Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεν είναι κάτι απλό, αλλά γίνεται

Δεν είναι κάτι απλό, αλλά γίνεται

Είναι δεδομένο πως κι απόψε ο Μίτσελ θα κάνει εκπλήξεις, είναι η ειδικότητά του

Αν αναρωτιέστε γιατί δεν ξεκινά το περίφημο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2, το δεύτερο επαγγελματικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της χώρας, το εξηγεί πολύ καλά μια νέα επιστολή του προέδρου της Λίγκας Βαγγέλη Μαρινάκη στον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο.

«Τουλάχιστον πέντε ομάδες (που εμπλέκονται σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που αφορούν τρεις εθνικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων μία επαγγελματική) βρίσκονται όμηροι της αβελτηρίας της Ομοσπονδίας» αναφέρει η επιστολή. Πληρώνουν, όπως τονίζει, «προβλήματα που η ίδια η ΕΠΟ δημιούργησε»! «Δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν εξ υμών ότι το πρόβλημα ουσιαστικά εκκινεί από την απόφαση να διεξαχθούν ερασιτεχνικά πρωταθλήματα κατά παράβαση των νόμων της ελληνικής Πολιτείας, νόμων που αφορούν το Μητρώο Σωματείων, στους οποίους η ΕΠΟ είναι καταστατικά υποχρεωμένη να πειθαρχεί.

Στο όνομα του «αυτοδιοίκητου» αποφασίστηκε – εντελώς αυθαίρετα – η ΕΠΟ ως θεσμικό όργανο να αγνοήσει το Μητρώο Ερασιτεχνικών Σωματείων που προβλέπει και επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία ως ελάχιστη προϋπόθεση νόμιμης λειτουργίας των αθλητικών σωματείων, την οποία έχουν σεβαστεί όλες οι αθλητικές Ομοσπονδίες όλων των ομαδικών αθλημάτων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στον σημερινό τραγέλαφο – που δεν θα έχει τέλος» γράφει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Λίγκας και προσθέτει πως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα έχει συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες. Και καταλήγει. «Είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω ότι την ίδια ώρα που η ΕΠΟ έχει βρεθεί ενώπιον αυτού του πρωτοφανούς αδιεξόδου, η Εκτελεστική Επιτροπή εγκρίνει προκηρύξεις πρωταθλημάτων οι οποίες εξακολουθούν να αγνοούν τις διατάξεις του Νόμου σε ό,τι αφορά το Μητρώο Σωματείων, με αποτέλεσμα να θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι και του χρόνου θα βρεθούμε στην ίδια ακριβώς κατάσταση». Καταπληκτικό!

Θα ‘πρεπε

Το απλοποιώ. Η ΕΠΟ αγνοώντας τους νόμους του κράτους επί της ουσίας δυσκολεύει τη σύσταση των δύο κατηγοριών της Σούπερ Λίγκας 2. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Λίγκας το κάνει γνωρίζοντας πως όποια απόφαση κι αν πάρει, που να αφορά την άνοδο σωματείων από τη Γ’ Εθνική, θα υπάρχουν δικαστικές προσφυγές από σωματεία που πιστεύουν πως έχουν αδικηθεί. Το χειρότερο είναι η πρόβλεψη ότι αυτή η ασυδοσία θα οδηγήσει στα ίδια αδιέξοδα και του χρόνου.

Απλή

Κάποιος λογικά θα ρωτούσε αν υπάρχουν ομάδες που κέρδισαν πρωταθλήματα και γιατί αυτές δεν ανεβαίνουν για να αγωνιστούν στη Σούπερ Λίγκα 2 κ.λπ. όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Η απάντηση είναι απλή: πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει μια ποδοσφαιρική ομοσπονδία που να αγνοεί τους νόμους του κράτους. Γιατί η δική μας το κάνει; Διότι η κυβέρνηση με την απουσία της και την αδράνειά της τής το επιτρέπει. Αυτό δεν το λέει ο Μαρινάκης. Ενώ θα ‘πρεπε…

Ξέχασαν

Μιλώντας για ποδοσφαιρικές διοργανώσεις που γίνονται (και που συμβαίνει να είναι πιο ενδιαφέρουσες από όσες δεν γίνονται, αν και η ΕΠΟ δεν θα συμφωνούσε…) δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν μια βραδιά στο Τσάμπιονς Λιγκ τόσο φτωχή σε γκολ όσο αυτή που είχαμε την Τρίτη το βράδυ.

Σε κανένα από τα οκτώ ματς δεν σημειώθηκαν πάνω από δύο γκολ! Ξέχασαν ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Παρί, η Μπενφίκα, η Μπορούσια Ντόρτμουντ, η Σεβίλλη, η Μίλαν την τέχνη του γκολ; Οχι φυσικά.

