Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Apple: Εργαζόμενοι δραπετεύουν από το lockdown σε γιγάντιο εργοστάσιο iPhone στην Κίνα

Apple: Εργαζόμενοι δραπετεύουν από το lockdown σε γιγάντιο εργοστάσιο iPhone στην Κίνα

Από τα μέσα Οκτωβρίου, η ταϊβανέζικη Foxconn βρίσκεται αντιμέτωπη με επιδημία κοροναϊού στο εργοστάσιο του Τσεντσόου.

Έχοντας πια αγανακτήσει από το lockdown που υπέμεινε για μέρες μαζί με 200.000 άλλους εργαζομένους, ο Γιουάν σκαρφάλωσε το Σάββατο στον μεταλλικό φράχτη και δραπέτευσε μαζί με άλλους από το αχανές εργοστάσιο της Foxconn στο Τσεντσόου της Κίνας, όπου παράγονται κάθε χρόνο εκατομμύρια iPhone.

«Υπήρχε τόσο πολύς κόσμος στο δρόμο που ήταν σαν να δραπετεύαμε από λιμό» λέει στο Reuters ο εργάτης, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει το πλήρες όνομά του λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, η ταϊβανέζικη Foxconn βρίσκεται αντιμέτωπη με επιδημία κοροναϊού στο εργοστάσιο του Τσεντσόου, πρωτεύουσας της επαρχίας Χενάν με πληθυσμό περίπου δέκα εκατομμυρίων.

Η τεράστια βιομηχανική εγκατάσταση, η μεγαλύτερη που διαθέτει η Foxconn στην ηπειρωτική Κίνα, συνεχίζει να λειτουργεί, ωστόσο οι εργάτες καταγγέλλουν ότι οι έξοδοι έχουν κλειδωθεί λόγω lockdown.

Σύμφωνα με πηγή του Reuters, η παραγωγή στο Τσεντόου αναμένεται να μειωθεί έως και κατά 30% τον Νοέμβριο, και η Foxconn προσπαθεί τώρα να αναπληρώσει το κενό επιταχύνοντας την παραγωγή σε εργοστάσιο του Σενζέν.

Η εταιρεία αρνείται να αποκαλύψει πόσα είναι τα κρούσματα στο Τσεντόου, δηλώνει όμως ότι οι εργαζόμενοι είναι ελεύθεροι να φύγουν όποτε το επιθυμούν.

«Κλείσαμε στις 14 Οκτωβρίου και υποχρεωθήκαμε να κάνουμε ατέλειωτα τεστ PCR. Έπειτα από περίπου 10 ημέρες μάς είπαν να φορέσουμε μάσκες N95 και μας έδωσαν παραδοσιακά κινεζικά φάρμακα» ανέφερε ο Γιουάν.

Περίπου 20.000 εργάτες τέθηκαν σε καραντίνα, άκουσε ο Γιουάν, δεν γνώριζε όμως πόσοι προσβλήθηκαν από κοροναϊό.

Η Κίνα, η μόνη μεγάλη χώρα που επιμένει στην σκληρή πολιτική «μηδενικής Covid», συνεχίζει να στέλνει στην απομόνωση εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με κρούσματα, ή απλά ενδέχεται να είχαν έρθει σε επαφή.

Λόγω των κυβερνητικών πολιτικών, μεγάλες εταιρείες όπως η Foxconn κρατούν χιλιάδες εργάτες μόνιμα στα εργοστάσιά τους, δημιουργώντας συστήματα «κλειστού βρόχου» για να συνεχιστεί η παραγωγή.

«Απλά αφήνουν το φαγητό για χιλιάδες ανθρώπους έξω [από τα κτήρια καραντίνας]» λέει ένας εργάτης με το επώνυμο Λι, μόλις 21 ετών. Παραμένει προς το παρόν στο εργοστάσιο αλλά σκοπεύει να παραιτηθεί, λέει.

Ο δε Γιουάν δηλώνει πως δεν σκοπεύει να επιστρέψει. Μέχρι το πρωί της Κυριακής είχε περπατήσει μέχρι τις όχθες του Κίτρινου Ποταμού, περίπου 50 χιλιόμετρα από την γενέτειρά του Χεμπί, όπου τον παρέλαβαν οι αρχές για να τον μεταφέρουν σε χώρο καραντίνας.

«Δεν θα γυρίσω ποτέ στη Foxconn» λέει. «Το Τσεντόου μού παγώνει την καρδιά».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024