Περίπου το 45% των μητέρων πέθαναν από καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Περίπου ένα εκατ. παιδιά χάνουν κάθε χρόνο από καρκίνο τη μητέρα τους στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο (World Cancer Congress) στη Γενεύη.

Την έρευνα διεξήγαγε στην Αφρική η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer – IARC) με έδρα στη Λυόν της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης: Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο καρκίνος του μαστού

Η έρευνα παρακολούθησε πάνω από 2.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού στην Ναμίμπια, στην Ουγκάντα, στη Ζάμπια και στην Νιγηρία. Από αυτές, πάνω από τις μισές έχασαν τη ζωή τους σε μόνο πέντε χρόνια.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν «τον διαγενεακό αντίκτυπο των θανάτων των μητέρων από καρκίνο, ο οποίος δεν έχει καταγραφεί» τόνισε μιλώντας στο AFP η Valerie McCormack, επιδημιολόγος στην IARC.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Υπηρεσίας, από τα τέσσερα εκατ. των ανθρώπων που πέθαναν από καρκίνο το 2020, ένα εκατ. παιδιά έμειναν χωρίς μητέρα.

Περίπου το 45% των μητέρων πέθαναν από καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, που είναι «πολύ απρόβλεπτοι» εξήγησε η McCormack, απευθύνοντας έκκληση για περισσότερη επένδυση για να αντιπαλέψουμε και τις δύο αυτές ασθένειες.

Στη διάρκεια της έρευνας, οικογένειες περιέγραψαν ότι πούλησαν το σπίτι τους για να πληρώσουν για θεραπεία, με αποτέλεσμα να μην μείνουν καθόλου χρήματα για την εκπαίδευση των παιδιών.

«Είναι ένας φαύλος κύκλος μειονεκτικής θέσης» για τις πιο φτωχές οικογένειες, τόνισε η McCormack.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο σε ηλικία 35 με 50 σε σχέση με τους άντρες, κυρίως εξαιτίας του καρκίνου στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα.

Στο πέρασμα του χρόνου η κατάσταση αντιστρέφεται καθώς οι άντρες παθαίνουν καρκίνο του προστάτη και άλλους καρκίνους που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Επιπλέον, αποκαλύπτεται ότι άνθρωποι σε χώρες υψηλού εισοδήματος είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν πια τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει.

Η McCormack τόνισε ότι η IARC προσπαθεί να συλλέξει αντίστοιχα στοιχεία για τα παιδιά που μένουν χωρίς πατέρα εξαιτίας του καρκίνου, ωστόσο το έργο είναι αρκετά δύσκολο χωρίς επίσημα στοιχεία.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr