Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιρανικά ΜΜΕ: Ιράν και Τουρκία συζητούν την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου

Ιρανικά ΜΜΕ: Ιράν και Τουρκία συζητούν την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου

Ενώ η πρόταση του Πούτιν προς τον Ερντογάν, για δημιουργία κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία με στόχο την προμήθεια της Ευρώπης, βρισκόταν στην επικαιρότητα, μία σημαντική είδηση ήρθε από τον ιρανικό Τύπο, γράφει η τουρκική Sozcu.

Καθώς η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε ανησυχίες σ’ όλο τον κόσμο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θέλει να δημιουργήσει κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία με σκοπό την προμήθεια της Ευρώπης, γράφει η τουρκική εφημερίδα Sozcu (φωτογραφία, επάνω, από en.shana.ir).

Κατασκευή νέου αγωγού

Και προσθέτει ότι ενώ η πρόταση του Πούτιν βρισκόταν στην επικαιρότητα, μία σημαντική είδηση ήρθε από τον ιρανικό Τύπο.

Δείτε ακόμα – Ρωσικό δημοσίευμα: Ρωσία και Τουρκία θα χωρίσουν στα δύο την Ευρώπη

Το Ιράν και η Τουρκία συζήτησαν την κατασκευή ενός νέου διασυνοριακού αγωγού, σύμφωνα με το υπουργείο Πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως μετέδωσε το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο shana.

Οι υπουργοί Πετρελαίου και Ενέργειας των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Αγκυρα προκειμένου ν’ ανανεώσουν την τρέχουσα 25ή σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου από τον Ιράν προς την Τουρκία, η οποία λήγει το 2026.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Τζαβάντ Οουτζί συναντήθηκε με τους Φατίχ Ντονμέζ και Νουρεντίν Νεμπάτι, αντίστοιχα υπουργοί Ενέργειας και Οικονομίας της Τουρκίας, καθώς και με τους επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα.

Δύο σενάρια

Οι δύο πλευρές συζήτησαν την αύξηση του όγκου των εξαγωγών φυσικού αερίου του Ιράν προς την Τουρκία και την κατασκευή νέου αγωγού για την ενίσχυση της ικανότητας μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αυτής της διαδρομής.

Εξετάστηκαν δύο σενάρια αύξησης των εξαγωγών φυσικού αερίου: μέσω νέας σύμβασης ή με τη μορφή επέκτασης της προηγούμενης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Φυσικού Αερίου (NIGC), Reza Julaei, ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τουρκικής εταιρείας Butas και συζήτησε τη σύναψη νέων συμφωνιών.

«Με βάση τις συμφωνίες, όλες οι τεχνικές, επιχειρησιακές και εκτελεστικές δραστηριότητες εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Τουρκία θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων 6 μηνών με συντονισμό και των δύο μερών, και θα περιλαμβάνουν επιχειρησιακά σχέδια, γενικές επισκευές, καθοδική προστασία και επικάλυψη των γραμμών μεταξύ Ιράν και Τουρκίας, ανακαίνιση του σταθμού Bazargan και άλλα θέματα που σχετίζονται με την εξαγωγή φυσικού αερίου στη χώρα αυτή» δήλωσε ο Reza Julaei.

«Η συνέχιση και η αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου θα είναι δυνατή με τον σχεδιασμό της ανάπτυξης και διατήρησης των υφιστάμενων παραγωγικών δυνατοτήτων και τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης» πρόσθεσε, σύμφωνα με το shana.

Απίθανο…

Ωστόσο, η τουρκική Sozcu γράφει ότι ο Hamid Reza Araqi, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Φυσικού Αερίου του Ιράν ανέφερε, μετά τη γνωστοποίηση του θέματος, ότι είναι απίθανο οι δύο χώρες ν’ αναπτύξουν νέο μηχανισμό παροχής φυσικού αερίου που θα μπορούσε ν’ αυξήσει τις εξαγωγές του Ιράν προς την Τουρκία.

Και εξήγησε, μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο γι’ αυτό είναι η αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου στο Ιράν.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024