Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηράκλειο, για περιπάτους στην αρχαιότητα και γεύσεις από Κρήτη

Ηράκλειο, για περιπάτους στην αρχαιότητα και γεύσεις από Κρήτη

Μινωικά ανάκτορα, μεσαιωνικά κάστρα και αυθεντικές κρητικές γεύσεις είναι μόνο ορισμένα από τα κομμάτια που συνθέτουν τη γοητεία του Ηρακλείου

Έχοντας να επιδείξει αρχαιολογικό πλούτο που δύσκολα συγκρίνεται με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας, με την εξαίρεση ίσως των Αθηνών, εντυπωσιακά ενετικά τείχη και εκκλησίες, απομεινάρια της οθωμανικής κυριαρχίας και εκπληκτική νυχτερινή ζωή τόσο το καλοκαίρι όσο και στην καρδιά του χειμώνα, το Ηράκλειο είναι μια πόλη που αξίζει να την επισκεφθείς σε οποιαδήποτε εποχή. Ίσως, μάλιστα, να δίνει τον καλύτερό του εαυτό μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν, όταν οι δρόμοι του είναι πιο φιλικοί προς τον επισκέπτη και οι θερμοκρασίες του «σηκώνουν» περισσότερο περπάτημα. Θες να ανακαλύψεις τη διαχρονική γοητεία του Ηρακλείου; Κλείσε τώρα θέση σε μια από τις απευθείας πτήσεις της AEGEAN.

Στα φρούρια και τα τείχη των Ενετών

Ο περίπατος ξεκινά από το παλιό ενετικό λιμάνι – αγαπημένη βόλτα και των ίδιων των Ηρακλειωτών – όπου δεσπόζει το επιβλητικό Φρούριο του Κουλέ. Κατασκευασμένο αρχικά από τους Ενετούς, με την ονομασία Rocca al Mare (Φρούριο της Θάλασσας), αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή από τους Οθωμανούς, ενώ σήμερα λειτουργεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αφού παρατηρήσεις τα μαρμάρινα ανάγλυφα με τα φτερωτά λιοντάρια, στρέψε το βλέμμα σου στα όμορφα θολωτά νεώρια (τα ναυπηγία που χρησιμοποιούσαν οι Ενετοί για την επισκευή των πλοίων τους) και τα υπόλοιπα σημάδια της εμπορικής σημασίας του λιμανιού κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Μη χάσεις: Ιδιαίτερα όμορφος είναι και ο περίπατος στα ενετικά τείχη που προστάτευαν την πόλη του Ηρακλείου. Αξίζει μια στάση στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο, όπου βρίσκεται ο τάφος του μεγάλου κρητικού λογοτέχνη, Νίκου Καζαντζάκη, με τη διάσημη επιγραφή «Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβάμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος».

Μια βόλτα στα μινωικά ανάκτορα – ή περισσότερες

Ένα από τα βασικά αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις είναι τα μινωικά ανάκτορα της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, προτίμησε την Κνωσό, τόσο για την εγγύτητά της (απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από την πόλη), όσο και για τον πλούτο των ευρημάτων της. Η εμπειρία της περιήγησής σου στο δαιδαλώδες ανάκτορο με τις πολύχρωμες τοιχογραφίες, που παραμένει μέχρι και σήμερα το σπουδαιότερο μνημείο του μινωικού πολιτισμού, είναι βέβαιο πως θα σου μείνει αξέχαστη. Στην περίπτωση, όμως, που έχεις το περιθώριο, απομακρύνσου λίγο περισσότερο, για να προσεγγίσεις το επιβλητικό Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού στα νότια του νομού. Σε αντίθεση με την Κνωσό, δεν έχουν πραγματοποιηθεί έργα αναστήλωσης, αλλά μόνο συντήρηση των αρχαιοτήτων, διαμορφώνοντας δυο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά εξίσου σημαντικά μνημεία.

Μη χάσεις: Εάν έχεις  κι άλλες μέρες στη διάθεσή σου και πραγματικό πάθος για την ελληνική αρχαιότητα; Η Αρχαία Γόρτυνα, μια από τις σημαντικότερες πόλεις του μινωικού πολιτισμού, βρίσκεται στα 45 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, σε μια έκταση πνιγμένη στους ελαιώνες. Μάλιστα, η Γόρτυνα υπήρξε πρωτεύουσα της Κρήτης και της Κυρηναϊκής (τμήμα της σημερινής Λιβύης) στη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μέχρι την καταστροφή της από τους Άραβες το 828 μ.Χ.

Κρητικοί θησαυροί

Στο Ηράκλειο βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ευρώπης και το δεύτερο σπουδαιότερο στην Ελλάδα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα συναντήσεις τη μεγαλύτερη συλλογή μινωικών αρχαιοτήτων του κόσμου, με ευρήματα διεθνούς ακτινοβολίας, όπως η Θεά με τα Φίδια και ο αινιγματικός Δίσκος της Φαιστού. Εκεί θα θαυμάσεις και σημαντικές τοιχογραφίες από τα μινωικά ανάκτορα, αλλά και σημαντικά δείγματα της ανθρώπινης παρουσίας και έργα τέχνης από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια.

