Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πετρέλαιο κίνησης: Το σενάριο για επαναφορά της επιδότησης - Πότε θα ανακοινωθεί το μέτρο

Πετρέλαιο κίνησης: Το σενάριο για επαναφορά της επιδότησης – Πότε θα ανακοινωθεί το μέτρο

Η κυβέρνηση δεν αντιδρά σπασμωδικά τονίζει ο Γ. Οικονόμου. Για κυβερνητικό αλαλούμ έκανε λόγο ο Αλ. Χαρίτσης

Σε επόμενο χρόνο παρέπεμψε τις αποφάσεις για παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα καθώς έσπευσε να τονίσει ότι «δεν αναμένονται σχετικές αποφάσεις τις επόμενες μέρες».

Η κυβέρνηση δεν αντιδρά σπασμωδικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή είχε αφήσει «παράθυρο» για παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης λόγω του ράλι ανόδου της τιμής του με αποτέλεσμα σήμερα το πετρέλαιο κίνησης να είναι πιο ακριβό από τη βενζίνη. Μάλιστα αυτό το φαινόμενο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο κόστος των προϊόντων.

Για την έξαρση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι φαινόμενο που δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη ως απότοκο των διεθνών εξελίξεων και σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αντιδρά σπασμωδικά. Παρατηρεί τα φαινόμενα, δεν τα προσπερνά. Τα μελετά και στο σωστό χρόνο, έχοντας αξιολογήσει τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, κάνει παρεμβάσεις με στόχο να έχουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα».

Αλαλούμ

Η απάντηση αυτή από πλευράς κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Αλέξη Χαρίτση να κάνει λόγο για κυβερνητικό αλαλούμ ερμηνεύοντας τη δήλωση του Γιάννη Οικονόμου ως «απόρριψη» του ενδεχομένου επιδότησης του diesel κίνησης και μάλιστα υποστήριξε ότι ο κ. Οικονόμου «άδειασε» τον πρωθυπουργό.

«Δεν φτάνει που απορρίπτει τα απολύτως αναγκαία μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, με τις παλινωδίες και την εμμονή στην επικοινωνιακή διαχείριση, η κυβέρνηση δημιουργεί τεράστια σύγχυση και οδηγεί σε πρωτοφανή απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις», σχολίσε ο Αλ. Χαρίτσης.

400 εκατ. ευρώ έξτρα πακέτο

Σύμφωνα με τον ΟΤ η κυβέρνηση εξετάζει έξτρα πακέτο παρεμβάσεων άνω των 400 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυρών λόγω της αύξησης στις τιμές των υγρών καυσίμων και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το πετρέλαιο κίνησης, με το υπουργείο Οικονομικών να είναι έτοιμο να επαναφέρει την επιδότηση στην τιμή πώλησής του η οποία εκτοξεύτηκε από την 1η Οκτωβρίου και έχει υπερβεί την τιμή πώλησης της απλής αμόλυβδης βενζίνης.

Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός καθώς η  αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης έχει αντίκτυπο στην εφοδιαστική αλυσίδα και προκαλεί ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη και  μέχρι τον Απρίλιο του 2023 που λήγει η περίοδος της  διάθεσής του,  χωρίς να αποκλείεται η αύξηση του ποσού της επιδότησης πάνω από τα 25 λεπτά το λίτρο.

Θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια

Ωστόσο το είδος, η έκταση και το χρονοδιάγραμμα των πρόσθετων παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια και την πορεία των τιμών στην αγορά. Σαφή ένδειξη για τα ταμειακά περιθώρια θα αποτελέσουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2022 που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για διατήρηση του υψηλού πλεονάσματος στα φορολογικά έσοδα.

Πάντως η εικόνα που καταγράφεται στις τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ιδιαίτερα ρευστή και δεν οδηγεί ακόμα σε ασφαλή συμπεράσματα καθώς ενώ πριν από δέκα ημέρες  το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο ήταν φθηνότερο σε σχέση με το φυσικό αέριο, τα δεδομένα έχουν ανατραπεί και αυτή τη στιγμή το κόστος με χρήση φυσικού αερίου είναι πια κατά 15%  χαμηλότερο. Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών  ο φετινός χειμώνας θα έχει μια μεγάλη ιδιομορφία, όπου οι τιμές σε καύσιμα, αέριο και ρεύμα μπορεί να  μεταβάλλονται και να ανατρέπονται συνεχώς. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αποκλιμακωθεί, δίνοντας σημαντική ανάσα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα μέτρα

Ενόψει του δύσκολου χειμώνα τα «πυρομαχικά» που εξετάζει να ρίξει η κυβέρνηση για να σβήσει μέρος της «φωτιάς» που έχει ανάψει στους καταναλωτές το ράλι των τιμών στα υγρά καύσιμα είναι:

1.      Πετρέλαιο κίνησης: Επαναφορά της επιδότησης των 15 λεπτών το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης για διάστημα τριών μηνών καθώς οι αυξήσεις επιβαρύνουν το μεταφορικό κόστος για τις επιχειρήσεις και μετακυλίονται στις τιμές για τον καταναλωτή. Η πιθανότερη ημερομηνία ενεργοποίησης του μέτρου είναι η 1η Νοεμβρίου χωρίς να αποκλείεται η παρέμβαση να έρθει νωρίτερα ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των διεθνών τιμών και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

2.      Πετρέλαιο θέρμανσης. Σχεδιάζεται επέκταση της επιδότησης στην αντλία για το  πετρέλαιο θέρμανσης έως και τον Απρίλιο του 2023 που με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα λήγει στο τέλος του έτους χωρίς να αποκλείεται ακόμα και αύξηση του ποσού της επιδότησης που σήμερα μαζί με το ΦΠΑ φθάνει τα 25 λεπτά το λίτρο. Η διάρκεια και το ύψος της επιδότησης θα αποφασισθούν το Δεκέμβριο ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά και τα ταμειακά περιθώρια για το 2023. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου  Σταϊκούρα, στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί  εάν θα παραταθεί  το μέτρο το 2023.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024