Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έλεγχος στα οστά μετά τα 50 για πρόληψη καταγμάτων

Έλεγχος στα οστά μετά τα 50 για πρόληψη καταγμάτων

Εκστρατεία ενημέρωσης για «Γερά Οστά» από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών και τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα»

Ο πόνος και η απώλεια της ανεξαρτησίας που προκαλεί συχνά ένα κάταγμα από οστεοπόρωση, μπορούν να αποφευχθούν με την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης και την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκστρατεία «Γερά Οστά» έχει ως στόχο να παρακινήσει τα άτομα άνω των 50 ετών να προχωρούν σε τακτικό έλεγχο της υγείας των οστών τους, προκειμένου η οστεοπόρωση να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η φετινή καμπάνια ενημέρωσης που υποστηρίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ) και τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», περιέλαβε σειρά νέων δράσεων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης στις 20 Οκτωβρίου, φωταγωγήθηκε το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Amgen Hellas, ως μια συμβολική ενέργεια προβολής της αξίας της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

Η φωταγώγηση με κόκκινο χρώμα, παραπέμπει στην κεντρική ιδέα της εκστρατείας με τη χαρακτηριστική ταινία περιτυλίγματος με την κόκκινη ένδειξη «Εύθραυστον», η οποία συμβολίζει τα εύθραυστα οστά των ατόμων με Οστεοπόρωση. Με αυτόν τον τρόπο, η καμπάνια αποτυπώνει τις επιπτώσεις της προχωρημένης μορφής της νόσου στην υγεία των ασθενών, καθώς τα οστά τους αποδυναμώνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να γίνονται ιδιαίτερα επιρρεπή στα κατάγματα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου, με αφορμή την εκδήλωση η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, τόνισε ότι πέραν της φωταγώγησης του κτιρίου, η δράση περιελάμβανε και μια διήμερη καμπάνια εξέτασης για την οστεοπόρωση, στην οποία δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 100 ασθενείς. Η κ. Δερμεντζοπούλου, ευχαρίστησε τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», για την συνεργασία στη δράση αυτή.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» Μέμη Τσεκούρα δήλωσε ότι ο Σύλλογος συμμετείχε στις εκδηλώσεις, «θέλοντας να συμβάλει έτσι στην πρόληψη και την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Στα 20 χρόνια εμπειρίας μας, θέλουμε να δηλώσουμε ότι η ενημέρωση και η πρόληψη είναι τα σημαντικότερα «συστατικά» για γερά οστά, για την οστεοπόρωση, για την καλή σκελετική υγεία».

Στις νέες ενέργειες της εκστρατείας ενημέρωσης, φέτος, βρίσκεται στον αέρα τηλεοπτικό σποτ με «πρωταγωνίστρια» την ταινία περιτυλίγματος «ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΝ». Σύμφωνα με το δημιουργικό σκεπτικό της καμπάνιας, η ταινία περιτυλίγματος περιβάλλει διάφορα εύθραυστα αντικείμενα, όπως ένα βάζο, ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως και μια τσαγιέρα, καταλήγοντας να τυλιχτεί γύρω από τα εύθραυστα οστά του χεριού μιας ανυποψίαστης γυναίκας!

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της εκστρατείας (www.geraosta.gr) μπορεί κανείς να βρει ανανεωμένο και εμπλουτισμένο ενημερωτικό περιεχόμενο σε θέματα διατροφής και άσκησης, το οποίο περιλαμβάνει πρακτικές συμβουλές για την αποτελεσματική διαχείριση της Οστεοπόρωσης.

Ειδικότερα, στο κομμάτι της διατροφής, ο Μάνος Δημητρούλης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, προτείνει δύο ξεχωριστά διαιτολόγια για γυναίκες και άνδρες, τα οποία περιλαμβάνουν τους βέλτιστους συνδυασμούς τροφών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οστεοπενίας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Αντίστοιχα, στην ενότητα της άσκησης η Μάντη Περσάκη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc/PhD, έχει δημιουργήσει ένα πλήρες πρόγραμμα ασκήσεων που συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Τα μηνύματα της εκστρατείας διαδίδονται επίσης στο ψηφιακό περιβάλλον μέσω ενεργοποίησης στα social media.

Ο Γενικός Διευθυντής Amgen Ελλάδος και Κύπρου Γιώργος Τουσίμης, δήλωσε ότι «Η Amgen Hellas για μία χρονιά ακόμα, υποστηρίζει ενεργά την εκστρατεία ενημέρωσης κοινού για την οστεοπόρωση «Γερά Οστά». Με την υποστήριξη του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» αλλά και υπό την αιγίδα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες μας ότι η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που μας αφορά όλους. Ταυτόχρονα, όμως είναι μία νόσος αντιμετωπίσιμη. Εάν προβούμε στις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, είναι εφικτό να έχουμε έγκαιρη διάγνωση και να αποφύγουμε τελικά τις συνέπειες εκείνου του κατάγματος το οποίο θα μπορούσε να μας επηρεάσει αρνητικά στο υπόλοιπο της ζωής μας».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024