Μη χάσεις: Έχοντας περάσει στα χέρια ενός (ετερόκλητου) πλήθους κατακτητών και ακολουθώντας διαφορετική πορεία από την ηπειρωτική Ελλάδα, μέχρι να επιτευχθεί τελικά η Ένωση το 1914, η Κρήτη κρύβει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο καλύτερος τρόπος για να τη μάθεις, είναι μια επίσκεψη στο εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου, όπου συναρπαστικά εκθέματα θα σε μεταφέρουν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της, από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Τοιχογραφίες, εικόνες, νομίσματα, κοσμήματα, αντικείμενα από την Κρητική Επανάσταση, παραδοσιακές ενδυμασίες, κεντήματα και μουσικά όργανα, σε βοηθούν όχι μόνο να βάλεις σε σειρά τα γεγονότα, αλλά και να καταλάβεις καλύτερα τον πολιτισμό και την ατμόσφαιρα της παλιάς Κρήτης.

Εκκλησίες και κρήνες

Αναζητώντας σημαντικά τοπόσημα που άφησαν πίσω τους η Ενετοκρατία και η Τουρκοκρατία, καταλαβαίνεις την περίπλοκη ιστορία του Ηρακλείου. Λαμπρό παράδειγμα ο ναός του Αγίου Τίτου με την εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική – οικοδομήθηκε αρχικά ως τζαμί στα ερείπια παλιότερου χριστιανικού ναού -, αλλά και ο ιδιαίτερος Ναός Πέτρου και Παύλου (ή Άγιος Πέτρος των Δομινικανών) που ανεγέρθηκε στα πρώτα χρόνια της βενετσιάνικης κυριαρχίας και ξαφνιάζει με το παράξενο σχήμα του.

Αν έχεις το χρόνο, μια επίσκεψη αξίζει και ο ενετικός ναός της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών, όπου στεγάζεται το Μουσείο Εικόνων και Κειμηλίων Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ενώ στο παρελθόν λειτουργούσε Σχολή Μόρφωσης, στην οποία σπούδασαν σπουδαίοι Κρητικοί, όπως ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ο Γεώργιος Χορτάτζης και ενδεχομένως ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος. Όταν – αναπόφευκτα – περάσεις από την οδό 25ης Αυγούστου, δώσε προσοχή στη Λότζια, άλλοτε λέσχη ενετών ευγενών και νυν Δημοτικό Μέγαρο. Πρόκειται μάλλον για το κομψότερο δείγμα της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής της πόλης – και το 1987 ανακηρύχθηκε ως το καλύτερα αναστηλωμένο μνημείο της Ευρώπης.

Μη χάσεις: Το πιο διάσημο τοπόσημο του Ηρακλείου – και το πιο πολυσύχναστο σημείο του – έχει τη δική του ιστορία. Πρόκειται για τις περίτεχνες Κρήνες, που κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας για να φέρουν τρεχούμενο νερό δίνοντας τέλος στη λειψυδρία της πόλης. Επάνω από τη δεξαμενή υψώνονται τα χαρακτηριστικά τέσσερα λιοντάρια, ενώ η ανάγλυφη διακόσμηση περιλαμβάνει θαλάσσιες μορφές, όπως τρίτωνες και δελφίνια – που κάποτε συμπληρώνονταν από ένα μεγάλο άγαλμα του Ποσειδώνα.

Γαστρονομικές περιπλανήσεις

Η κρητική κουζίνα γνωρίζει εδώ το απόγειό της, με ταβέρνες, ρακάδικα, αλλά και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας που συνδυάζουν τεχνογνωσία με τα αγνά υλικά της ευλογημένης κρητικής γης. Δοκίμασε οπωσδήποτε αυθεντικό κρητικό ντάκο, φτιαγμένο με ντομάτες που… μυρίζουν ντομάτα, λιόψωμο, λαγό, μαραθόπιτα, τοπικές συνταγές με ολόφρεσκο ψάρι και – φυσικά – τους θρυλικούς κοχλιούς μπουρμπουριστούς. Άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ που αξίζουν μια θέση στο τραπέζι σου; Αίγα οφτή (γίδα ψητή), καλτσούνια, αλλά και το διάσημο γαμοπίλαφο.

Μη χάσεις: Το Ηράκλειο, ως φοιτητούπολη αλλά και ούσα μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, φημίζεται εκτός των άλλων και για τη νυχτερινή του ζωή. Φόρεσε τα καλά σου και περιπλανήσου στα στενά του – και κυρίως στους πεζοδρόμους του «τριγώνου της διασκέδασης» (Μποφώρ, Θεοτοκοπούλου, Δαιδάλου, Κοραή και Περδικάρη), αλλά και στην περιοχή της Χερσονήσου. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά: αρχιτεκτονικά διαμαντάκια κρύβονται σε κάθε στροφή και περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Δεν βλέπεις την ώρα να γνωρίσεις τη γοητεία του Ηρακλείου; Κλείσε θέση σε μια από τις απευθείας πτήσεις της AEGEAN.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024