Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «step up» του Λαρεντζάκη, οι κυρίαρχοι Βεζένκοφ και Φαλ και ο πιο ολοκληρωμένος γκαρντ στην Ευρώπη

Το «step up» του Λαρεντζάκη, οι κυρίαρχοι Βεζένκοφ και Φαλ και ο πιο ολοκληρωμένος γκαρντ στην Ευρώπη

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας βλέπει να λειτουργούν σχεδόν τα πάντα ρολόι στο ξεκίνημα της σεζόν

Ο Ολυμπιακός με σχετική άνεση επικράτησε και της Ζαλγκίρις στο κεκλεισμένων των θυρών ΣΕΦ με 90-80 και έκανε το 2-0 στην EuroLeague, ενώ ταυτόχρονα παραμένει αήττητος σε όλες τις διοργανώσεις.

Οι Ερυθρόλευκοι κατά γενική ομολογία είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη αυτήν την περίοδο, παίζουν το πιο ολοκληρωμένο μπάσκετ και ακόμη δεν έχουν μπει για τα καλά στο «κόλπο» τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα, όπως ο Αϊζέια Κάνααν, ο Άλεκ Πίτερς και ο Ταρίκ Μπλακ.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε πράξη τα «θέλω» του το περασμένο καλοκαίρι και διατήρησε το βασικό κορμό της ομάδας αναλλοίωτο, με αποτέλεσμα να μην αλλάξουν πολλά. Παίκτες όπως ο Τόμας Γουόκαπ και ο Μουσταφά Φαλ είναι σαφώς πιο άνετοι με ένα χρόνο στην πλάτη τους, η παραμονή του κομβικού Σάσα Βεζένκοφ, παρά τις σειρήνες του ΝΒΑ και των Κινγκς, είναι «κλειδί», όπως και όλων των Ελλήνων. Κάτι που φαίνεται με το «καλημέρα» στη σεζόν.

Στην αναμέτρηση με τη Ζαλγκίρις, που πάντα δυσκόλευε και δυσκολεύει τον Ολυμπιακό, οι νταμπλούχοι Ελλάδας έκαναν σωστά τα βασικά και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν διαθέσιμος ο Παπανικολάου και ήταν άδειο το γήπεδο φάνηκαν να «καθαρίζουν» χωρίς μάλιστα να πιάσουν και πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης.

Ο απολαυστικός Λαρεντζάκης

Το ρόστερ της ομάδας του Μπαρτζώκα μοιάζει πιο πλήρες από ποτέ, ενώ στο ξεκίνημα της σεζόν μοιάζει να έχει μια τετράδα που έχει κάνει «step up» σε σχέση με πέρσι και αυτό φαίνεται στο παρκέ. Πρώτος και καλύτερος ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο οποίος μετά το Eurobasket και τις απίθανες εμφανίσεις του έχει την ψυχολογία στα ύψη. Κόντρα στην Μπαρτσελόνα ήταν αυτός που με τα τρίποντά του έφερε ένα σπουδαίο διπλό, ενώ και με τη Ζαλγκίρις είχε 15 πόντους και «ξεκόλλησε» την ομάδα εκεί όπου χρειαζόταν.

Ο έλληνας γκαρντ είναι ο πιο οικονομικός σκόρερ του Ολυμπιακού και έχει καταφέρει με την παρουσία του να κερδίσει παραπάνω χρόνο και σε αυτό το διάστημα να κάνει και τη διαφορά σε άμυνα και επίθεση. Γι’ αυτό και ο Μπαρτζώκας τον εμπιστεύεται όλο και περισσότερο. Και εκείνος τον δικαιώνει.

Το δίδυμο Βεζένκοφ – Φαλ

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός περίμενε και περιμένει πολλά από το βασικό δίδυμο ψηλών του. Ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Μουσταφά Φαλ είναι κυρίαρχοι και ώρες ώρες τρομακτικοί για τους αντιπάλους, κάτι που κατάλαβαν από πρώτο χέρι και στη Ζαλγκίρις.

