Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά: Η Γερμανία παίρνει αποστάσεις από τις... «ίσες αποστάσεις» - Τα μηνύματα στον Ερντογάν και τα Marder

Ελληνοτουρκικά: Η Γερμανία παίρνει αποστάσεις από τις… «ίσες αποστάσεις» – Τα μηνύματα στον Ερντογάν και τα Marder

Υποστηρικτικές δηλώσεις Σολτς προς την Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά - Τα γερμανικά Marden στον Έβρο, πάντως, δεν ενοχλούν μόνο την Άγκυρα, συγκεντρώνουν και τις αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μία από τις σπάνιες ημέρες, που η γειτονική Τουρκία δεν εξαπέλυσε τις συνήθεις απειλές της προς την Ελλάδα, επισκέφθηκε την Αθήνα ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, δεν έμεινε ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Γερμανός ηγέτης, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, άλλαξε… δρομολόγιο και δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, αλλά θα επιστρέψει απευθείας στο Βερολίνο.

Διαβάστε επίσης: Αυστηρό μήνυμα Σολτς στην Τουρκία: Δεν νοείται κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν εθνική κυριαρχία

«Δεν έχει να πει τίποτα με την Τουρκία»

«Αυτό που έχει ουσία είναι το δρομολόγιο, γιατί από την Ελλάδα, ο Όλαφ Σολτς θα γυρίσει κατευθείαν στην Γερμανία, στο Βερολίνο. Συνήθως, οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες, από την Αθήνα, συνεχίζουν το ταξίδι για την Τουρκία».

Τα παραπάνω επεσήμανε ο πολιτικός αναλυτής, κύριος ερευνητής και επικεφαλής του προγράμματος Μεσογείου του ΕΛΙΑΜΕΠ, Ρόναλντ Μαϊνάρδους, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Δεν γίνεται αυτό και ο λόγος είναι ότι δεν έχει να πει τίποτα στην Τουρκία. Παλιά, είχαμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα τώρα. Η σχέση της Γερμανίας κυρίως με τον κ. Ερντογάν δεν είναι καθόλου καλή, δεν έχει βρει το επίπεδο που είχε παλιά η Μέρκελ», προσέθεσε ο κ. Μαϊνάρδους, εκφράζοντας την άποψη ότι υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η Τουρκία.

Μητσοτάκης: «Τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν»

«Ο Ερντογάν δηλητηριάζει με ψέματα τον λαό του κατά της Ελλάδας», «τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανένα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των  κοινών δηλώσεων με τον Όλαφ Σολτς, ενώ αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με το μεταναστευτικό, θέματα για τα οποία ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο κατ’ ιδίαν.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ιστορία δεν αλλάζει με παραχαραγμένους χάρτες».

Όσο για το μεταναστευτικό, δήλωσε πως «η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα, αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων και σώζοντας ζωές».

Αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τουρκική επιθετική ρητορική.

Με τη διεθνή νομιμότητα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, μπορούμε να λύσουμε και τη μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία – την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον Όλαφ Σολτς, επίσης, ότι η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία του Βερολίνου, αφού η Ελλάδα θέλει να έχει άποψη και λόγο στα της Λιβύης.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε η Τουρκία να επιλέξει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, της διεθνούς νομιμότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης.

«Από τη μεριά μου θα με βρουν πάντα έτοιμο να τείνω χείρα φιλίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σολτς: Δεν νοείται κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν εθνική κυριαρχία

Νέο μήνυμα στην Τουρκία, μετά τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», με την οποία διαμήνυσε ότι «αμφισβήτηση κυριαρχίας από εταίρο του ΝΑΤΟ δεν είναι αποδεκτή», έστειλε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σολτς υποστήριξε πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι γεμάτη δυνατότητες και αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών.

Αφού ο Γερμανός καγκελάριος επεσήμανε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι σημαντικές μόνο για τις δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία), αλλά για όλη την Ευρώπη και τη Βορειοατλαναντική Συμμαχία, τόνισε πως όλα τα θέματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.

Mάλιστα, εν συνεχεία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε ότι «δεν νοείται κράτη-μελη της Συμμαχίας να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας του ΝΑΤΟ».

Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Σολτς – Μητσοτάκη από τουρκικά ΜΜΕ

Παρότι δεν είχαμε κάποια επίσημη αντίδραση εκ μέρους της Άγκυρας για την επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα και τις δηλώσεις Μητσοτάκη, μερίδα του τουρκικού Τύπου, που στην πλειοψηφία του ελέγχεται απολύτως από το καθεστώς Ερντογάν, ασχολήθηκε με τα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα Marder που απόκτησε η Ελλάδα, αλλά και τις υποστηρικτικές δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου στη χώρα μας.

