Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο αιώνας της Τουρκίας, οι αναφορές στην Αγία Σοφία και τα μηνύματα στην Ελλάδα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο αιώνας της Τουρκίας, οι αναφορές στην Αγία Σοφία και τα μηνύματα στην Ελλάδα

«Το γεγονός ότι ξανανοίξαμε την Αγία Σοφία, που ήταν όνειρο γενεών, ως τζαμί σύμφωνα με την ανάθεση του Φατίχ, είναι μια μεγάλη πρόκληση ενάντια στην παγκόσμια κηδεμονία», τόνισε, μεταξύ άλλων

Το όραμά του για την Τουρκία παρουσίασε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία εκδήλωση-υπερπαραγωγή στην Άγκυρα, η οποία διοργανώθηκε από το κόμμα του, το AKP.

Η φιέστα είχε τίτλο «Ο αιώνας της Τουρκίας» και ο Τούρκος πρόεδρος ανέπτυξε τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχει για τη χώρα του ενόψει της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στις 29 Οκτωβρίου του 2023, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τη Δύση.

Προς έκπληξη όλων δεν προχώρησε σε ακραίες προκλήσεις κατά της Ελλάδας, ωστόσο έκανε ειδική μνεία στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

«Αυτή τη στιγμή που ο κόσμος αντιμετωπίζει νέες και ζωτικής σημασίας προκλήσεις, θέλουμε να κάνουμε ένα δυνατό ξεκίνημα στον νέο αιώνα της Δημοκρατίας μας με το πρόγραμμα του Αιώνα της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε ότι όποιος προσπάθησε να χωρίσει ή να συγκρουστεί με τους ανθρώπους εδώ στο παρελθόν, συνέβαλε σε αυτή τη μεγάλη επανάσταση που έκανε η Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια του πρώτου αιώνα της.

«Μουσουλμάνοι που αποκλείονται λόγω της πίστης τους, Κούρδοι που υφίστανται διακρίσεις λόγω της γλώσσας τους, Αλεβίτες που καταπιέζονται λόγω της ταυτότητάς τους. Σταθήκαμε δίπλα στους Χριστιανούς και Εβραίους γιους αυτών των εδαφών, που εκτέθηκαν στην αδικία. Με λίγα λόγια, υποστηρίξαμε τον αγώνα και αποζημιώσαμε τις απώλειες όλων όσοι διώχθηκαν από την κηδεμονία σε αυτή τη χώρα», σημείωσε.

«Κάναμε το έθνος μας να πετύχει τα όνειρά του»

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Αγία Σοφία άνοιξε ξανά ως τζαμί και πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο πολλών γενεών.

«Το γεγονός ότι ξανανοίξαμε την Αγία Σοφία, που ήταν όνειρο γενεών, ως τζαμί σύμφωνα με την ανάθεση του Φατίχ, είναι μια μεγάλη πρόκληση ενάντια στην παγκόσμια κηδεμονία. Είναι μια αλήθεια σε αυτή την ιστορική περίοδο. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε πολίτη που στέκεται δίπλα μας. Τι λέει ο σουλτάνος της καρδιάς; «Αυτός που περπατά με αγάπη κουβαλάει τον κόσμο στην πλάτη του. Αυτός που περπατά χωρίς αγάπη κουβαλάει ένα πτώμα ως σώμα”. Ναι, φέραμε τη χώρα μας στους στόχους της περπατώντας με αγάπη αυτά τα 20 χρόνια, κάναμε το έθνος μας να πετύχει τα όνειρά του», είπε.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πνευματικό ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων» και κυβερνητικό του εταίρο, ενώ υποστήριξε πως θα κάνει την Τουρκία μια από τις 10 μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο σε όλους τους τομείς.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τις ελευθερίες του καθενός από τους πολίτες μας, να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι μας βλέπουν το μέλλον τους με ελπίδα και να τους προετοιμάσουμε με τρόπο που θα ταιριάζει στον νέο Τουρκικό αιώνα. Θα εξυψώσουμε τον Τουρκικό Αιώνα κάνοντας τη χώρα μας ένα από τα 10 μεγαλύτερα κράτη στον κόσμο σε όλους τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της τεχνολογίας, του στρατού και της διπλωματίας» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας για το όραμά του για το μέλλον της χώρας του», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης

Σημειώνεται ότι στην τελετή ο Ερντογάν ήταν ο μοναδικός ομιλητής, αλλά συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας: αθλητές, καλλιτέχνες, κοινοτικά ιδρύματα, θρησκευτικές ενώσεις και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, βιομήχανοι και επιχειρηματίες, οικολόγοι, νέοι και γυναίκες, συγγενείς μαρτύρων και βετεράνων, ανάπηροι, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι ξένων αποστολών, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, ΚΜΔ.

Ο παγκόσμιος χαρακτήρας του οράματος του «Αιώνα της Τουρκίας» τονίζεται από το κυκλικό περίγραμμα του λογότυπου, και καθεμία από τις 100 ακτίνες του ήλιου που ακτινοβολούν γύρω από την ημισέληνο συμβολίζει κάθε έτος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024