Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανατροπές από την απογραφή

Ανατροπές από την απογραφή

Νέος χάρτης στη Βουλή – ποιες περιφέρειες κερδίζουν και ποιες χάνουν βουλευτή λόγω πληθυσμιακών αλλαγών.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, το αργότερο, αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα για την αναμόρφωση του εκλογικού χάρτη, καθώς τα οριστικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ για την τελευταία απογραφή θα προκαλέσουν «καραμπόλες» εδρών, απειλώντας άρα κάποιες από τις σημερινές ισορροπίες σε εκλογικές περιφέρειες.

Το… άγχος ορισμένων για την επανεκλογή τους, με δεδομένο, όπως έχουν δημοσιεύσει τα «ΝΕΑ», ότι αυξάνονται τα παρασκηνιακά «στοιχήματα» και οι αγωνιώδεις εκτιμήσεις για το πόσες και ποιες θα είναι οι ανατροπές με «χαμένες» και «κερδισμένες» εκλογικές περιφέρειες λόγω πληθυσμιακών μεταβολών, πυροδότησε η κυβέρνηση δύο φορές τις τελευταίες ημέρες.

Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση «θα γίνει με βάση την καινούργια απογραφή» ξεκαθάρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ακυρώνοντας ευθέως τη σεναριολογία για το εάν η απογραφή του 2021 θα ίσχυε ή όχι στις εκλογές του 2023. Προηγήθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος συστήνοντας «υπομονή μέχρι τον Δεκέμβριο» (τότε αναμένονται τα οριστικά στοιχεία της απογραφής) και δείχνοντας προς μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες – «όχι, εκτιμώ, πάνω από 8-10 τον αριθμό», όπως σημείωσε – προς εκλογικές περιφέρειες της άλλοτε Β’ Αθηνών, της Ανατολικής Αττικής, της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης «και ενδεχομένως άλλων ενός – δύο περιφερειών».

Περισσότερες μονοεδρικές

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», αυτό που αλλάζει είναι η κατανομή εδρών, όχι ο αριθμός που συνολικά θα πάρει κάθε κόμμα, αλλά η κατανομή τους. Στο πλαίσιο αυτό προδιαγράφονται περισσότερες μονοεδρικές (όπως πιθανότατα η Καστοριά και η Χίος), ωστόσο οι μεγαλύτερες δυσκολίες για τις προσωπικές προεκλογικές μάχες των υποψηφίων αναμένονται σε πενταεδρικές και τετραεδρικές εφόσον κινδυνεύουν να χάσουν έδρα.

Ταυτόχρονα με Προεδρικό Διάταγμα θα επισημοποιηθούν και οι αλλαγές που προκαλεί το θεσμοθετημένο δικαίωμα των εκτός Ελλάδας ψηφοφόρων να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους: από μία χαμένη έδρα σε Α’ Αθήνας, Νότιο τομέα και Αχαΐα ώστε να αυξηθούν οι έδρες του Επικρατείας (στις 15 από 12). «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους» ήταν στο μεταξύ ο… χρησμός Οικονόμου για τον χρόνο της αναμέτρησης, ενώ ο ίδιος σχολίασε σκωπτικά τις αναφορές του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την έκβαση των εκλογών. «Είναι ο ίδιος που παραμονές εκλογών του 2019 έλεγε ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να ηττηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε.

Το Μαξίμου έχει δώσει επισήμως το σήμα για εκλογικούς ρυθμούς στον γαλάζιο μηχανισμό τις προηγούμενες εβδομάδες (με σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και με σύνοδο, για πρώτη φορά, των προέδρων των γαλάζιων οργανώσεων από όλη τη χώρα) ωστόσο ζητεί ταυτόχρονα συνέχιση του κυβερνητικού έργου με επιταχυνόμενους ρυθμούς και με έμφαση στις εκφάνσεις της καθημερινότητας των πολιτών.

Αυτό το διπλό μήνυμα αναμένεται να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ εκκρεμεί η σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, που προσδιορίζεται για το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου. Ηδη στις περιοδείες προσωπικά του Μητσοτάκη ή του κόμματος το βάρος πέφτει στην προβολή έργου με αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες και η κεντρική εντολή προς υπουργούς και κομματικά στελέχη είναι να έχουν «ανοιχτά αφτιά» προς τις απαιτήσεις των πολιτών, αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα.

Επιτελικό κράτος Νο 2

Αυτό που θέλει να ενισχύσει η κυβέρνηση είναι το «επιχείρημα» ότι έχει σχέδιο διακυβέρνησης απέναντι στις «κορώνες λαϊκισμού» της αντιπολίτευσης και ότι προχωρά σε παρεμβάσεις «παρά τις κρίσεις». Εξού και στην αυριανή συνεδρίαση υπό τον Μητσοτάκη αναμένεται συζήτηση για τις βασικές αρχές της λεγόμενης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Το επιτελικό κράτος Νο2, η κάθετη οργάνωσή του δηλαδή, έχει ενταχθεί ως ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης και αφορά το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και ρόλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Δήμων και των Περιφερειών. Στο τραπέζι αναμένεται επίσης το νομοθετικό πλαίσιο για την κοινωνική στεγαστική πολιτική.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024