Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Σατσίν Λίτλφεδερ πλαστογράφησε την ιθαγενική αμερικανική καταγωγή, λέει η οικογένειά της

Η Σατσίν Λίτλφεδερ πλαστογράφησε την ιθαγενική αμερικανική καταγωγή, λέει η οικογένειά της

Αφού αντικατέστησε τον Μάρλον Μπράντο για να αρνηθεί το Όσκαρ του, η ηθοποιός και ακτιβίστρια υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των ιθαγενών Αμερικανών. Για «ψέμα» και «φαντασίωση» μίλησαν οι αδερφές της.

Η Sacheen Littlefeather, η ακτιβίστρια που ως γνωστόν αντικατέστησε τον Μάρλον Μπράντο για να αρνηθεί το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού το 1973, πλαστογράφησε την καταγωγή της από την Ινδιάνικη Αμερική, όπως δήλωσε η οικογένειά της.

Σε άρθρο τους στην εφημερίδα San Francisco Chronicle, οι αδελφές της Littlefeather, Rosalind Cruz και Trudy Orlandi, δήλωσαν πως ο ισχυρισμός της αδελφής τους ότι έχει καταγωγή από τους Apache και Yaqui μέσω του πατέρα της ήταν «ψέμα» και «φαντασίωση».

Η Orlandi δήλωσε στην Chronicle: «Είναι ψέμα. Ο πατέρας μου ήταν αυτός που ήταν. Η οικογένειά του προερχόταν από το Μεξικό. Και ο πατέρας μου γεννήθηκε στο Oxnard της Καλιφόρνιας. Πρόκειται για απάτη. Είναι αηδιαστικό για την κληρονομιά των φυλών. Και είναι απλά… προσβλητικό για τους γονείς μου».

https://www.youtube.com/watch?v=2QUacU0I4yU

Η Littlefeather πέθανε τον Οκτώβριο του 2022, λίγο αφότου έλαβε επίσημη συγγνώμη από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (Ampas), τον φορέα που διοργανώνει τα Όσκαρ, για τον τρόπο με τον οποίο της φέρθηκαν στην τελετή του 1973. Η Littlefeather είχε απαντήσει τότε με μια δήλωση που έλεγε: «Όσον αφορά τη συγγνώμη της Ακαδημίας προς εμένα, εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι – έχουν περάσει μόνο 50 χρόνια! Πρέπει να διατηρούμε πάντα την αίσθηση του χιούμορ μας σε αυτό το θέμα. Είναι η μέθοδος επιβίωσής μας».

Photo: Wikimedia Commons

Ωστόσο, η συγγραφέας του άρθρου Jacqueline Keeler αναφέρει ότι το όνομα γέννησης της Littlefeather ήταν Marie Louise Cruz και ότι δεν έχει βρει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει οποιαδήποτε σχέση ή ισχυρισμό ότι ο πατέρας της, Manuel Ybarra Cruz, είχε σχέση με την καταγωγή των ιθαγενών της Αμερικής.

Οι Cruz και Orlandi διέψευσαν επίσης τους ισχυρισμούς της αδερφής τους, Littlefeather, για παιδική φτώχεια και κακοποίηση από τους γονείς της. Η Κρουζ δήλωσε: «Ο πατέρας μου ήταν κωφός και είχε χάσει την ακοή του σε ηλικία εννέα ετών λόγω μηνιγγίτιδας. Γεννήθηκε μέσα στη φτώχεια. Ο πατέρας του πατέρα μου, ο George Cruz, ήταν αλκοολικός, βίαιος και συνήθιζε να τον χτυπάει. Και πέρασε σε ανάδοχες οικογένειες και σπίτια. Αλλά η αδελφή μου Sacheen πήρε αυτό που συνέβη στον πατέρα μου και το έκανε δικό της».

«Ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσα να σκεφτώ για να συνοψίσω την πράξη της αδελφής μου είναι ότι δημιούργησε μια φαντασίωση. Έζησε μέσα σε μια φαντασίωση και πέθανε μέσα αυτήν».

Η Ορλάντι πρόσθεσε: «Ο πατέρας του πατέρα μου ήταν ο αλκοολικός. Ο πατέρας μου δεν έπινε ποτέ. Ο πατέρας μου δεν κάπνιζε ποτέ. Και ξέρετε, τον κατακεραύνωσε το γεγονός ότι η αδερφή μου δήλωσε για αυτόν ότι ήταν ψυχικά άρρωστος. Ο πατέρας μου δεν ήταν ψυχικά άρρωστος».

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024