Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκή Ένωση: Μαραθώνια διαπραγμάτευση για την ενέργεια στις Βρυξέλλες

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μαραθώνια διαπραγμάτευση για την ενέργεια στις Βρυξέλλες

Το μεγάλο ζήτημα παραμένουν οι τιμές του φυσικού αερίου και ιδιαίτερα η διασύνδεσή τους με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Σε θρίλερ για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς ζητήθηκε νέο ενημερωμένο κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο και εξετάζουν οι 27 ηγέτες.

Σύμφωνα με το Politico, οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνούν στο γενικό περίγραμμα των προτάσεων της Κομισιόν για την κοινή αγορά προϊόντων ενέργειας και για τη μείωση της ζήτησης, με εξαίρεση δύο κράτη-μέλη, τα οποία ζήτησαν προσθήκες και διευκρινίσεις.

Διαβάστε επίσης: Η ώρα των… προβλέψεων έφτασε – Πόσο κρύο θα κάνει τον χειμώνα

Το μεγάλο ζήτημα, βεβαίως, παραμένουν οι τιμές του φυσικού αερίου και ιδιαίτερα η διασύνδεσή τους με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το συγκεκριμένο θέμα διχάζει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν συμφωνούν -προς το παρόν- σε μία κοινή πολιτική, πολύ δε περισσότερο στην επιβολή πλαφόν.

Η στάση της Γερμανίας

Η Γερμανία δεν αποδέχεται το πλαφόν, ενώ η Ιταλία ζητά την επιβολή γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο, ώστε να πέσουν οι τιμές και να συμπαρασύρουν και τις υπόλοιπες ενεργειακές τιμές, και ειδικότερα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι διαφωνίες για το πλαφόν δείχνουν αδύνατον να ξεπεραστούν στην παρούσα φάση, γεγονός που έχει εντείνει τις φήμες για τη διεξαγωγή έκτακτου Συμβουλίου μέσα στον Νοέμβριο ώστε να βρεθεί κοινή φόρμουλα.

Σύμφωνα με το τελευταίο κείμενο συμπερασμάτων που εξετάζουν οι «27» προστέθηκε η επισήμανση προς τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τη στρέβλωση της ενιαίας αγοράς με κινήσεις για χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Δηλαδή, οι όποιες ενέργειες γίνουν από κάθε κράτος ξεχωριστά, να μην επηρεάζουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να ανταποκρίνονται στους όρους ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς.

Επιπλέον, στο κείμενο προστέθηκε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει μια ανάλυση κόστους-οφέλους και να προετοιμάσει μια πρόταση για ένα προσωρινό πλαίσιο που θα περιορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μήνυμα της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν το δείπνο των «27» δήλωσε πως «είναι η ώρα να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις, να επιβάλλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στο επίπεδο του TTF, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία απάντηση σε όσους εργαλειοποιούν την ενέργεια για να επιβάλλουν αχρείαστο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του συνολικού πακέτου των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Οι προτάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο, τμήμα του οποίου είναι αυτό που αποκαλούμε ένα «πλαφόν τιμών» ή ένας «διάδρομος τιμών», που θα θέσει όριο στην ακραία μεταβλητότητα που έχουμε δει στον δείκτη TTF».

Ο Μητσοτάκης, μάλιστα, τόνισε πως «πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανακτά τον έλεγχο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο».

Υπογράμμισε ότι «η διαρροή και μόνο του σχεδίου για  παρέμβαση στην τιμή του φυσικού αερίου (πλαφόν) στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας αποτέλεσε μήνυμα προς την αγορά που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές. «Οι αγορές βλέπουν την αποφασιστικότητά μας. Αν δεν στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και την εντολή στην Επιτροπή να προχωρήσει στη δέσμη προτάσεων, οι αγορές θα αντιδράσουν. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε» κατέληξε.

Οι προτάσεις της Επιτροπής

Συνοπτικά, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους 27 ηγέτες είναι:

  • Κοινή αγορά φυσικού αερίου, με στόχο να ξαναγεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές.
  • Ανάπτυξη ενός συμπληρωματικού δείκτη τιμών που θα αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου.
  • Εξέταση προσωρινού μηχανισμού περιορισμού των τιμών, μέσω του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου αερίου (TTF), ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται.
  • Να αποθαρυνθεί η κερδοσκοπία με τα παράγωγα και να περιοριστεί η υπερβολική αστάθεια των τιμών προτείνεται ένας μηχανισμός προσωρινής ενδοημερήσιας αύξησης των τιμών.
  • Λήψη μέτρων για ενεργειακή αλληλεγγύη σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου σε εθνικό, περιφερειακό και ενωσιακό επίπεδο

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024