Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκαινιάστηκε η επαναλειτουργία της Συναγωγής της Ισραηλιτικής Κοινότητας του Δήμου Τρικάλων

Εγκαινιάστηκε η επαναλειτουργία της Συναγωγής της Ισραηλιτικής Κοινότητας του Δήμου Τρικάλων

Ο Δήμαρχος Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Το χρωστάμε στους προγόνους μας, στους τρικαλινούς και τις τρικαλινές που έκρυψαν οικογένειες εβραϊκές οικογένειας στη διάρκεια της Κατοχής»

Με μέγιστη συγκίνηση, κάθε επισημότητα και άπειρες μνήμες εγκαινιάστηκε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 η επαναλειτουργία της Συναγωγής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων. Πρόκειται για έργο που αποκατέστησε τα προβλήματα που υπήρχαν στο κτήριο, αναδεικνύοντάς το και πάλι.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου περιέγραψε ως «υπέροχη ημέρα και ημέρα γιορτής για τα Τρίκαλα» τα εγκαίνια, επισημαίνοντας ότι η πόλη έχει «ανοιχτό μυαλό και καρδιά, ήταν και παραμένει πολυπολιτισμική», θυμίζοντας τη φιλοξενία των 500 προσφύγων το 2016.

Τόνισε πως τα Τρίκαλα «ήταν πόλη ανοιχτή σε πιστεύω και θρησκείες», διατηρώντας ενότητα και αναφέρθηκε στη σημασία της μνήμης «για τους τρικαλινούς Εβραίους που δε γύρισαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης», οπότε έχει σημασία «να είμαστε εδώ, να θυμόμαστε ποιοι είμαστε».

Και τόνισε με έμφαση: «το χρωστάμε στους προγόνους μας, στους τρικαλινούς και τις τρικαλινές που έκρυψαν οικογένειες εβραϊκές οικογένειας στη διάρκεια της Κατοχής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, με έμφαση αναφέρθηκε στην τελετή που «εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα», καθώς  «εγκαινιάζει το ανακαινισμένο και ασφαλές κτήριο αλλά και μια νέα εποχή στη συνέχιση της εβραϊκής ζωής στα Τρίκαλα»,  «προβάλλει τη μακραίωνη ιστορία και τον πολιτισμό της Κοινότητας», «επιβεβαιώνει την αδελφοσύνη που έχει καλλιεργήσει τούτος ο τόπος» και «σηματοδοτεί την αλληλεγγύη».

Η εκδήλωση είχε ξεκινήσει με θρησκευτική τελετή (Μινχά και μπεραχώτ) από τον ραβίνο Λάρισας Ηλία Σαμπετάι, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε ημέρα γιορτής για σύσσωμο τον ελληνικό εβραϊσμό.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη,

– ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Νόαμ Κατς, ο οποίος τόνισε ότι η συναγωγή είναι σύμβολο ισραηλινής ιστορίας εκατοντάδων ετών στα Τρίκαλα, ευχαριστώντας κάθε συμμετέχοντα/ουσα στις εργασίες

– ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος επεσήμανε ότι τα εγκαίνια δείχνουν τον δρόμο για το μέλλον

– ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που χαρακτήρισε ως μεγάλη στιγμή για τα Τρίκαλα τα εγκαίνια επαναλειτουργίας της Συναγωγής.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024