Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έμπολα: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «ραγδαία εξέλιξη» της επιδημίας την Ουγκάντα

Έμπολα: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «ραγδαία εξέλιξη» της επιδημίας την Ουγκάντα

«Κίνδυνο εξάπλωσης εντός της χώρας και στους γείτονές της»

Η επιδημία Έμπολα στην Ουγκάντα «εξελίσσεται ραγδαία» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς τουλάχιστον τρεις ασθενείς ταξίδεψαν από το επίκεντρο της κρίσης στην πρωτεύουσα Καμπάλα.

«Το υπουργείο Υγείας της Ουγκάντα επέδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή και αποτελεσματικότητα και συνεχίζει να προσαρμόζει την αντίδρασή του σε μια δύσκολη κατάσταση» δήλωσε σύμφωνα με το Associated Pressο δρ Ματσιντίσο Μοέτι, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Αφρική.

«Οι αριθμοί που  βλέπουμε δημιουργούν κίνδυνο εξάπλωσης εντός της χώρας και στους γείτονές της» δήλωσε σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου ο δρ Αχμέντ Όγκουελ, επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η Ουγκάντα κήρυξε ξέσπασμα επιδημίας στις 20 Σεπτεμβρίου, αρκετές ημέρες αφότου η θανατηφόρα ιογενής ασθένεια άρχισε να εξαπλώνεται σε αγροτική κοινότητα της επαρχίας. Έκτοτε έχουν καταγραφεί 64 κρούσματα και 24 θάνατοι, αριθμοί που δεν συμπεριλαμβάνουν στοιχεία για όσους μπορεί να προσβλήθηκαν και να πέθαναν πριν κηρυχθεί επιδημία.

Μετά την άφιξη τουλάχιστον τριών ασθενών στην Καμπάλα των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων, περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρώτη εστία, οι αρχές επέβαλαν lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες σε δύο από τις πέντε περιφέρειες που ανέφεραν κρούσματα.

Εμβόλιο αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας δεν υπάρχει για το στέλεχος του Σουδάν του Έμπολα που εξαπλώνεται στην Ουγκάντα, αν και ο ΠΟΥ σχεδιάζει να διαθέσει δύο πυραματικά εμβόλια για τις επαφές ασθενών και τους εργαζομένους στο χώρο της υγείας.

Ο Έμπολα μεταδίδεται από την επαφή με σωματικά υγρά ή μολυσμένα αντικείμενα. Προκαλεί πυρετό, διάρροια, εμετό, πόνο στους μύες και, σε κάποιος ασθενείς, εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Μέχρι σήμερα παραμένει ασαφές ποιο άγριο ζώο λειτουργεί ως φυσική δεξαμενή του ιού στην Αφρική, ωστόσο η επιδημία πιθανότατα ξέσπασε μέσω της επαφής με μολυσμένο ζώο ή την κατανάλωση ωμού κρέατος.

Η Ουγκάντα έχει ζήσει αρκετές επιδημίες Έμπολα, όπως το 2000 που έχασαν τη ζωή τους 300 άτομα.

Η μεγαλύτερη επιδημία που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, με 11.000 νεκρούς, ξέσπασε στη Δυτική Αφρική το 2014 και διήρκεσε έως το 2016.

Ο ιός του Έμπολα ανακαλύφθηκε το 1976 σε δύο ταυτόχρονες επιδημίες στο Νότιο Σουδάν και το Κογκό, και πήρε το όνομα του ποταμού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024