Απλά το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, όπως και οι άλλες δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχουν διοργανωτικά κάτι το ασυνήθιστο: οι αγωνιστικές τους είναι συνεχόμενες και δεν υπάρχει μεταξύ τους η συνηθισμένη απόσταση των δεκαπέντε ημερών. Ετσι οι προπονητές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αλλαγές, ενώ και οι παίκτες είναι λογικό είτε να κουβαλάνε κούραση από το προηγούμενο ματς του πρωταθλήματος είτε να σκέφτονται το επόμενο.

Η Γιουβέντους και η Μίλαν π.χ. είχαν αγωνιστεί αντιμέτωπες στο Καμπιονάτο το Σάββατο. Τρεις μέρες αργότερα πλήρωσαν με ήττες το ξόδεμα δυνάμεων. Η Ρεάλ Μαδρίτης αγωνίζεται την Κυριακή με την Μπαρτσελόνα. Ηταν λογικό στο ματς με τη Σαχτάρ να έχει λίγο το μυαλό της στο clasico.

Υπό αυτό το πρίσμα μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός π.χ., που αγωνίζεται με άλλη σύνθεση στο Γιουρόπα Λιγκ και άλλη στο πρωτάθλημα, θα ‘πρεπε να έχει κάποιο αβαντάζ απόψε απέναντι στην Καραμπάγκ παρότι θα αγωνιστεί εκτός έδρας και μπροστά σε ένα φανατικό κοινό που δεν αποκλείεται να υποδεχθεί την ελληνική ομάδα με τουρκικές σημαίες!

Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί οι Αζέροι ζουν με ένα όνειρο: να τερματίσουν πρώτοι στον όμιλο και να βρεθούν απευθείας στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ χωρίς να δώσουν ματς με κάποια ομάδα από τις οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ που θα συνεχίσουν έπειτα από αυτό στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το σχέδιο της Καραμπάγκ είναι να παίξει την πρωτιά στον όμιλο στο τελευταίο ματς με τη Φράιμπουργκ στο Μπακού. Το κίνητρο των Αζέρων απόψε είναι πιο μεγάλο από αυτό του Ολυμπιακού – κακά τα ψέματα.

Συνέχεια

Βέβαια κι ο πρωταθλητής δεν μπορεί να μην επιδιώξει να πάρει κάτι από το ματς. Επειτα από τρεις ήττες στα τρία πρώτα παιχνίδια του ομίλου, η πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ είναι σχεδόν αδύνατη, αλλά η συνέχεια στον επόμενο γύρο του UEFA Conference League νομίζω πως περνά από το Μπακού. Η Ναντ, αντίπαλος για την τρίτη θέση, από την Καραμπάγκ έχασε και μάλιστα με 3-0. Αν οι Γάλλοι δεν κερδίσουν απόψε τη Φράιμπουργκ (που θέλει την πρωτιά στον όμιλο και δεν μπορεί να είναι αδιάφορη), ακόμα και μια ισοπαλία του Ολυμπιακού απόψε μπορεί να του είναι χρήσιμη. Το θέμα είναι αν υπάρχει στον Ολυμπιακό κάποια φιλοδοξία για πρόκριση ή αν θεωρούν ότι με όλα όσα έχουν συμβεί φέτος και με την κακοδαιμονία που κατατρέχει την ομάδα, η Ευρώπη μπορεί να περιμένει.

Τρόπος

Αν φιλοδοξία υπάρχει, υπάρχει και τρόπος: η επανάληψη του παιχνιδιού που ο Ολυμπιακός έκανε κόντρα στους Αζέρους στο πρώτο ημίχρονο την περασμένη Πέμπτη στο Γ. Καραϊσκάκης θα του έδινε ελπίδες να κάνει αποτέλεσμα. Δεν είναι απλό, αλλά γίνεται. Ο Ολυμπιακός για περίπου μία ώρα έκανε απέναντι στην Καραμπάγκ το καλύτερό του ματς. Την περασμένη Πέμπτη πλήρωσε το ότι ο κόουτς Μίτσελ, βλέποντας ότι η ομάδα του είναι καλά, άνοιξε το ματς με στόχο να το κερδίσει.

Η έξοδος του Μπουχαλάκη, η αλλαγή της διάταξης από 5-4-1 σε 4-4-2, η χαλαρότητα και η τρέλα του Σισέ έφεραν την κατάρρευση στο τέλος. Απόψε ο Μίτσελ ξέρει πως ο Ολυμπιακός του δεν είναι έτοιμος για μεγάλα ρίσκα. Η ερώτηση είναι αν η συνέχεια στο UEFA Conference League μπορεί να είναι το κίνητρο που ο Ολυμπιακός ψάχνει. Η Καραμπάγκ έχει το μεγάλο δικό της.

Sports in

Η παράδοση που… διχάζει το ελληνικό μπάσκετ (vids)

Ο Παναθηναϊκός θέλει να την διατηρήσει και ο Ολυμπιακός να τη σπάσει...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024