Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Δύσκολο να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν οι «άριστοι»

Τσίπρας: Δύσκολο να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν οι «άριστοι»

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο των διήμερων εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, το δύσκολο θα είναι να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν οι «άριστοι» που διαχειρίστηκαν για τρία χρόνια τις τύχες της κοινωνίας και της οικονομίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε παράλληλα, στην πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια και την οριοθέτηση ΑΟΖ με γειτονικές χώρες, με στόχο το επόμενο βήμα να είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση

Ο κ Τσίπρας,  τόνισε ότι η κυβέρνηση του Μητσοτάκη ασκεί βαθιά αντικοινωνική πολιτική, από την οποία ευνοείται μία μικρή οικονομική ελίτ και οι ημέτεροι. Παράλληλα, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της στεγαστικής κρίσης και των πλειστηριασμών, και είπε, να μην διανοηθεί η κυβέρνηση να φέρει ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν ανθρώπους να χάσουν την κατοικία τους. Παράλληλα ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης».

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μην προκηρύξει εκλογές το καλοκαίρι, διαταράσσοντας την οικονομική και κοινωνική ζωή και δυσκολεύοντας τους νέους να ψηφίσουν.

Ο ίδιος είπε ότι άκουσε στις τοποθετήσεις των μελών της ΚΕ την κοινή αγωνία για «όσα δύσκολα έχουμε μπροστά μας σε όλους τους τομείς, στον τομέα της πολιτικής μάχης και στον τομέα των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που διογκώνονται», σημειώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε δίπλα στους πολίτες που περνούν μεγάλες δυσκολίες, για να ανοίξουμε το δρόμο είτε με παρεμβάσεις αλληλεγγύης είτε με αντιστάσεις και διεκδικήσεις».

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχειριστική ικανότητά της στην οικονομία, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η «νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, όχι μόνο είναι άδικη σε επίπεδο κοινωνικό, αλλά και αποτυχημένη σε επίπεδο οικονομικό». «Τι κατάφεραν στην οικονομία αυτοί που αυτοπαρουσιάζονται ως άριστοι και με υψηλή διαχειριστική ικανότητα και που κατηγορούν εμάς, όταν ανακοινώσαμε τις προγραμματικές θέσεις μας, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μας φέρει μνημόνια;», είπε.

«Γκεμπελική προπαγάνδα».

Τόνισε ότι «αυτοί που οδήγησαν σε χρεοκοπία και μνημόνια τη χώρα, κατηγορούν εμάς που καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία», σημειώνοντας: «Διαχειριστήκαμε με εντιμότητα και σωφροσύνη τα δύσκολα δημοσιονομικά και φέραμε αυτά τα αποτελέσματα, αυτοί τι έχουν κάνει;».

Είπε πως όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε τη χώρα από το μνημόνιο ο κ. Μητσοτάκης «μας έλεγε τότε ότι μπαίνουμε σε 4ο μνημόνιο και να πάμε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης», για να τονίσει πως «αν δεν υπήρχε το «μαξιλάρι» η χώρα θα ήταν ξανά αν όχι σε μνημόνιο, σε γραμμή στήριξης, από την περίοδο της πανδημίας». «Και τώρα μας λένε ότι αυτοί έφτιαξαν το «μαξιλάρι» και ότι εμείς βάλαμε τη χώρα στα μνημόνια», πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «γκεμπελική προπαγάνδα».

Για τις τοπικές εκλογές

«Διαβάζω σε εφημερίδες ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να μεταθέσει το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλο σημείο της ομιλίας του και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εσωτερικών να απαντήσουν πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. «Πρέπει να μας πει η κυβέρνηση πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αν σκέφτεται μετάθεση ή θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί».

Τα χωρικά ύδατα

Αναφερόμενος στην πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, που προκάλεσε αντιδράσεις στην Κεντρική Επιτροπή, ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθύμισε πως και το 2021 είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ την σύνδεση της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τελωνειακή ένωση.

«Επί Δεξιάς διαχρονικά τα ελληνοτουρκικά επιδεινώνονται. Πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο, να έχει η Ελλάδα την πρωτοβουλία των κινήσεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Πλανώνται οικτρά όσοι χρησιμοποιούν τα ελληνοτουρκικά για την εσωπολιτική σκακιέρα. Δεν είναι casus belli, είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα που ανοίγει τις συνομιλίες για επέκταση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες, και την Τουρκία, με προοπτική την προσφυγή στη Χάγη, με σαφείς κόκκινες γραμμές. Θα πιέσει και την Τουρκία, με τη συνδρομή και των εταίρων μας».

«Να μην διαιρεθούμε περί όνου σκιάς»

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για  ζητήματα αξιοπιστίας. Απευθυνόμενος προσωπικά στον Θοδωρή Δρίτσα, του είπε πως δεν θεωρεί φραξιονισμό τη διαφορετική άποψη.

«Σημαντικό είναι το θέμα της αξιοπιστίας. Δεν μπορούμε να πούμε όχι στη Σουηδία και στη Φινλανδία για το ΝΑΤΟ όταν το επιθυμεί ακόμα και η Αριστερά σε αυτές τις δύο χώρες. Να μην διαιρεθούμε περί όνου σκιάς», ανέφερε.

Δείτε  την ομιλία:

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024