Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Καταθέτει συμβιβαστική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Κομισιόν: Καταθέτει συμβιβαστική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

«Δυναμικό» ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου θα προτείνει η Κομισιόν σύμφωνα με το Reuters

Την πρότασή της για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά και την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ακρίβειας παρουσιάζει σήμερα η Κομισιόν. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής από τους «27», ωστόσο από το προσχέδιο που έχει διαρρεύσει, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να συμβιβάσουν τις αντίρροπες τάσεις, στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς υπάρχουν τα 15 κράτη μέλη που θέλουν πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή, ωστόσο υπάρχουν και οι πολέμιοι του πλαφόν, προεξάρχουσας της Γερμανίας.

«Δυναμικό» ανώτατο όριο

Η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει την πρότασή της για ένα «δυναμικό» ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου μετά από εβδομάδες διαμάχης, ενίοτε σκληρής, για το θέμα σύμφωνα με το Reuters.

Από τις έως τώρα διαρροές τρία είναι τα βασικά στοιχεία του προσχεδίου της Κομισιόν:

  • Το νομικό πλαίσιο για την κοινή αγορά φυσικού αερίου μέσω της πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Μέτρα αλληλεγγύης, έτσι ώστε κανένα κράτος να μη μείνει χωρίς φυσικό αέριο
  • Μέτρα για την πρόληψη των υπερβολικών τιμών και της υπερβολικής αστάθειας

Συμπληρωματικός δείκτης για το LNG

Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού δείκτη για το LNG, για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με αυτό που έχουμε μάθει το τελευταίο διάστημα αυτό το TTF, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια ισορροπία. Αυτός θα πρέπει να είναι έτοιμος δείκτης μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023 και μέχρι τότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας μηχανισμός, εφόσον αποφασιστεί, για περιορισμό των τιμών των μέγιστων τιμών μέσω του TTF. Πρόκειται για ένα δυναμικό όριο τιμής, το οποίο θα είναι προσωρινό και θα χρησιμοποιείται μόνο εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαίο.

Δύσκολες συζητήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται «δύσκολες» συζητήσεις για να καταλήξουν σε απόφαση οι ηγέτες των 27 κρατών μελών, οι οποίοι θα βρεθούν στις Βρυξέλλες, Πέμπτη και Παρασκευή, για την τακτική Σύνοδο Κορυφής, ενώ ως τότε οι παρασκηνιακές διεργασίες στις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναμένονται πυρετώδεις.

Πολλοί θεωρούν ότι ενδεχομένως θα υπάρχουν αποφάσεις αλλά εξίσου πιθανό είναι ορισμένα ζητήματα να παραμείνουν ανοιχτά καθώς είναι αρκετά δύσκολος ένας συμβιβασμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα του φυσικού αερίου και της ενέργειας γενικότερα. Στις 25 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας μέχρι τις 17-18 Νοεμβρίου.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024