Ο πρώτος αναδείχτηκε MVP της αγωνιστικής με ένα μυθικό double double που είχε 23 πόντους και 14 ριμπάουντ, ενώ και ο Γάλλος έκανε τα πάντα έχοντας 16 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Το πιο σημαντικό στην περίπτωση αυτών των δύο είναι και ο τρόπος που συνεργάζονται μεταξύ τους. Αυτό είναι το «κλειδί», αφού τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση «βρίσκονται» και έχουν καταφέρει να «κουμπώσουν» ιδανικά, μαζί φυσικά με το γεγονός ότι είναι και οι δύο εξαιρετικοί ριμπάουντερ.

Ο Μπαρτζώκας έχει δυο «υπερόπλα» στο «4» και στο «5», που μπορούν να ματσάρουν απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Και όσο ο Βεζένκοφ είναι σε τέτοια ημιάγρια κατάσταση, δεν αποκλείεται να κυνηγήσει όλα τα ατομικά βραβεία της σεζόν.

Το «κομπιούτερ» Γουόκαπ

Μπορεί λοιπόν οι Βεζένκοφ, Φαλ και Λαρεντζάκης να κάνουν τη διαφορά μέχρι στιγμής στη σεζόν, ειδικά στην επίθεση, όμως αν στο «κάδρο» δεν υπήρχε αυτή η μοναδική περίπτωση του Τόμας Γουόκαπ, πιθανόν να μην ήταν αυτό το ξεκίνημα στη σεζόν. Ο αμερικανός γκαρντ είναι η επιτομή του παίκτη της ομάδας και κατά πάσαν πιθανότητα ο πιο σημαντικός κρίκος στον τρόπο που είναι δομημένος ο φετινός Ολυμπιακός.

Ο Γουόκαπ κάνει τα πάντα μέσα στο παρκέ, κάτι που απέδειξε σε όλα τα ματς μέχρι σήμερα, και δείχνει πως αποτελεί τον πιο ολοκληρωμένο γκαρντ στην Ευρώπη. Στην άμυνα είναι ο φόβος και ο τρόμος των αντίπαλων γκαρντ, σε όλες τις αλλαγές προσπαθούν να τον αποφύγουν, ενώ είναι ένας απίστευτα έξυπνος αμυντικός, κάτι που δείχνουν και τα πολλά κλεψίματα που έχει.

Και αν στην άμυνα κάνει θραύση, πλέον είναι ο «μαέστρος» του Μπαρτζώκα και στο επιθετικό κομμάτι. Ο Αμερικανός μπορεί να μην είναι ο παίκτης που θα κάνει «τρελούς» αριθμούς στην επίθεση, όμως έχει αυτήν την απίθανη ικανότητα να παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Και το κάνει σχεδόν πάντα. Είτε μοιράζοντας είτε σκοράροντας είτε κάνοντας διεισδύσεις, ο Γουόκαπ είναι αυτό ακριβώς που θέλει ο κάθε προπονητής. Και ο Ολυμπιακός έχει την τύχη και την ικανότητα (του Μπαρτζώκα) να τον έχει στο ρόστερ του.

Στο χθεσινό ματς είχε 10 πόντους (3/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 1/1 βολή) 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα, όμως η συνεισφορά του είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμη και από αυτούς τους αριθμούς. Σε κάθε παιχνίδι γεμίζει τη στατιστική του, ενώ μαρκάρει πάντα τον καλύτερο παίκτη των αντιπάλων στα γκαρντ.

Και την ίδια ώρα δείχνει πως έχει τέτοια φυσική κατάσταση, που μπορεί να μείνει στο παρκέ ακόμη και σε όλο το ματς. Ο Γουόκαπ είναι ο πιο σημαντικός λόγος που οι Ερυθρόλευκοι μπορούν να επιστρέψουν στο Final Four, πολύ απλά γιατί έχει καταφέρει να κάνει «step up» και ο ίδιος, έχοντας κλείσει εντυπωσιακά την περσινή σεζόν. Και το ιδιαίτερο είναι ότι αυτός ο Ολυμπιακός έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024