Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίριλο Μπουντάνοφ: Ο «μυστικός αρχηγός των Ουκρανών πρακτόρων

Κίριλο Μπουντάνοφ: Ο «μυστικός αρχηγός των Ουκρανών πρακτόρων

Υπήρξε πράκτορας πεδίου τα χρόνια του πολέμου κατά των αυτονομιστών στο Ντονμπάς και επέζησε ρωσικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο, πλέον είναι στρατηγός και διοικητής της GUR.

Είναι μόλις 36 χρόνων αλλά διαθέτει ήδη τον βαθμό του στρατηγού. Παραμένει όσο πιο κρυμμένος γίνεται από τις συνεχείς ειδήσεις που παράγει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θεωρείται όμως μαζί με την υπηρεσία που διοικεί, την GUR, την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού, υπεύθυνος για τις πλέον επιθετικές και θεαματικές επιχειρήσεις που αποδίδονται στην Ουκρανία: το όνομα αυτού, Κίριλο Μπουντάνοφ.

Υπήρξε πράκτορας πεδίου τα χρόνια του πολέμου κατά των αυτονομιστών στο Ντονμπάς και επέζησε ρωσικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Κίεβο, το 2019 – έναν χρόνο πριν διοριστεί επικεφαλής της GUR. Πρώτα τον Μάιο και κατόπιν τον Σεπτέμβριο, ο Μπουντάνοφ διακήρυξε πως μέχρι τα τέλη του χρόνου οι ουκρανοί στρατιώτες θα έχουν εισέλθει στην Κριμαία.

Σε μία σπάνια συνέντευξή του, την άνοιξη, είχε επίσης αναγνωρίσει πως διαθέτει «ευρύ δίκτυο πρακτόρων στη Ρωσία». Λίγο αργότερα, στις 16 Ιουνίου, η υπηρεσία του δημοσίευσε στο Internet τις τεχνικές μελέτες και τα σχέδια κατασκευής της γέφυρας του Κερτς, η οποία συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία και επλήγη το Σάββατο από έκρηξη. Το μήνυμα ήταν, όπως σημειώνει η ιταλική «La Repubblica», σαφές.

Οι εκκαθαρίσεις

Τα ουκρανικά Μέσα, βέβαια, μιλούν περισσότερο τις τελευταίες ημέρες για μια επιχείρηση της Κρατικής Ασφάλειας. Αρκετοί ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν πως η SBU δεν είναι αυτή την περίοδο σε θέση να φέρει εις πέρας τέτοιες ειδικές αποστολές – μόλις τον περασμένο Ιούλιο ο Ζελένσκι απέπεμψε τον επικεφαλής της, και παιδικό του φίλο, Ιβάν Μπακάνοφ, όπως και τη γενική εισαγγελέα της χώρας, εν μέσω εκατοντάδων ερευνών σε βάρος υπαλλήλων τους για εσχάτη προδοσία. Οι εκκαθαρίσεις δεν άγγιξαν, αντιθέτως, ούτε τον Μπουντάνοφ ούτε την GUR.

Εν καιρώ πολέμου, ο Μπουντάνοφ αναφέρεται άμεσα στον Αντρίι Γιαρμάκ, τον επιτελάρχη του Ζελένσκι. Και οι πληροφορίες θέλουν την GUR να περιλαμβάνει αφενός κάποιες ειδικές μονάδες, τις «Σαμάν», που εκτελούν αποστολές δολιοφθοράς στη Ρωσία, αφετέρου κάποια δίκτυα πρακτόρων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη που οργανώνουν την αντίσταση.

Τον Μπουντάνοφ φωτογράφισε, εμμέσως πλην σαφώς, και η Ουάσιγκτον, αφήνοντας να διαρρεύσει στους «New York Times» η εκτίμησή της ότι «τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης» ενέκριναν την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο τον Αύγουστο κοντά στη Μόσχα, από την οποία σκοτώθηκε η Ντάρια Ντούγκινα, η κόρη του διαβόητου ρώσου προπαγανδιστή Αλεξάντρ Ντούγκιν.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024