Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χρήστος Σπίρτζης: Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης ειναι προνομιακός για να επαναφέρουμε την πολιτική στην κοινωνία

Χρήστος Σπίρτζης: Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης ειναι προνομιακός για να επαναφέρουμε την πολιτική στην κοινωνία

Ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ανέφερε ότι «οφείλουμε να στηρίξουμε σχήματα που έχουν προγραμματική συμφωνία σε προοδευτική κατεύθυνση, βάζοντας στην άκρη και κομματικές και οργανωτικές και προσωπικές ιδιοτέλειες».

«Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης ειναι προνομιακός για να επαναφέρουμε την πολιτική στην κοινωνία», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, παρουσιάζοντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την εισήγηση για την στρατηγική του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είπε ότι η αλλαγή του πολιτικού τοπίου στο χώρο της Τ.Α. προϋποθέτει σχήματα που έχουν προγραμματική συμφωνία σε προοδευτική κατεύθυνση, ανοικτά και νικηφόρα, που έχουν πολιτική αξιοπιστία και διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες, «επομένως οφείλουμε να εισφέρουμε και να στηρίξουμε τέτοια σχήματα», όπως είπε, «βάζοντας στην άκρη και κομματικές και οργανωτικές και προσωπικές ιδιοτέλειες» – επιβεβαιώνοντας στην ουσία την συνεργασία προοδευτικών υποψηφίων από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα, απέναντι στη ΝΔ.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Ακρίβεια, υποκλοπές και Αυτοδιοίκηση στην ατζέντα της Κεντρικής Επιτροπής, στην τελική ευθεία για τις εκλογές

«Η ΝΔ θέλησε να ‘ξηλώσει’ κάθε μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι για να επιτευχθεί το τρίπτυχο «Αντίσταση-Αλληλεγγύη-Αλλαγή» και να κερδίσουν οι θέσεις του κόμματος για το κοινωνικό κράτος και τη δίκαιη ανάπτυξη, προαπαιτούμενο είναι «να πετύχουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις συνδικαλιστικές εκφράσεις που θα υπάρχουν».

«Να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, αλλά και η κυρίαρχη πολιτική αντίληψη στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Οι άνθρωπί μας, τα μέλη μας και οι φίλοι μας να είναι εκείνοι που θα διαμορφώνουν τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες στη βάση, που θα αποτελούν την αιχμή μας μέσα στην κοινωνία», ανέφερε, υπογραμμίζοντας τη σημασία διαμόρφωσης των θέσεων και προτάσεων της πολιτικής από κάτω προς τα πάνω.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη ΝΔ ότι, στα τρία χρόνια που έχει κυβερνήσει, στην Τ.Α. έχει προσπαθήσει να ξηλώσει κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να την καταδικάσει στη συνείδηση της κοινωνίας.

Και προσέθεσε ότι πρέπει μια σειρά από μεγάλες τομές, που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «να είναι η προγραμματική μας βάση για την προγραμματική σύγκλιση με άλλους χώρους που θέλουμε να συνεργαστούμε.

Υποστήριξε πως «αν θελουμε σαν κόμμα να ριζώσουμε, να στηρίξουμε την ΤΑ, την άμεση δημοκρατία, να κινητοποιήσουμε κάθε πολίτη, πρέπει να σεβαστούμε πρώτα και κύρια την ίδια την αυτοδιοίκηση, να μην δείχνουμε μια πατερναλιστική διάθεση απέναντι σε αυτοδιοικητικά σχήματα».

Δίκτυο Αυτοδιοίκησης και συνεργασίες

Ειδικότερα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι προτείνεται, εκτός από το τμήμα Αυτοδιοίκησης, να ιδρυθεί και το Δίκτυο Αυτοδιοίκησης, στο οποίο θα υπάρχουν τα τέσσερα μέλη της ΠΓ που έχουν οριστεί, τα μέλη του Τμήματος, οι υπεύθυνοι για τις Περιφέρειες και οι υπεύθυνοι για τους δήμους, με αρμοδιότητα έως τρεις δήμους ο καθένας, για να ξέρει το κόμμα με ποιους πάει και ποιους όχι, την ανθρωπογεωγραφία, τα τοπικά προβλήματα.

«Δυστυχώς το κόμμα μας δεν ήξερε, οι Οργανώσεις Μελών μας δεν είχαν ούτε την αυτοδιοικητική, ούτε τη συνδικαλιστική κουλτούρα» είπε, προσθέτοντας ότι οι παθογένειες στην ΤΑ δεν σχετίζονται με τάσεις, αλλά με δομές.

Σχολίασε ότι «επειδή έχουν στοχοποιηθεί συγκεκριμένοι άνθρωποι και υπουργοί όταν ήμασταν κυβέρνηση, η ευθύνη δεν πέφτει σε εκείνους, σε όλους μας πέφτει».

Έχει χρέος η Κεντρική Επιτροπή να δομήσει ένα μεγάλο Δίκτυο σαν αυτό που περιγράφεται, που θα στελεχωθεί με συντρόφους απ΄όλη την Ελλάδα, με μέλη της ΚΕ, με συντρόφους που έχουν διαθεσιμότητα να ασχοληθούν πραγματικά με το δήμο, σημείωσε επίσης.

Και τονισε ότι «σε αυτή τη λογική δεν χωρούν ούτε συσχετισμοί ούτε τάσεις».

Προσέθεσε επίσης ότι πρέπει να υλοποιηθούν κάποιες κρίσιμες αποφάσεις του συνεδρίου, όπως η συγκρότηση των δημοτικών και περιφερειακών συντονιστικών επιτροπών και να γίνουν ενημερωτικές συνεδριάσεις στις Νομαρχιακές Επιτροπές.

Ακόμη μίλησε για διερεύνηση συνεργασιών και ανάληψη πρωτοβουλιών, που δημιουργούν κλίμα συνεργασίας και συμπόρευσης σε προοδευτική προγραμματική βάση και εν συνεχεία, πραγματοποίηση διαδικασιών για τις προτάσεις των αυτοδιοικητικών σχημάτων και τους επικεφαλής.

«Η μάχη που θα δώσουμε θα είναι νικηφόρα, θα τη δώσουμε όλοι μαζί, χωρίς διαιρέσεις», σημείωσε καταληκτικά ο Χρήστος Σπίρτζης.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024