), με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν καθηλωμένα χωρίς καμμία προοπτική» αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι συμβάσεις με γαλλικούς ομίλους

Σημειώνει επίσης ότι «στις 19 Οκτωβρίου 2022 ανακοινώθηκε επισήμως από το ΥΠΕΘΑ η υπογραφή δώδεκα συνολικά συμβάσεων μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού με τους γαλλικούς Ομίλους “NAVAL GROUP”, “THALES” και “MBDA” για το πρόγραμμα των φρεγατών FDI Belh@rra HN».  Και προσθέτει ότι «ηδη στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε πως η συμμετοχή επιχειρήσεων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών του ΠΝ θα ανέλθει στο 15-18%. Όπως έχει ανακοινώσει ο Όμιλος “NAVAL GROUP”, έχουν αξιολογηθεί πενήντα ελληνικές επιχειρήσεις, με κάποιες από τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβάσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) συστημάτων».

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο «τα δύο ελληνικά ναυπηγεία, μετά από χρόνια απαξίωσης, έχουν ήδη εισέλθει στο δρόμο της εξυγίανσης με ορατή την προοπτική να αναλάβουν ναυπηγικό έργο τόσο από το πρόγραμμα πρόσκτησης κορβετών (που είναι σε τελική φάση διαπραγματεύσεων), όσο και από το πρόγραμμα ΕΜΖ των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ».

Ενώ σημειώνεται επίσης ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα στον αμυντικό τομέα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας EDF (European Defence Fund) βρίσκεται μέσα στις πέντε υψηλότερες θέσεις επί του συνόλου των χωρών που συμμετέχουν. Μόνο από το τελευταίο πρόγραμμα του 2022, οι ελληνικές εταιρείες θα ενισχυθούν με 45 εκατ. ευρώ μέσω χρηματοδοτήσεων από τα προγράμματα του EDF. Και έπεται συνέχεια».

Όψιμο και υποκριτικό ενδιαφέρον

«Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ισχυρισμός πως «από εξοπλιστικά ύψους 14 δισ. δεν θα επωφεληθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία ούτε κατά ένα ευρώ» είναι όχι μόνο ψευδής αλλά και εξωφρενικός» υπογραμμίζει το υπουργείο.

Και καταλήγει σημειώνοντας ότι «με δεδομένη την απόλυτη αδράνεια της κυβερνητικής του θητείας, το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι όψιμο και υποκριτικό. Όσο για την αναγγελία περί «επαναδιαπραγμάτευσης» των συμβάσεων, η προηγούμενη οδυνηρή εμπειρία της χώρας από το αποτέλεσμα της τελευταίας μείζονος επαναδιαπραγμάτευσης που είχε κάνει αυτός και η Κυβέρνησή του, μόνο μεγάλη ανησυχία μπορεί να προκαλέσει».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024