Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τριπλή πρόκληση από την Άγκυρα και νέες απειλές από Ερντογάν

Τριπλή πρόκληση από την Άγκυρα και νέες απειλές από Ερντογάν

Εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τον πύραυλο Tayfun, διαρκείς υπερπτήσεις πάνω από εθνικά εδάφη και σκάφη να «αλωνίζουν» στην ελληνική θάλασσα.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Άγκυρα με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη και εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν για τον πρώτο βαλλιστικό πύραυλο Tayfun.

Εχθές Σάββατο, ημέρα της εθνικής επετείου της Τουρκίας για τα 99 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Tayfun εξαπολύοντας απειλές ενάντια στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Νέοι βερμπαλισμοί από τον Ερντογάν – Ο αγώνας της Τουρκίας, οι αναφορές στην Αγία Σοφία και τα μηνύματα στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη, με ένα τουρκικό UAV να παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο σήμερα Κυριακή.

Το αεροσκάφος πέρασε στις 07:57 πάνω από την Κανδαλιούσσα, πετώντας στα 19.000 πόδια. Αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε κατά πάγια τακτική, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Βαλλιστικοί πύραυλοι, ακταιωροί και ιστιοφόρα

Εχθές Σάββατο, στο πλαίσιο των εορταστών για την τουρκική εθνική επέτειο, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στα εγκαίνια του εργοστασίου παραγωγής του τουρκικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου TOGG.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αμυντική βιομηχανία της χώρας του, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχουν άνθρωποι που να μην είναι υπερήφανοι για τα επιτεύγματά της».

Μιλώντας για τον πύραυλο Tayfun -του οποίου η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση «πραγματοποιήθηκε με επιτυχία» σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης- ο Ερντογάν εξαπέλυσε απειλές ενάντια στην Ελλάδα λέγοντας: «Μόλις εκτοξεύσαμε εδώ τον πύραυλο Tayfun, τι έκανε η Ελλάδα; Μπήκε αμέσως στην ατζέντα των τηλεοπτικών εκπομπών. Περίμενε, θα έρθουν κι άλλα».

Στο μεταξύ χθες Σάββατο η Τουρκία προχώρησε και σε μία ακόμα πρόκληση στο πλαίσιο των εορταστών για την εθνική επέτειο.

Μετά τις 11 το πρωί, τουρκικές ακταιωροί και τουλάχιστον 10 ιστιοφόρα με τουρκική σημαία «επισκέφτηκαν» τη θαλάσσια περιοχή της Μεγίστης.

Tα σκάφη με την τουρκική σημαία «αλώνιζαν» για 10 λεπτά στην ελληνική θαλάσσια περιοχή.

Το 2023 έτος-ορόσημο για την Τουρκία

Το 2023 θα είναι έτος-ορόσημο για την Τουρκία καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, εκτίμησε μιλώντας στο MEGA ο αντιστράτηγος ε.α. Γιάννης Μπαλτζώης.

Όπως είπε, «εκτιμώ ότι το 2023 θα είναι έτος ορόσημο για την Τουρκία. Είναι τα 100 χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάννης, είναι η δημιουργία του τουρκικού κράτους. Πρέπει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βγει με ένα ισχυρό χαρτί. Έχει εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά το αφήγημά του είναι ότι θα πρέπει να επιφέρει κάποιο πλήγμα στην Ελλάδα, η οποία τον εμποδίζει να υλοποιήσει τα σχέδιά του σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, και να το επιδείξει ως λάφυρο».


Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρητορική Ερντογάν μπορεί να επηρεάσει εύκολα τις μεγάλες μάζες της κεντροανατολικής Τουρκίας. «Είναι ένα target group που πλάθεται εύκολα» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η δυτική Τουρκία δύσκολα πείθεται, καθώς οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι ευρωπαϊκής αντίληψης.

Τι θα σήμαινε μια ήττα Ερντογάν στις εκλογές

Το κόμμα του Τούρκου προέδρου φαίνεται πως συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Όμως το στοίχημα για τον Ερντογάν θα είναι να εξασφαλίσει ένα 50% προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερο γύρο εκλογών· κάτι που ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να συνυπολογίσει σαν ενδεχόμενο.

«Πιστεύω ότι το ερντογανικό σύστημα δεν θα επιτρέψει να χάσουν. Πιστεύω ότι ο Ερντογάν δεν θα χάσει αν πάνε σε εκλογές» εκτίμησε επ’ αυτού ο Μπαλτζώης.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024