Με ειρωνικούς τίτλους, όπως «Η Ελλάδα επέστρεψε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις! Ο Μητσοτάκης διαμαρτυρήθηκε ξανά για την Τουρκία: Υποστήριξη από τον Γερμανό Καγκελάριο», αλλά και «Η Ελλάδα παίζει με την φωτιά, τοποθετεί τα γερμανικά τεθωρακισμένα στα σύνορα με την Τουρκία», τουρκικές εφημερίδες φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τόσο για την αποστολή των γερμανικών Marder στον Έβρο, όσο και για το γεγονός ότι ο διάδοχος της πάντοτε φιλικής προς τον Ερντογάν Άνγκελας Μέρκελ, μάλλον τηρεί αποστάσεις από τις… «ίσες αποστάσεις».

Εν κατακλείδι, η Άγκυρα δεν θέλει ελληνικό στρατιωτικό εξοπλισμό ούτε στα ελληνικά νησιά, αλλά ούτε και στον Έβρο…

Επίθεση κομμάτων στην κυβέρνηση για τα γερμανικά Marder

Ωστόσο, η αποστολή των γερμανικών τεθωρακισμένων στον Έβρο δεν ενοχλεί μόνο την Άγκυρα, αλλά και την ελληνική αντιπολίτευση, φυσικά, για εντελώς διαφορετικούς – και όχι παράλογους – λόγους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, αφήνοντας αιχμές ότι ουσιαστικά προβαίνει σε μια οιωνεί αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, μέσω της ανταλλαγής των γερμανικών Marder, που θα τοποθετηθούν στον Έβρο, αντικαθιστώντας τα ΒΜΡ-1, τα οποία αποσύρονται από τα νησιά για να σταλούν στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα ότι είναι ‘πολύ αισιόδοξος’ μετά τη συνάντηση με τον καγκελάριο Σολτς. Αλήθεια από πού προκύπτει αυτή η αισιοδοξία;».

Και παραθέτει τα εξής «γεγονότα», ως προς τα ελληνοτουρκικά:

– «Από το γεγονός ότι αντί τα τεθωρακισμένα οχήματα Marder να αντικαταστήσουν τα BMP1 που αποσύρονται από τα νησιά, θα τοποθετηθούν στον Έβρο;

– »Από το γεγονός ότι η Γερμανία περιορίζεται σε γενικόλογες και αυτονόητες δηλώσεις για την τουρκική επιθετικότητα χωρίς καμία όχι καταδίκη αλλά ούτε καν κριτική της γείτονος;

– »Από την ευθεία σύσταση του Γερμανού Καγκελάριου «να μην γίνονται συγκρίσεις μεταξύ Ουκρανικού και Ανατολικής Μεσογείου»;

– »Από τη σπουδή της Γερμανίας να πουλήσει υποβρύχια στην Τουρκία;

– »Από την αφωνία του Γερμανού Καγκελάριου για το προσφυγικό, για ένα δίκαιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ή τουλάχιστον για την εργαλειοποίηση από την Τουρκία;».

ΠΑΣΟΚ: «Άμεση κάλυψη του αμυντικού κενού στο Ανατολικό Αιγαίο»

Ανεξάρτητα από την αξιοποίηση των τεθωρακισμένων Marder, «τα οποία, όπως είπε σήμερα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Γερμανό καγκελάριο, θα κατευθυνθούν στον Έβρο», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «απαιτείται άμεσα η θωράκιση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την εκεί τοποθέτηση τεθωρακισμένων αντίστοιχης ή καλύτερης ισχύος πυρός των BMP-1, που παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία».

Η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει χαρακτηριστικά: «Αναρωτιόμαστε τι άλλαξε από την προ μηνών δήλωση της κυβέρνησης, ότι η απομάκρυνση των BMP-1 από τα νησιά του Αν. Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά την άμεση αντικατάστασή τους από τα νεοαποκτηθέντα γερμανικά Marder».

«Το κενό που δημιουργείται στην ισχύ πυρός στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι υπαρκτό, ακόμη και με την τοποθέτηση άλλων εκ των υφιστάμενων τεθωρακισμένων του Στρατού Ξηράς», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: «Γλυκανάλατες και γενικόλογες αναφορές Σολτς για διάλογο με την Τουρκία»

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «γλυκανάλατες και γενικόλογες αναφορές για ‘διάλογο με την Τουρκία‘» από τον Όλαφ Σολτς, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, ο Περισσός στέκετει στις «δοσοληψίες», όπως τις χαρακτηρίζει, οπλικών συστημάτων μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, που σηματοδοτούν – υποστηρίζει – «την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή» της χώρας μας στον «ιμπεριαλιστικό πόλεμο» στην Ουκρανία.

Και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «προκαλεί εντύπωση» το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης «έσπευσε να δηλώσει – χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί – ότι τα γερμανικά τεθωρακισμένα δεν θα επιστρέψουν στα νησιά αλλά θα τοποθετηθούν στον Έβρο».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024