Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ενεργειακή κρίση: Χώρες-μέλη της ΕΕ πιέζουν για μείωση του στόχου στο μερίδιο των ΑΠΕ

Ενεργειακή κρίση: Χώρες-μέλη της ΕΕ πιέζουν για μείωση του στόχου στο μερίδιο των ΑΠΕ

Αντιδράσεις στην πρόταση της Κομισιόν για αύξηση από το 40 στο 45%.

Χώρες-μέλη της ΕΕ πιέζουν για αλλαγές στο σχέδιο REPowerEU της Κομισιόν για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ζητώντας μεταξύ άλλων να καταργηθεί ο προτεινόμενος στόχος του 45% για το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, δείχνει έγγραφο που εξέτασε το Euractiv.

Οι τροποποιήσεις που προτείνονται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παρουσιάστηκε τον Μάιο, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ταχύτητα υιοθέτησης ΑΠΕ, οι οποίες έχουν ζωτικής σημασία για την απεξάρτηση από τη Ρωσία και τη μείωση των τιμών ενέργειας, αναφέρει ο δικτυακός τόπος.

Οι τροπολογίες καταργούν το σχέδιο της Επιτροπής να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον προηγούμενο στόχο του 40% για τις ΑΠΕ, ο οποίος συμφωνήθηκε από τις χώρες-μέλη τον Ιούνιο.

Οι προτεινόμενες αλλαγές προκάλεσαν την αντίδραση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

«Η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 45% έως το 2030 είναι η ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε μια τριπλή κρίση ταυτόχρονα: την κλιματική κατάρρευση, την πρόσβαση σε ασφαλή ενέργεια και τη μεσοπρόθεσμη μείωση των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές» είπε στο Euractiv ο Ρομέν Λοζιέ της WWF.

«Εάν οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πραγματικά δεσμευμένες να λύσουν και τα τρία προβλήματα, θα πρέπει να αποδεχτούν τον υψηλότερο στόχο για τις ΑΠΕ» τόνισε.

Ενστάσεις και για την αδειοδότηση

Ακόμα, οι προτεινόμενες αλλαγές θα ακύρωναν το σχέδιο της Κομισιόν να ενσωματώσει στο κοινοτικό δίκαιο την αρχή ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να θεωρούνται θέμα «υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος».

Η αρχή αυτή θα συνέβαλε στην προστασία νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έναντι νομικών προκλήσεων, οι οποίες έχουν καθυστερήσει την κατασκευή αιολικών πάρκων σε χώρες όπως η Γαλλία.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ διατήρησαν ωστόσο την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία περιοχών «go-to» για ΑΠΕ, χώρους ιδιαίτερα κατάλληλους για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι τροπολογίες που εισήγαγαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ αυξάνουν τον χρόνο που απαιτείται για την αδειοδότηση σε αυτές τις περιοχές. Ενώ οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξακολουθήσουν να διασφαλίζουν ότι η διαδικασία χορήγησης αδειών δεν υπερβαίνει το ένα έτος για έργα σε περιοχές «go-to» και τα δύο έτη αλλού, η περίοδος παράτασης και για τις δύο έχει αυξηθεί.

Οι περιοχές «go-to» υποστηρίζονται από τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας ως ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να απλοποιηθεί η αδειοδότηση.

«Το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για τις άδειες καλύπτει όλα τα κενά. Οι νομικές προτάσεις διευκρινίζουν ποιες άδειες πρέπει να εκδοθούν εντός των υφιστάμενων προθεσμιών και δημιουργούν περιοχές «go-to» όπου τα έργα μπορούν να προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα μετά από μια στρατηγική περιβαλλοντική αξιολόγηση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dixon τον Μάιο.

Υπάρχουν τώρα ανησυχίες ότι ο περιορισμός αυτών των μέτρων θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Οι χώρες-μέλη, τέλος, προτείνουν να αναγνωριστούν ως go-tο περιοχές και θαλάσσιες εκτάσεις για υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024