Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σουδάν: Διαδήλωση ισλαμιστών κατά του ΟΗΕ στο Χαρτούμ

Σουδάν: Διαδήλωση ισλαμιστών κατά του ΟΗΕ στο Χαρτούμ

Ορισμένοι έκαψαν φωτογραφίες του Φόλκερ Πέρτες, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Χαρτούμ, φωνάζοντας «Φόλκερ, συνεργάτη (σ.σ. του εχθρού), εμείς αποκεφαλίσαμε τον Γκόρντον»

Πολλές χιλιάδες ισλαμιστές διαδήλωσαν σήμερα έξω από την έδρα του ΟΗΕ στο Χαρτούμ, καταγγέλλοντας ως «παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις του Σουδάν τη διεθνή μεσολάβηση για τη συμφιλίωση του πολιτικού κόσμου με τους στρατιωτικούς, ώστε να ξαναρχίσει η διαδικασία της πολιτικής μετάβασης στη χώρα.

«Όχι στον ΟΗΕ» – «Όχι στις ξένες παρεμβάσεις»

Αναπαράγοντας συνθήματα της ισλαμο-στρατιωτικής δικτατορίας του Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος καθαιρέθηκε το 2019 και ζητώντας «ισλαμική εξουσία», οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στον ΟΗΕ» και «Όχι στις ξένες παρεμβάσεις».

Ορισμένοι έκαψαν φωτογραφίες του Φόλκερ Πέρτες, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Χαρτούμ, φωνάζοντας «Φόλκερ, συνεργάτη (σ.σ. του εχθρού), εμείς αποκεφαλίσαμε τον Γκόρντον», αναφερόμενοι στον Βρετανό στρατηγό Τσαρλς Γκόρντον που σκοτώθηκε το 1885, στη σουδανική εξέγερση.

«Γιατί ο στρατός δεν ενώνεται με τον λαό για να μας απαλλάξει από τον Φόλκερ ακόμη και σήμερα;» είπε ένας διαδηλωτής μιλώντας σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Φοβάται επιστροφή στο καθεστώς του δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ

Το φιλοδημοκρατικό στρατόπεδο φοβάται ότι επίκειται μια επιστροφή στο καθεστώς του δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ μετά το πραξικόπημα που έκανε πέρσι ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν. Θεωρούν ως απόδειξη το γεγονός ότι πολλοί ισλαμιστές επανήλθαν στις θέσεις που κατείχαν προηγουμένως στην ισλαμοστρατιωτική κυβέρνηση που διοικούσε το Σουδάν από το 1989 μέχρι το 2019.

Η διεθνής μεσολάβηση σκοντάφτει ακριβώς σε αυτό το σημείο: οι πολίτες που απολύθηκαν μετά το πραξικόπημα δηλώνουν ότι δεν θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι ο στρατός να αποδεχτεί την ιδέα ότι θα αποσυρθεί από την εξουσία με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέχρι να διωχθούν και να δικαστούν οι αξιωματούχοι του προηγούμενου καθεστώτος. Ο Μπασίρ έχει φυλακιστεί, όμως πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησής του απελευθερώθηκαν.

Την Πέμπτη, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους χιλιάδες πολίτες που διαδήλωναν κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024