Παρατείνεται το εμπάργκο της Ρωσίας στην εισαγωγή τροφίμων από την ΕΕ και άλλες χώρες, σύμφωνα με ρωσικό κυβερνητικό έγγραφο, ένα μέτρο που εφαρμόζεται από το 2014 και αφορά τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η απαγόρευση των εισαγωγών τροφίμων με προέλευση κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλες χώρες παρατάθηκε ως την 31η Δεκεμβρίου 2023, δείχνει κυβερνητικό έγγραφο για τα «ειδικά οικονομικά μέτρα» που έχουν σκοπό να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας (στη φωτογραφία αρχείου του Maxim Zmeyev/Reuters, επάνω, αγορά φρούτων στη Μόσχα).

Μέτρο αντιποίνων

Το εμπάργκο, που εφαρμόζεται από τον Αύγουστο του 2014, αφορά τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες στο στόχαστρο.

Δείτε ακόμα – Μπάιντεν: «Ορθολογικός» ο Πούτιν αλλά έκανε «εσφαλμένους υπολογισμούς» για την Ουκρανία

Πρόκειται για μέτρο αντιποίνων στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και το ξέσπασμα της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.

Παρά την απαγόρευση των εισαγωγών, προϊόντα δυτικής προέλευσης διατίθενται στη Ρωσία, εισέρχονται είτε χάρη σε παρακάμψεις της είτε από λαθρέμπορους.

Στη μαύρη αγορά, τα δυτικά προϊόντα είναι πανάκριβα: τα ιταλικά και τα γαλλικά τυριά, για παράδειγμα, έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση όσο και δυσθεώρητες τιμές.

Υψηλές τιμές

Τόνοι τροφίμων από το εξωτερικό έχουν καταστραφεί στην προσπάθεια των ρωσικών αρχών να αποθαρρύνουν το εμπόριο στη μαύρη αγορά.

Ωστόσο, ορισμένοι καταναλωτές διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές και την ενίοτε κατώτερη ποιότητα των εγχώριων τροφίμων.

Ειδικοί παρατηρούν πως η εξάλειψη του ανταγωνισμού από το εξωτερικό οδήγησε στη δημιουργία μονοπωλίων και στην αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής που παράγονται στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr