Βόρεια Κορέα: ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα την προειδοποιούν για άνευ προηγουμένου αντίδραση σε περίπτωση πυρηνικής δοκιμής
Η Βόρεια Κορέα θέλει να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή με τις αντιδράσεις να είναι σφοδρές.
Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα προειδοποίησαν σήμερα ότι μια βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή θα πυροδοτούσε μια «άνευ προηγουμένου σε ισχύ αντίδραση» και δεσμεύτηκαν να επιδείξουν ενότητα μετά τις πολλαπλές εκτοξεύσεις πυραύλων από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.
Στο πέρας των συνομιλιών που είχαν στο Τόκιο, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών δεσμεύτηκαν σαφώς να ενισχύσουν την αποτρεπτική τους ισχύ στην περιοχή.
«Άμεσα τέλος στις παράνομες δραστηριότητες»
«Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την συνεργασία (…) προκειμένου η Βόρεια Κορέα να δώσει άμεσα τέλος στις παράνομες δραστηριότητές της και να ξαναρχίσει τις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης υφυπουργός Τσο Χιουν-ντονγκ.
«Οι τρεις χώρες συμφωνούν για την ανάγκη να υπάρξει μια άνευ προηγουμένου σε ισχύ αντίδραση στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα προχωρήσει στην έβδομη πυρηνική της δοκιμή», σημείωσε.
Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να βρίσκεται κοντά στην πραγματοποίηση νέας πυρηνικής δοκιμής, για πρώτη φορά από το 2017, έπειτα από μια σειρά εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων τις τελευταίες εβδομάδες.
Ένας πύραυλος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία τον περασμένο μήνα και η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ξεχωριστά ότι πραγματοποίησε τακτικές πυρηνικές ασκήσεις.
«Όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι επικίνδυνες και βαθιά αποσταθεροποιητικές», σημείωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν, καλώντας την Βόρεια Κορέα «να απέχει από νέες προκλήσεις».
Ο Ιάπωνας υφυπουργός Εξωτερικών Τακέο Μόρι υπογράμμισε ότι «η αύξηση των πυρηνικών και πυραυλικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας (…) συνιστά σαφή και σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα».
Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να «ενισχύσουν την αποτρεπτική τους ισχύ στην περιοχή μας με σκοπό την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αγρίνιο: Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο 44χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του κοινοτάρχη
- Θεσσαλονίκη: Φορτηγάκι παρέσυρε πεζό
- Ποια λάδια μπορούμε να προσθέσουμε στο μπολ του σκύλου μας – Πότε είναι ωφέλιμα και πότε όχι
- Ακρίβεια: Το 80% των πολιτών έχει αλλάξει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό
- «Ψήνεται» νέα ταινία με θέμα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
- Μελίνα Ασλανίδου: Γιατί ακυρώνει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της
- Γροιλανδία: Ο Ρούτε του ΝΑΤΟ λέει ότι συζήτησε με τον Τραμπ τρόπους για να «παραμείνει ασφαλής η Αρκτική»
- Κίνηση: Χάος στους δρόμους – Στο «κόκκινο» ο Κηφισός, πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442