Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα - Τουρκολιβυκό μνημόνιο και Ουκρανία στην ατζέντα

Ο Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα – Τουρκολιβυκό μνημόνιο και Ουκρανία στην ατζέντα

Τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής ενημερώνει ο Νίκος Δένδιας για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκος Δένδια.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση στις 09:45, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ στις 10:30, συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή και μέλους του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ.

Στις 11:00, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του κ. Δένδια με τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης, Αντώνη Μυλωνάκη, ενώ στις 11:30, συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα και Δημήτρη Λιάπη.

Στις 12:00, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστα Γκιουλέκα. Κατόπιν συνεννόησης, η συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο, θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 10:30.

Αναποτελεσματική η στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής

Μετά τη συνάντησή του με το Νίκο Δένδια ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε:

«Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται σε επίπεδα που δεν τα είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα και αυτό απαιτεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλος ο ελληνικός λαός να είναι στρατευμένος σε ένα κοινό εθνικό μέτωπο.

»Το εθνικό μέτωπο όμως αυτό έχει ανάγκη από μία αποτελεσματική στρατηγική εξωτερικής πολιτικής, που δυστυχώς δεν τη βλέπουμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί δεν έχει γίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης; Η οποία ήταν αντικείμενο εξαγγελίας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Γιατί συνεχίζεται η έμφαση σε μια πολιτική επικοινωνίας και όχι ουσίας, η οποία εξαγριώνει την επιθετικότητα της Τουρκίας;

»Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να εισπράττει κόστος η Τουρκία σε κάθε νέα πρόκληση. Σε κάθε νέα επιθετική συμπεριφορά. Κόστος με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κόστος που να το εισπράττει στις οικονομικές συναλλαγές της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί το βασικό οικονομικό εταίρο της. Σαφείς κόκκινες γραμμές. Να μην ξανακούσουμε ότι το Oruc Reis το πήρε ο άνεμος στα νερά μας.

»Προφανώς όλα αυτά πρέπει να είναι προσανατολισμένα στο να ξαναφέρουν την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου. Να αντιληφθεί ότι με την προβολή ισχύος δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Και μόνο μέσω της διπλωματίας και την προσφυγή στη Χάγη  για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες μπορούμε να έχουμε λύση στη διαφορά μας».​

ΚΚΕ: Όχι στην εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας – Απεμπλοκή από τα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

«Το ΚΚΕ, σε πλήρη αντιστοιχία με τα λαϊκά συμφέροντα, καταδικάζει και αντιπαλεύει αποφασιστικά την πολιτική της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων», σημείωσε ο Γιώργος Μαρίνος.

«Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που θέτει σε μεγάλους κινδύνους τον λαό μας, χειροτερεύουν διαρκώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε και πρόσθεσε:

«Οι δυνάμεις του ευρω-ατλαντισμού, για τα δικά τους συμφέροντα, αναπτύσσουν παραπέρα τις στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και τροφοδοτούν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και ταυτόχρονα διαμορφώνουν το έδαφος για την προώθηση ενός επώδυνου συμβιβασμού, των συμφερόντων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Στις συνθήκες αυτές είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού μας για την απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, να σταματήσει η αποστολή οπλισμού από τη χώρα μας στον πόλεμο στην Ουκρανία», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Δήθεν μνημόνιο

Ο κ. Δένδιας ενημερώνει τους εκπροσώπους του κομμάτων της βουλής για όλα τα ανοιχτά διπλωματικά θέματα της επικαιρότητας, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη φάση στην οποία βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, την κατάσταση στην Ουκρανία, τη συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου για τις θαλάσσιες ζώνες που η Ελλάδα χαιρέτισε ως παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στη Μεσόγειο κλπ.

Χτες ο κ. Δένδιας κατά την παρουσία του στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο έκανε λόγο «δήθεν «μνημόνιο» που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας για την εκμετάλλευση πόρων που προέρχονται από τις θαλάσσιες αυτές ζώνες. Ένα «μνημόνιο», το οποίο δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο».

Ενώ για την συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντική, ένα ακόμα επιτυχημένο παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης τέτοιων διαφορών στη Μεσόγειο». Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει σήμερα να μεταβεί στο Κίεβο.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024