Πούτιν: Οι διαρροές στους Nord Stream είναι ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της ΕΕ» τόνισε ο ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα δεν ευθύνεται για τις υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
«Ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας» χαρακτήρισε τις διαρροές στον αγωγό Nord Stream ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, ο ρώσος πρόεδρος είπε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας, με στόχο να υπονομεύσει τη ενεργειακή ασφάλεια μιας ολόκληρης ηπείρου. Οι υπολογισμοί πίσω από την ενέργεια ήταν αρκετά κυνικοί, να μπλοκάρουν και να καταστρέψουν τις οικονομικές πηγές ενέργειας και να στερήσουν από εκατομμύρια ανθρώπους και βιομηχανικούς καταναλωτές το φυσικό αέριο, τη θέρμανση, την ηλεκτρική ενέργεια και άλλους πόρους».
Διαβάστε επίσης: Η ώρα των… προβλέψεων έφτασε – Πόσο κρύο θα κάνει τον χειμώνα
Τόνισε, δε, πως η «επίθεση» εναντίον των αγωγών Nord Stream είναι ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο», καθώς δείχνει πως κινδυνεύουν σημαντικές ενεργειακές ή τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αγωγοί μπορούν να επισκευαστούν και τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αέριο μέσω του Nord Stream 2, μία γραμμή του οποίου είναι ασφαλής, όπως είπε.
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της ΕΕ» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα δεν ευθύνεται για τις υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.
Ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε επιπλέον ότι δεν πρέπει να γίνεται «πολιτικοποίηση» του ζητήματος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ κατηγόρησε την Ε.Ε. για ανεπαρκείς επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Διαβάστε επίσης: Οκτώ συλλήψεις για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας – Τι ισχυρίζονται οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας
«Μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλος κόμβος αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία»
Παράλληλα, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Μόσχα μπορεί να ανακατευθύνει τις προμήθειες αερίου μέσω Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ υποστήριξε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλος κόμβος αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία. Είπε, επίσης, ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση διακανονισμών σε τοπικά νομίσματα για προμήθειες ενέργειας.
Ο ρώσος δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το 2025, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν θα παραχωρήσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά ενέργειας παρά τις κυρώσεις της Δύσης. Ο Πούτιν χαιρέτισε, επίσης, την απόφαση του ΟΠΕΚ+, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, ανέφερε ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου είναι «απειλή για δισεκατομμύρια ανθρώπους».
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)


















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442