Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πούτιν: Παρατείνει το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από ΕΕ και άλλες χώρες

Πούτιν: Παρατείνει το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από ΕΕ και άλλες χώρες

Παρατείνεται το εμπάργκο της Ρωσίας στην εισαγωγή τροφίμων από την ΕΕ και άλλες χώρες, σύμφωνα με ρωσικό κυβερνητικό έγγραφο, ένα μέτρο που εφαρμόζεται από το 2014 και αφορά τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η απαγόρευση των εισαγωγών τροφίμων με προέλευση κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλες χώρες παρατάθηκε ως την 31η Δεκεμβρίου 2023, δείχνει κυβερνητικό έγγραφο για τα «ειδικά οικονομικά μέτρα» που έχουν σκοπό να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας (στη φωτογραφία αρχείου του Maxim Zmeyev/Reuters, επάνω, αγορά φρούτων στη Μόσχα).

Μέτρο αντιποίνων

Το εμπάργκο, που εφαρμόζεται από τον Αύγουστο του 2014, αφορά τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες στο στόχαστρο.

Δείτε ακόμα – Μπάιντεν: «Ορθολογικός» ο Πούτιν αλλά έκανε «εσφαλμένους υπολογισμούς» για την Ουκρανία

Πρόκειται για μέτρο αντιποίνων στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και το ξέσπασμα της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.

Παρά την απαγόρευση των εισαγωγών, προϊόντα δυτικής προέλευσης διατίθενται στη Ρωσία, εισέρχονται είτε χάρη σε παρακάμψεις της είτε από λαθρέμπορους.

Στη μαύρη αγορά, τα δυτικά προϊόντα είναι πανάκριβα: τα ιταλικά και τα γαλλικά τυριά, για παράδειγμα, έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση όσο και δυσθεώρητες τιμές.

Υψηλές τιμές

Τόνοι τροφίμων από το εξωτερικό έχουν καταστραφεί στην προσπάθεια των ρωσικών αρχών να αποθαρρύνουν το εμπόριο στη μαύρη αγορά.

Ωστόσο, ορισμένοι καταναλωτές διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές και την ενίοτε κατώτερη ποιότητα των εγχώριων τροφίμων.

Ειδικοί παρατηρούν πως η εξάλειψη του ανταγωνισμού από το εξωτερικό οδήγησε στη δημιουργία μονοπωλίων και στην αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής που παράγονται στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024